30 Юни, 2020 17:51 2 944 6

Борис Джонсън обяви инфраструктурна революция за излизане от кризата

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • ковид-19-
  • карантина-
  • икономика

Британският премиер дори сравни своя план с „Новия курс“ на американския президент Франклин Делано Рузвелт

Борис Джонсън обяви инфраструктурна революция за излизане от кризата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън залага на мащабни инвестиции в инфраструктура, за да извади Великобритания от това, което може да се окаже най-дълбоката рецесия в страната от 300 години.

В речта си от вторник министър-председателят потвърди ангажимента си към дългосрочните инвестиции в някои от най-отдалечените региони на страната, като според него балансирането на бюджета може да изчака, докато не бъде гарантирано икономическо възстановяване, съобщава Bloomberg.

Повтаряйки обещанията си отпреди изборите през декември, той обяви увеличаване на инвестициите в пътища, училища и болници, като се предвижда мащабна промяна в плановете за ускоряване на строителството. От офиса му съобщиха, че преразпределените средства ще са в размер на 5 млрд. паунда (6,2 млрд. долара). Тези пари обаче не са нови, а са част от разходите за инфраструктура, обявени през март, посочва investor.bg.

„Не можем да продължим просто да бъдем затворници на тази криза“, каза Джонсън.

„Трябва да работим бързо, тъй като вече станахме свидетели на шеметния спад на брутния вътрешен продукт (БВП) и знаем, че хората са притеснени за своите работни места и бизнеси“, допълни той.

През декември премиерът спечели 80-местно парламентарно мнозинство с обещанието си да вдигне на по-високо ниво отдалечените и изолирани части на Великобритания с повече разходи за инфраструктура и обучение. Но на плановете му попречи пандемията на новия коронавирус, която уби 43 575 души и изпрати икономиката на страната в рецесия.

В своята реч Джонсън заяви, че Великобритания ще се изправи пред „истинска криза“ на безработицата в идните месеци.

Премиерът също така посочи, че неговият инстинкт му казва, че е необходимо да бъдат намалени данъците, където това е възможно, така че бизнесът да се развива в конкурентна фискална среда. Джонсън посочи и че няма намерение да започва „наказателни акции срещу създателите на богатство“.

В тази връзка той отхвърли категорично и завръщането към мерките на строги икономии от миналото. „Няма да построим пътя си за изход от проблемите с пестене на пари“, заяви той.

Според офиса на премиера обявените от него реформи са най-радикалните от Втората световна война насам. Те предоставят по-голяма свобода на предприемачите за оползотворяване на сгради и земя в градските центрове, без да е необходимо разрешение за планиране. Също така трябва да бъде улеснено сменянето на статута на неизползвани търговски площи за жилища.

Джонсън дори сравни своя план с „Новия курс“ на американския президент Франклин Делано Рузвелт, в рамките на който са използвани правителствени средства, за да излязат САЩ от Голямата депресия през 30-те години.

Правителството в Лондон вече обеща да увеличи разходите за инфраструктура за следващите пет години със 100 млрд. паунда до общо 600 млрд. паунда. И макар част от средствата да са предвидени за елиминиране на неравенството между отделните британски региони, то налице са въпроси за това дали подобни харчове са най-добрият начин за стимулиране на икономиката след коронавирусната пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1-20

    5 1 Отговор
    Тоя рошльо съвсем е изкукуригал.
  • 2 РЗС

    4 3 Отговор
    Да не е търсил нашия тиквун за съвет, че май и тоя го прихвана шосейната треска
  • 3 Йосарян

    3 2 Отговор
    Преходът към халифат за британистан ще е с леки болки, знаете къде. Но ще се получи шокаритетно!
  • 4 Авганистан

    1 2 Отговор
    Когато бяха руснаците в Авганистан, талибаните убива ха Руснаци, сега са Американци в Авганистан, талибаните убиват Американци!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    0 0 Отговор
    Ако строежа на магистрали е като в България със 60 % крадене, то няма никаква полза от неговите проекти