30 Юни, 2020 19:50 1 401 5

Единение и солидарност - германското председателство на Съвета на ЕС

  • германия-
  • ес-
  • ангела меркел-
  • икономика-
  • пандемия

Години наред пословично подредените германци се подготвяха за това европредседателство, изготвяха концепции, написаха програми

Единение и солидарност - германското председателство на Съвета на ЕС  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Единение и солидарност - това е лайтмотивът на Германия, която поема от утре председателството в Съвета на ЕС. Много очаквания са свързани с него, някои анализатори дори коментираха, че за ЕС е късмет, че по време на коронакризата именно Германия застава начело. 

Техническите проблеми на необичайната онлайн комуникация застигна дори германския канцлер Ангела Меркел и външния ѝ министър Хайко Маас. Дали в Европа ще започнат да се чуват по-добре - предстои да разберем още следващата седмица, когато предстои първата лидерска среща на живо след началото на пандемията. За първи път ще я председателства Ангела Меркел.

Години наред пословично подредените германци се подготвяха за това европредседателство, изготвяха концепции, написаха програми. Докато коронавирусът застигна Европа и стана ясно, че кризата ще остави траен отпечатък върху света. Цялата програма на следващите шест месеца е подчинена на пандемията. Дори нови сувенири трябваше да бъдат поръчани - към обичайните ключодържатели, химикалки и тефтери германците ще подаряват и маски.

"От Втората световна война насам не сме се изправяли пред предизвикателство, което да постави на изпитание нашата солидарност", заяви през март в безпрецедентно обръщение германският канцлер Ангела Меркел. Сега погледите са вперени в нея, която през десетилетията си в политиката е доказала, че е майстор на преговорите, консенсуса и компромиса. А те ще са нужни още идната седмица, когато предстои първата лична среща на европейските лидери от началото на кризата.

Европредседателството носи власт и влияние при обсъждането на всяка тема. Нито една държава, пък била тя и Германия, не може сама да определи решението, но може да зададе посоката. Манфред Вебер, председателят на парламентарната група на ЕНП в Европарламента, знае добре това:

"Решенията в Европа никога не се взимат лесно. Трябва консенсус между 27-те държави-членки, уважавайки интересите на всички. Стъпваме обаче на общото убеждение, че всички сме в една лодка. Трябва да сме солидарни. Държави като Италия или Испания не са виновни, че коронавирусът ги удари така силно".

750 милиарда евро заеми и безвъзмездна помощ обхваща възстановителният пакет, предложен от ЕК, който почива на изненадващия компромис между Франция и Германия. За първи път Берлин е склонен на общ дълг, за да помогне на най-засегнатите държави. И обърна гръб на „пестеливата четворка“ Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, които все още не са склонни да се раздават безвъзмездно европейски пари.

"Разбира се, ще има промени в предложението на комисията, но в основата си трябва да остане фонд, който помага. И то да помага на онези, които са най-силно засегнати от кризата. Защото ако не им помогнем, ще застрашим конвергенцията в ЕС. А това би застрашило функционирането на вътрешния пазар", обясни вчера Ангела Меркел след разговор с френския президент Еманюел Макрон. Според тях не е преувеличен страхът от разнобой в ЕС - след миграцията и коронакризата показа, колко дълбока пропаст има между страните-членки. Така общата европейска миграционна политика, естествено, е сред приоритетите на Германия от утре.

"Извън коронакризата остават още много въпроси, които чакат своя отговор. Миграцията е един такъв въпрос, който не търпи отлагане. Време е за пробив. Достатъчно дискутирахме по темата. Знаем, че трябва да усилим охраната на външните граници. Знаем, че трябва да връщаме нелегалните мигранти. И знаем, че трябва да проявим солидарност при разпределението на имащите право на закрила".

Пандемията промени изцяло програмата на германското европредседателство. Но освен на преодоляването на здравната и икономическа криза, Берлин залага на два важни за бъдещето на Европа партньори - Африка и Китай. Драматичните последици на пандемията в целия свят изискват от Европа да поеме повече отговорност в глобалната политика. През октомври е планирана среща на върха между ЕС и Африка, обяви Меркел. И изрази съжалението си, че пандемията е наложила отлагането на такава среща с Китай. А за нуждата от обща европейска политика спрямо Пекин настояват от всички партийни семейства в Европа. Защото в отношенията със стратегически партньор - като Китай, е важно Европа да говори с един глас.

За Германия, която тази седмица сложи точката на въгледобива, опазването на климата е основен приоритет. И в този смисъл Меркел потвърди ангажимента на ЕК за постигането на климатичен неутралитет до 2050 година. „Зелената сделка“ не само остава в сила, но и ще остане акцент за ЕС, убеден е Манфред Вебер от ЕНП. Но все пак той предупреди:

"Искаме да използваме средствата от възстановителния пакет за обновяването на Европа, като инвестираме в опазването на климата. Когато обсъждаме нови задължения за бизнеса за опазването на климата, трябва първо да видим, какъв ще е икономическият спад заради коронакризата. Не може да въвеждаме нови ограничения за икономиката преди да сме сигурни, че ще преживеем очаквания срив тази година". 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    5 2 Отговор
    Тия и те не се спряха да лъжат...
  • 2 българин

    4 1 Отговор
    Даваме ви боко ,за да ви оправи държавата ,както оправи нашата !!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    3 1 Отговор
    Абе като ги обсъждат тия работи, колко експерти има по темите всъщност ? Например за зелената сделка, щото там трябват енергетици, математематици, инженери, еколози, климатолози освен пенкилери със съмнителни дипломи. Или това не е важно 😂
  • 5 By ::) b

    1 0 Отговор
    Педерасткото сборище се събира!!!!