30 Юни, 2020 11:48 1 575 3

Хашим Тачи ще подаде оставка, ако...

  • хашим тачи-
  • косово-
  • албания-
  • съд-
  • оставка

Обвинението е част от по-широк план за атака срещу Косово и албанците

Хашим Тачи ще подаде оставка, ако... - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че ще подаде оставка, ако Специалният съд за престъпленията на Армията за освобождение на Косово (АОК) потвърди обвинителния акт, изготвен от Прокуратурата на съда, пише македонското издание “Слободен печат“.

„В следващите дни ще се консултирам с политическите лидери относно следващите стъпки. Уверявам Ви още веднъж, няма да се изправя пред правосъдието от този офис. Ако обвинителният акт бъде потвърден, незабавно ще подам оставка. Няма да позволя на тези лъжливи обвинения да привлекат вниманието върху Косово и възможността да заеме своето място в международната общност, като член на ООН, НАТО и Европейския съюз", посочи той, предаде агенция "Фокус".

Тачи се обърна пред медиите след разговорите с албанския премиер Еди Рама, който нарече обвинението срещу лидера на Демократическата партия на Косово "част от по-широк план за атака срещу Косово и албанците", предаде сръбската обществена телевизия РТС. Специалната прокуратура на Трибунала за военни престъпления на АОК внесе в Трибунала проект на обвинителен акт, в който обвинява бившия политически лидер на АОК Хашим Тачи и ръководителя на тайната полиция Кадри Весели в убийството на 100 души и редица други престъпления.

Въпреки че не са публикувани подробности за обвинението, от края на 2017 г. е ясно, че новата прокуратура, базирана в Хага, е започнала разследване срещу политическия лидер на АОК и командира на тайната полиция, но без да разкрива никакви подробности от разследването. Разследването срещу Весели беше проведено поради неговата отговорност като бивш началник на СЕК, разузнавателната служба на АОК и имената на двамата лидери на АОК се появиха в контекста на евентуално обвинение, след като Тачи започна сериозна политическа инициатива, насочена към премахване на Специалния съд за престъпленията на АОК.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ изрина Авгиевите обори

    4 1 Отговор
    А след него в списъка следва и Баце.
  • 2 Вучич излезе родолюбец

    8 1 Отговор
    Ей тия сърби голяма работа излязоха. Накрая Бай Дончо и Косово ще им върне, та да не погледнат чак до Плевен. Лавров се кълне в тях, Жълтурът железница им построи, Макрон ги парфюмира на летище Никола Тесла... А наш Барба ни продаде за няколко чекмеджета./.
  • 3 Тайип Ердоган

    2 0 Отговор
    Аз съм следващият ...