30 Юни, 2020 19:45 1 432 4

Безплатни тестове за Covid-19 в Бавария

  • бавария-
  • ковид-19-
  • карантина-
  • тест-
  • пандемия

Министър-председателят Маркус Зьодер обяви утрояване на капацитета на лабораториите в южната германска провинция

Безплатни тестове за Covid-19 в Бавария - 1
Снимка: shutterstock

Всеки - бързо и безплатно, може да се тества за коронавирус - това реши германската провинция Бавария. Министър-председателят Маркус Зьодер обяви утрояване на капацитета на лабораториите в Бавария. По думите му тестването е своеобразна „система за предупреждение“.

В негласен двубой влязоха министър-председателите на две големи германски провинции - Армин Лашет на най-гъсто населената Северен Рейн-Вестфалия, и Маркус Зьодер - на най-голямата по територия Бавария. Лашет настояваше за бърза отмяна на ограничителните мерки заради пандемията. В същото време Зьодер остана предпазлив. Лашет и Зьодер са две от имената, които се спрягат като кандидат за канцлер след парламентарните избори в Германия догодина.

Скандалът с кланицата „Тьонис“ отне много от шансовете на Лашет. А Зьодер се надява с днешното решение да отбележи още една точка:

„Който иска трайно да отхлабва мерките, трябва да провежда повече тестове. Тестването е система за предупреждение. Тестването е превенция. Тестването е на практика единствената възможност за държавата да реагира“.

Бавария дава възможност на всички, които искат, да се тестват за коронавирус безплатно. Разходите - около 200 милиона евро на година. Според баварския министър-председател - най-добрата инвестиция:

„Според мен след отпуск тестването не е за пренебрегване. Никой не е длъжен, никому не налагаме нищо, но всеки може да се възползва. Нашата концепция е за всички, за по-бърз резултат и безплатно тестване“, обясни Зьодер. Концепцията очевидно се харесва и на кмета на Берлин. Михаел Мюлер не изключи, столицата да последва баварския пример.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МНОГО

    3 1 Отговор
    ДОБРА ИДЕЯ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГОСТ от Германия

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "klyuy":

    На кой да се молим ,и за какво , не си забравил че за това си се родил за да умреш. Въпроса е как ще живееш.
    И като си такъв гадател пусни си тото и не му мисли .
    Стига с този негативизъм.
  • 4 Ели

    2 0 Отговор
    Пълни глупости! Аз живея в Бавария и искам да Ви кажа, че нищо от това което се говори не е вярно. Няма никакви мерки и никой не се тества. Едва в началото на юни заредиха маски по аптеките.