30 Юни, 2020 22:00 2 486 16

В света се изграждат 54 реактора

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • реактори-
  • маае-
  • енергетика

Изграждането на атомни мощности остава стабилно през последните години

В света се изграждат 54 реактора - 1
Снимка: Shutterstock

През 2019 година шест нови реактора с вода под налягане са свързани към електрическата мрежа в световен мащаб, добавяйки 5,174 мегавата атомни мощности, съобщи в доклад Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Над 77% от тях са въведени в Азия – два енергоблока в АЕЦ „Тайшан“ 2 и АЕЦ „Янджан“-6 и един реактор в южнокорейската АЕЦ „Шин Кори“. В допълнение, три атомни енергоблока с обща мощност от 1,174 мегавата са добавени към мрежата в Русия – Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 и първата плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“ с два енергоблока от 30 мегавата всеки.

По данни от края на 2019 г. 54 реактора са в процес на изграждане в 19 държави в света с обща мощност от 57,441 мегавата. Изграждането на атомни мощности остава стабилно през последните години, с изключение на продължаващия силен растеж в Азия, където от 2005 година към енергомрежата са свързани 61 реактора.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман бе

    29 4 Отговор
    Ей , че са прости ...Ние ги спираме щото са вредни . Да им пратим царя да ги научи на ум и разум!
  • 2 Мен

    22 2 Отговор
    Подкрепям напълно атомната енергия. Само не знам защо бъркат хората с цифрите. Махнете запетаята на всички цифри за мощност. Говорим в хиляди мегавати, а не едно цяло и нещо. Нашите малки реактори са 500мега вата. Има и по 1000 и по 1000 и нещо. Но по 1 мегавати реактор няма.
  • 3 Гербераси долни

    27 3 Отговор
    Само в България се оказа че АЕЦ -а (Белене ) е на загуба ,защо ли ?
  • 4 Монгола

    21 4 Отговор
    И 70% ги изгража,, Росатом "!
  • 5 Ю Кортес

    3 30 Отговор
    Защо ли германия и Япония затварят всичките си АЕЦ.да не би да да много прости.
    Ще има все повече такива платени статии

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Ами сега

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ю Кортес":

    Да бе и понеже ще скъпо да и доставят дърва от Сибир , Меркел заплаши САЩ със санкции , ако САЩ продължат да възпират Северен поток 2.
  • 7 Оня

    5 0 Отговор
    Да не става въпрос за гигавати???
  • 8 Госあ

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ю Кортес":

    😂 Япония отново ще изгражда мощности след инцидента с Фукушима след като взе решение за намаляването им. Ядрените мощности трябва да бъдат 30% от микса им. Работят и по усъвършенстване на високотемпературните газови реактори (първият такъв е японски) и по малките модулни реактори (отново пионери) участват и в международният голям реактор за синтез (като имат и собствен такъв) Само лаик може да си помисли че Япония ще се откаже от ядрената си енергетика 😂
  • 9 Хамерикан

    10 1 Отговор
    Около 1% американски (WESTINGHOUSE). Останалите - руски, европейски и китайски.
  • 10 другарят

    10 4 Отговор
    Не се казва, че повече от половината се строят от Росатом! 77% в Азия ясно показва къде отива икономическият център на света.
  • 11 В.В.П.

    20 1 Отговор
    Германия няма ядрени централи...Има газови такива...И купува от Франция...която има Около 64 ..ядрени ....А пък в България ,,28 г се чудят как да не построят нищо...ни ядрени ,ни газови,ни никви....Само интрига и грабеж...ААА,И БОКЛУК ВНАСЯТ ЗА ГОРЕНЕ,,,ТАЙНО.КОЙТО Е БЕЗОПАСЕН...И ИЗНАСЯТ ЗЛАТО...ДВОЙНА И ТРОЙНА ВРЪТКА..

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    за българия оптималното е газови централи на мястото на мариците.и евентуално правене на още един или два блока в козлодуи при нужда.такава за сега няма обаче,предвид липсата на големи енергоразходни структури.
  • 14 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "В.В.П.":

    Около 64 бръмбара има в празното ти междуушие , а френските блокове са 58 , но ГЕРМАНИЯ има 8 работещи ядрени блока , които сега взе решение да закрие ! И за най-голямо учудване на русопитеците , Франция , най-ядрената държава в Европа също ще закрие ядрените си централи , но малко по-късно !!!
    Франция ще закрие 14 ядрени реактора до 2035 г. Френското правителство предлага да бъдат закрити 14 ядрени реактора до 2035 година, включително и в атомната централа "Фесенем" още през първото шестмесечие на 2020 година, предаде "Ройтерс". Правителството ще поиска енергийната компания Е Де Еф (EDF) да спре два реактора през периода 2025-2026 година.
    Според документа затварянето на реакторите освен във "Фесенем" ще се извърши между 2029 и 2035 година.

    Коментиран от #15

  • 15 маймуний

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    това е предложени на СЕГАШНОТО френско правителство...до 2029 или 2035 година колко още правителства ще се сменят...така че не се радвай много...
  • 16 Боро

    3 0 Отговор
    Вероятно, всичките се строят от Росатом, но не смеят да го напишат.