Last news in Fakti

1 Юли, 2020 10:12 4 280 9

Хаос и брутален терор: наследството на крал Леополд

  • робство-
  • терор-
  • крал леополд-
  • леополд втори-
  • конго-
  • крал-
  • роби-
  • история-
  • насилие

Брутално насилие, нечовешка експлоатация, хаос и терор: следите от системата, изградена в Конго от белгийския крал Леополд Втори, са видими и до днес

Хаос и брутален терор: наследството на крал Леополд - 1
Снимка: Shutterstock

Богатствата на Демократична Република Конго винаги са определяли съдбините на гигантската африканска държава. В земните ѝ недра има богати залежи на злато, уран, мед и диаманти. А в по-далечното минало ценни ресурси като слоновата кост и каучука стават причина за жестоката експлоатация на местното население.

Плячкосване и терор

Началото на плячкосването и терора, продължили повече от век, е поставено през 1885 година в Берлин, в рамките на така наречената "Конференция за Конго", която присъжда Конго на крал Леополд Втори. Оттук нататък Конго е лична собственост на белгийския крал, който с цел лично обогатяване по най-брутален начин експлоатира ресурсите и населението на страната. Снимки свидетелстват за наложения от него терор - който се съпротивлявал, бил наказван жестоко. Чак на 30 юни 1960 година Конго става независима държава.

Но и след обявяването на независимост страната остава в плен на насилието. Ексцентричният владетел Мобуто Сесе Секо, преименувал през 1971 година страната на Заир, преследва де факто същите цели като Леополд Втори - обогатяване на гърба на населението.

“Белгийските власти направиха всичко възможно, за да осуетят възникването на политически и академичен елит в страната“, казва в тази връзка Гезине Амес, експерт за Африка. Именно от този вакуум се възползва Мобуту, за да се домогне до властта и да я задържи повече от 30 години.

Спирала на насилието

Смяната на властта през 1990-те години е съпроводена от хаос, а насилието и потисничеството като инструмент за запазване на властта продължават и при наследниците на Мобуту. И до днес конфликтите припламват отново и отново, а бруталното насилие така и не секва. Което, според експерти, също се дължи на наследството на колониализма.

За да се прекъсне тази спирала на насилието, трябва да бъде намерен правилният подход към преживените травми, казва за ДВ професорът по психология Томас Елберт. „Прекомерното насилие по времето на колониализма увеличава и агресията сред местното население. Защото насилието ражда насилие“, подчертава професорът. И добавя, че веднъж задвижен, този процес трудно може да бъде спрян.

От работата си с хора в кризисни региони по целия свят психологът е научил колко важни са първите години от живота на човека. Ако една майка прекарва своята бременност в условията на прекомерно насилие, тя предава на детето си съответните сигнали. Така още в майчината утроба детето развива готовност към насилие. "Децата не само носят в себе си наследството на хаоса и насилието, но и го предават по-късно на своите деца", казва още германският психолог.

Бързият край на една надежда

А всичко можеше да бъде съвсем различно. През 1960 година Патрис Лумумба става първият законно избран министър-председател на африканската държава. На младия премиер се възлагат огромни надежди за умиротворяването на страната. Но тези надежди бързо са разбити - през януари 1961 Лумумба е убит.

Автор: Мартина Швиковски


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100

    16 1 Отговор
    Е, какво сега, заменили белгийския крал със свой, а той продължил да ги граби по същия начин.

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    32 3 Отговор
    Като кажете "А", кажете и "Б", т.е. "След разсекретяване на редица файлове на ЦРУ се установява, че тогавашният президент на САЩ Айзенхауер дава нареждане на директора на ЦРУ да се ликвидира Лумумба". "Демократичната" държава САЩ отново има пръст в убийства и преврати!
  • 3 Ю Кортес

    13 4 Отговор
    Това е така,обаче преди не е било идилия.Племенни вождове,постоянни междуплеменни войни за плячка и роби.Товс са били африканските племена преди европейците и такива щяха да останат без европейците.Пример са племената по джунглите на Конго и Амазония,където европейци не са проникнали.
  • 4 самуил

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "100":

    Народът сменя господаря си, но робството никога
  • 5 Те и нашите управляващи са същите

    21 2 Отговор
    10г плячкосват.
  • 6 ПО ИНТЕРЕСЕН

    23 1 Отговор
    Е БЪЛГАРСКИЯТ ДЕМОКРАТИЧЕН ГЕНОЦИД И МИРНОТО УНИЩОЖАВАНЕ НА ПОЛОВИНАТА НАСЕЛЕНИЕ ЗА САМО 30 ГОДИНИ !

    Коментиран от #8

  • 7 шоп

    5 2 Отговор
    Значи, когато кралят е белгийски, тогава Конго се управлява с геноцид, експлоатация, тирания и брутална жестокост, а когато същото го прави черният Мобуто, това е "независима, свободна и просперираща" африканска република Заир! Ура-а-а-а-а-а-а-а! Да живей другарят Сталин! Моля ви се другари, що не си заврете левите либерални идеологии там дето слънце не огрява? Другарят Мобуто и голям приятел на Съветския съюз държеше във фризера на личният си хладилник части от телата на совите политически противници и когато се сетеше за тях изяждаше я черният му дроб, я сърцето, я някое ребърце! За огромно съжаление на световният либертариад кралят на Белгия не е изял нито един Афро-Африканец!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сузана

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "шоп":

    Виж сега другарю. То има едно нещо което се нарича Палестински Генцид, но понеже го планират и извършват евреите не е геноцид а самозащита. Разбираш ли сега, това е като оня лаф: "Миротворец е онзи с най-голяма армия!", което е чиста форма на мимикрия. В горния пример фалшивата история, неспиращата пропаганда и парите, които НИЕ им даваме правят възможен Палестинския Геноцид. След време и за него ще се говори и пише и филми ще има, само дано е по-скоро.