Last news in Fakti

30 Юни, 2020 20:50 12 238 75

Твърдо не! Турция не може да реекспортира С-400 без разрешение от Москва

  • с-400-
  • ракети-
  • сащ-
  • турция-
  • русия

Съединените щати предупредиха, че Анкара е заплашена от американски санкции, ако активира ракетните системи

Твърдо не! Турция не може да реекспортира С-400 без разрешение от Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция не може да реекспортира произведените в Русия отбранителни системи С-400 без разрешението на Москва, заяви говорителят на Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Мария Воробьова, цитирана от агенция Интерфакс, предаде Ройтерс.

Съединените щати предупредиха, че Турция е заплашена от американски санкции, ако активира ракетните системи С-400, напомня агенцията.

Русия и Турция през 2017 г. сключиха договор за доставка от Москва на Анкара на комплекси С-400. Турция стана първата страна от НАТО, купила от Русия такива системи. Решението на Анкара предизвика негативна реакция от САЩ и алианса като цяло.

Доставката на противовъздушните системи започна през юли 2019 г. и завърши през есента на същата година. След това съвременната система за ПВО и нейните компоненти бяха разопаковани и инсталирани във военна база край Анкара. Продължилият с години процес би следвало да приключи с обявяването на активиране на системата С-400 от страна на Турция.

Макар че заплашиха Турция със санкции заради покупката, САЩ към момента не са започнали да ги прилагат с изключение на замразяването на участието на Турция в международната програма за изтребителите Ф-35.

С-400 "Триумф" е руска зенитна система с голям и среден обсег. Тя е предназначена за поразяване на средства за въздушно нападение и разузнавателна дейност и всякакви други въздушни цели.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL chochone пуца с кинжали

    125 41 Отговор
    СЛАВА на руската федерация! :)
  • 2 EL chochone

    75 10 Отговор
    То по тази логика може Русия да купи F-35 от Турксе! хехе :D

    Коментиран от #65

  • 3 Fenasi Kerim

    103 19 Отговор
    С400 са много добри но и "умни". Ако някой бръкне в системата стават неизползваеми. Турските С400 работят само на територията на Турция. Ако напуснат страната стават една купчина желязо. Това съм го слушал от турски военни по телевизията. Няма как да бъдат продадени или манипулирани.

    Коментиран от #15

  • 4 габровец от варна

    69 22 Отговор
    Хахааа че със какви санкции бе? Ще спрат краварите локум и баклава ли да купуват? Или нещо друго? Усещат че не могат да владеят положението и дигат пушилка.

    Коментиран от #63

  • 5 Турските Ц-400 се управляват

    57 14 Отговор
    от руски сателити и оператори на място.
  • 6 ****

    82 21 Отговор
    Как им се иска на краварите да се докопат до нещо качествено,но няма да им се получи. Те са свикнали всичко което поискат да им се дава,де със санкции,де със заплахи но тук удтят на камък. А турците знаят,че направят ли нещо подобно,такова ембарго ще им тресне Путин,че предишното ще им се срува като песен.

    Коментиран от #31, #55, #73

  • 7 В.В.П.

    56 23 Отговор
    Ако Русия спре да купува на Гаджалите доматите,пипера,чесъна,лука,и пр...и почне да купува от Азербайджан,.Сирия, Киргизстан,Узбекистан.и с Турция е свършено.. Всичко ще иде за имаммбълдъ...Нищо от това няма да се случи...

    Коментиран от #10, #61, #67

  • 8 другарят

    74 13 Отговор
    Султана се опитва да води независима политика, като седи на два стола! Обикновено в такива случай се получават ритници и от двете страни! Боко простия също иска да се хареса на всички и да го галят по тиквата, но виждате как американският агент Цецо-крадецо му извади снимките с плячката в шкафчето!

    Коментиран от #20

  • 9 Sofia

    27 3 Отговор
    Ако морето се подкваси, колко кисело мляко ще има...
  • 10 Прав си

    66 18 Отговор

    До коментар #7 от "В.В.П.":

    Виж руснаците спряха да купуват от нас, и ние пропаднахме и сега сме най бедните.

    Коментиран от #56

  • 11 В.В.П.

    64 17 Отговор
    ..Нищо от това няма да се случи...Всичко е едно голямо надлъгване...ЛЪЖАА.Турция се нуждае от ПВО...Не и дават янките...И тя си купи ...Най добрите...за 1/2от цената на патриота....Най доброто оръжие е винаги руското...Хубаво,евтино и с лека подръжка.

    Коментиран от #57, #66

  • 12 другарят

    81 15 Отговор
    Разберете че икономиката на Турция без Русия ще се срине и султана няма къде да ходи! Огромен износ за Русия, 6 милиона руски туристи годишно, хиляди строителни обекти в Русия и тн..Всичко това можехме да го имаме ние, ама нали сме продажни главанаци!
  • 13 Fenasi Kerim

    60 12 Отговор
    Турция е зависима от Русия. Но Русия също. Турция продава домати но е най големия вносител на руски природен газ в Европа след Германия. И най големия вносител на пшеница от Русия. Ердоган много пъти е казвал: Русия е много по важна за нас от САЩ защото е под носа ни докато САЩ са на хиляди километри.

    Коментиран от #35, #62, #70, #72

  • 14 Fenasi Kerim

    47 12 Отговор
    Турски фирми строят в Русия. В курортите е пълно с руски туристи. В Анталия има руско училище. Малки русначета учат на руски. Има цели квартали с руско-говорящи. Много смесени бракове.

    Коментиран от #39

  • 15 Е мии

    25 29 Отговор

    До коментар #3 от "Fenasi Kerim":

    Това означава, че Турция се прецака двойно. Хим ги плати на Русия, хем не може да ги използва. Тия с- 40 са по- умни от Ердоган май?????

    Коментиран от #16

  • 16 Fenasi merhaba

    19 6 Отговор

    До коментар #15 от "Е мии":

    Същото се отнася и за американските Пейтриът. И за Ф16 беше така не ставаха за битка с Ф16 на САЩ, Израел или Гърция но турците им смениха електрониката преди години. С оригиналния софтуер Ф16 не стават за битка с Ф16 на "партньорски" държави.

    Коментиран от #21

  • 17 Според мен

    22 9 Отговор
    Всички държави си правят сметките си, така че и Турция и Русия си имат свои сметки, какво са подписали, какви са условията те си знаят ,но според мен без да пладират технология за производство в Турция, най малкото подпомагане за собствено производство Турция не би подписало това споразумение
    Най малкото ще ги разглобят ще ги разучат аза изтрелването и коммпютърното ще си направят сами
    Турските инжинеринг могат да сторят това,защото на Турция винаги им се налага оръжейно амбарго от САЩ , Германия с една дума от западните съюзници и затова те поумняха и съда ват своя военна промишленост
    Заслужават поздравления

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Ганьо

    11 8 Отговор

    До коментар #17 от "Според мен":

    И ние ще почнем с мартеничките....

    Коментиран от #36

  • 19 Правилно

    19 4 Отговор

    До коментар #17 от "Според мен":

    1974 Кипърската война, наложено амбарго от САЩ
    2/Навлизане в Ирак за задгранична намеса срещу П К К наложено амбарго от Германия за Танковете Леопарди
    3/ Най прясното подпомагане на ПЙ Д в Сирия с оръжие
    4/ Най последното не дава платените Ф35 на Турция
    Това отвори очите на Турците и вече имат около 70-80% собствено военно производство
  • 20 Чичо Тони

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "другарят":

    "Султана" се опари с организирания срещу него преврат от "приятели" и взе мерки да инсталира ПВО система да се пази от "приятелите". Да не забравяме, че по време на преврата, във въздуха бяха вдигнати два F-16, (от базата инициатор на преврата) които трябваше да свалят самолета с който пътуваше Ердоган. Така и не се разбра защо пилотите не изпълниха заповедта, но поуката остана.
  • 21 Искаш да кажеш

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "Fenasi merhaba":

    ...че Турция се готви за битка с партньорски държави. Аферим. Машалла.
  • 22 pepy

    27 3 Отговор
    "... Турция не може да реекспортира С-400 без разрешение от Москва"

    Това е нормално... но на турска територия значи може да прави с тях каквото си иска... да ги разполага където си иска, да ги активира, да не ги активира, да ги показва на който си иска /който плати достатъчно/, да не ги показва и т.н.

    Коментиран от #24

  • 23 Бесен Язовец

    29 12 Отговор
    ЗРК С400,, Триумф " е снабдено с DPS и е програмирано ако напусне гранците на Турция да се задейства самоунищожение на ракетите и радарите! От Федерацията да не са някои лебедари за да не се подсигурят!
  • 24 Бесен Язовец

    21 13 Отговор

    До коментар #22 от "pepy":

    Може да ги показва но не могат да ги разглобват. защото ревизионите капаци са капсуловани и снабденк с датчици при демонтиране които подават сигнал на изток!

    Коментиран от #29, #34

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мордекай

    6 29 Отговор
    Сега Турция ще си ги продаде на САЩ с печалба , американците ще ги разфасоват за да видят къде какво и слаби брънки и ще го вкарат на ушанките натопорчен. Какво ли не прави гладния за залък ляб , да не говорим че и се трепят един друг на някои фронтови линии двамцата , ердуганя и пу-кин , двама се карат трети печели , стара поговорка от времето на дивия комунизъм
  • 28 ДРЕМЕ

    9 17 Отговор
    ИМ НА ТУРЦИТЕ ЗА МОСКВА, ИЗИГРАХА ГИ ПО ЗАПОВЕД НА ВАШИНГТОН !
  • 29 Мордекай

    8 14 Отговор

    До коментар #24 от "Бесен Язовец":

    те датчиците ще си писукат както и адвокатите , но американците ще ги направят на лютеница тия ракетки , това е действителността другари

    Коментиран от #32, #38

  • 30 обикновен гражданин

    18 19 Отговор
    Нещо хубаво и руско - това са различни неща. Путинова Русия произвежда оръжие но не може да произведе стоки за бита или свестни автомобили. Правят ракети а мужиците по селата гладуват, но не така е с московските олигарси наречени Путинисти.
  • 31 Сащ

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "****":

    Сащ вече има С 300 а разликата със С 400 е само в радарите и в това че С 400 може по електронен път да се контролира от Русия с което реално стават по безполезни от старите С 300 които са независими от Русия

    Коментиран от #33, #58, #75

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ракетчик от СССР 🇷🇺

    16 2 Отговор

    До коментар #31 от "Сащ":

    Тамън и в горивото и в още много неща е разликата между С300и 400!

    Коментиран от #37

  • 34 pepy

    23 3 Отговор

    До коментар #24 от "Бесен Язовец":

    "Може да ги показва но не могат да ги разглобват..."

    Разглобяването вършеше работа през миналия век... през този има достатъчно мощни, интелигентни и т.н. ренгенови, лазерни и т.н. скенери и анализатори... дай физичеки достъп до нещо на някой заинтересован и чакай /надявай се/ да бърника хамалската из него... Предполагам, че има достатъчно защити, ама кой да ти каже...

    Коментиран от #41

  • 35 Искаш да кажеш

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Fenasi Kerim":

    Над носът ни
  • 36 Да ние ще почнем

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Ганьо":

    Но ти не можеш да почнеш ни тук ни там! Най-големия подвиг на който си способен е да отидеш в Германия да работиш на някой от вашите на черно! Ясно ли ти е Настрадине?
  • 37 Разбирача

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "Ракетчик от СССР 🇷🇺":

    Гориво мориво , цвета на боята , някои друго болче , някои друг кабел , и някои друг надпис естествено че имат и дребни разлики , но основната е в радара и в ненужния контрол от Русия върху С 400

    Коментиран от #42

  • 38 Когато запиукат

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мордекай":

    Може и да се самовзривят!
  • 39 А бее

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "Fenasi Kerim":

    Ердо мноооого се разкрачи и нема да го бъде скоро.
  • 40 Архангел Михаил

    19 11 Отговор
    Махнете глупавите оръжия за избиване на хора и обърнете внимание на геноцида, който ще бъде извършен утре поради глупост! Руcкият прeзидeнт прaви грубa грeшкa, явнo пoдлъгaн oт ''вируcoлoг'' кaтo бългaрcкият Мaнгърoв зa ''cтaдният инcтинкт'' кaтo излaгa нa cмъртнa oпacнocт и eвeнтуaлнo тoтaлнo унищoжeниe нa нeвинният руcки нaрoд в близкитe мeceци c тoвa глacувaнe тoчнo в ''aминa'' нa бeлoдлoбнaтa чумa! Зaбeлeжeтe тoвa e бeлoдрoбнa чумa и нe e грипeн вируc зa врeли-нeкипeлитe глупocти нa дoцeнтa ви Мaнгърoв! Бoг дa пaзи нaивнитe руcнaци утрe, кoитo щe глacувaт и умнитe руcнaци, кoитo нямa дa излязaт дa глacуaт нa бeзcмиcлeния рeфeрeндум! Бoг дa пaзи Aнгeлинa oт Руcия, нe иcкaм дa и кaзвaм другитe имeнa, нeбecни и зeмни!!!

    Коментиран от #43, #44

  • 41 Бесен Язовец

    14 10 Отговор

    До коментар #34 от "pepy":

    Всичко е зад оловна обшивка която е не пробиваема за рентгеновите лъчи! Пак ти ще ти повторя във Федерацията не са лебедари
  • 42 Ракетчик от СССР 🇷🇺

    11 5 Отговор

    До коментар #37 от "Разбирача":

    Кой от радарите е тайната за височина или дължина слончето или пеперудата ? А дали не е в сателитната навигация на Военно космическите сили на РФ ?

    Коментиран от #45, #59

  • 43 👽👽👽👽

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Архангел Михаил":

    Ходи на село и се окопай на дълбоко хипохондрик и събери всички хопохондрици в ямата с теб!
  • 44 Психиятъра

    7 4 Отговор

    До коментар #40 от "Архангел Михаил":

    За 4500 заразени ще обявяват пандемия в България. Побрканяци има специални завдения за вас ходете да ви изолират там!!!
  • 45 Разбирача

    5 5 Отговор

    До коментар #42 от "Ракетчик от СССР 🇷🇺":

    Питаи Путин
  • 46 Изи

    3 2 Отговор
    И все пак Турция е в НАТО.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бесен Язовец

    5 5 Отговор
    Меките соросоидни пијки от НПО разбират как се разглобява С400!

    Коментиран от #49

  • 49 Дааааааааа

    3 7 Отговор

    До коментар #48 от "Бесен Язовец":

    Сороснята да обясни ! Нали е Експерт по всичко !

    Коментиран от #50

  • 50 Бесен Язовец

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "Дааааааааа":

    Предствите на соросня са професор по аеро- динамика с винтоверта разглобва част след част винт по винт и констатира :яяя колко интересно как не сме се сетили и ние!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 соларис

    6 2 Отговор
    до"7"умнико,ако си мислиш че русия купува пластмасовите гмо-та на турция,да.прав си.купуват ги тук,там.азиатската част пазарим педимно от китай и узбекистан.ти ще ядеш ли картофи по 5€килограма от турция и израел?купува се сега от там защотот границите са затворени.живеем във ВЛАДИВОСТОК.недеи писа глупости че се смеем тука!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Роко

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "****":

    Путин ще им треснелл ембарго?!?!? Ще забрани износа на проститутки към турските курорти ли? Щото други руски стоки в турция не влизат. А да бе ще спре вноса на турски домати (е турчетата пак ще ги пращат през Беларус и руснаците ще плащат двойно за турския домат). Или пък ще спре руските туристи? Опс на те и сега са спряни нямат право да излизат от Рассия до края на годината.
  • 56 Роко

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Прав си":

    Най - бедни сме в ЕС. Но примерно сравнени с Русия не сме чак толкова бедни. МРЗ у нас е ТРИ ПЪТИ ПО - ВИСОКА ОТ ТАЗИ В РУСИЯ. ПЕНСИЯТА ДВА ПЪТИ.
  • 57 Роко

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "В.В.П.":

    Според кой С-400 е най доброто ПВО? КЪДЕ СЕ Е ДОКАЗАЛО КАТО ТАКОВА? А да руско оръжие няма има съветско (за цялото си съществуване от 30 години Рассия не е направила и едно ново оръжие)
  • 58 Anadolu Manafesi

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сащ":

    Разликата в радарите е че са им увеличили обхвата , иначе са си същите . Основните разлики между С300 и С400 е доста по производителната електроника и новите ракети с голям обсег , не съм сигурен обаче че на турците са продали такива . Това , което интересува НАТО е как работи системата и къде са слабостите и ,, в апаратната част едва ли има нещо кой знае колко интересно .
  • 59 Роко

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "Ракетчик от СССР 🇷🇺":

    Разликата е че при С-300 връзката между компонентите е с кабел, а при С-400 не. Използват едни и същи ракети, радари и т.н. (смяната на името на даден компонент след козметична модернизация не го прави нов). ВКС не може да осигури сателитна връзка дори между самолетите си. Миналата година имаше ДВЕ катастрофи със Су-35 защото пилотите не са знаели къде всъщност са партньорите им при извършване на маневра (това е официалната версия и за двата инцидента)
  • 60 Гост

    0 0 Отговор
    Да, турците за, това и са се бръкнали с толкова, пари за С-400,за да си ги държат в музей, без да ги активират.
  • 61 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "В.В.П.":

    Не забравяйте туризма. Ако Турция оплете конците, ще секне не само търговията, ами и туризма и стотици хиляди руснаци ще си харчат парите другаде.

    Коментиран от #69

  • 62 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Fenasi Kerim":

    Саудитска Арабия и други арабски страни също внасят пшеницата си от Русия, така че и да загубят Турция, има къде да продават. Относно, че Турция е най - големия вносител на газ от Русия след Германия, силно се съмнявам.
  • 63 ЦРУ

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "габровец от варна":

    ТЪПЧОооооооо ! Турция е тава . което е благодарение на капитала и нон-хау на САЩ и ЕС !....Когато Ердо арестува америк. пастор...какво направи Тръмп . че лирата се срути ??????????...и пастора върнаха...и кутия локум подариха . Ако Тръмп реше . ще им СРУТИ ИКОНОМИКАТА за месец.....и Ердо ще го обесят на моста на Босфора. Ще изнасят само чушки и домати.....но и ТИР-овете от ЕС и САЩ.....със волски каруци !
  • 64 ЦРУ

    4 1 Отговор
    КАКВИ пари.....какви руснаци беееееееее?????????..Ти в ПЕЩЕРА ли живееш ? Жужи доведе рашките до " ПРОСЕШКА ТОЯГА " - МРЗ равностойна на 209 лв.
  • 65 Хахахахах

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "EL chochone":

    Турция няма ф35!

    Коментиран от #68

  • 66 Казуар

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "В.В.П.":

    Ти ракетен специалист ли си, че знаеш кои ракети са по добри, защото при истински военни действия С 400 може да се окажат в положеието на Панцир.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Хахахахах":

    Засега няма ,но за напред .....
  • 69 Запознат

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    Къде в нашето лайняно море ли ?
  • 70 Запознат

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Fenasi Kerim":

    Лъжеш като индиец ! Турция вече не е вторият купувач на руска газ ! Турците купуват втечнен газ от Катар,Азербайджан и САЩ !!! Турция изнася за САЩ стомана и алуминий и други промишлени стоки за милиарди долари !!! Руския пазар е малоброен и неплатежоспособен в сравнение със САЩ !!! Не коментирай неща за които нямаш никакви познания !!!!
  • 71 Избирател на БСП

    3 3 Отговор
    Да живее руската педерация!
  • 72 Атанас Българев

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Fenasi Kerim":

    Турция тотално оряза покупката на газ от Русия и купува от САЩ.За справка Турски поток е с намален капацитет 7 пъти в сравнение със същия период от миналата година.
  • 73 987

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "****":

    Какво ембарко от русия чакаш ти бе фатмак.Русия не е държава която може да налага санкции.Русия е едно мижаво недоразумение по всяко отношение което яде санкции,а не може да налага такива
  • 74 С400 провал

    3 3 Отговор
    С400 е една скрап която не става за нищо.Може да има ефект само срещу държави от третия свят.При всеки друг сценарии това ПВО ще бъде направено на трески на момента.Видяхме и истаналата скрап Панцир и С300..Турците ги разцепиха с няколко дрона
  • 75 iwanow

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сащ":

    Тука въпросът е търговски Ако САЩ искат да си купят от Русия С чуждо производство не се търгува.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания