Last news in Fakti

1 Юли, 2020 13:07 2 798 7

Мицкоски премълча какво ще прави с договорите на Северна Македония с България и Гърция

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • християн мицкоски-
  • вмро-дпмне

Опозиционерът говори повече за политическите позиции в София, изразявани от сестринската на ВМРО-ДПМНЕ партия ГЕРБ, отколкото за плановете на воденото от него правителство

Мицкоски премълча какво ще прави с договорите на Северна Македония с България и Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В телевизионен дуел с председателя на СДСМ Зоран Заев, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски почти не спомена Преспанския договор с Гърция, заяви, че неговото правителство ще защитава Гоце Делчев и македонския език, но не каза конкретно какво би направил с Договора с България, съобщава македонският "Независен" вестник.

На състоялите се снощи дебати между двамата Заев, който е архитект на двата договора, ги защити като едни от най-големите достижения в новата история на Македония, с които са решени проблемите и неразбирателствата с двете съседни държави, предава БТА.

"Македонският език и народ е признат от целия свят. Договорът с България е подписан на македонски език и на нашето кирилично писмо. Това е приключен въпрос", каза Заев и постави на Мицкоски въпроса да каже конкретно ще анулира ли двата договора и ще отмени ли с това приемането на Македония в НАТО и решението за започване на преговори с ЕС.

Мицкоски говори повече за политическите позиции в България, изразявани от сестринската на ВМРО-ДПМНЕ партия ГЕРБ, отколкото за това какво ще направи водено от него правителство, отбелязва "Независен".

"Сега се намираме в много катастрофична ситуация, когато преговаряме с източния съсед за нашия език. Преговаряме за героите от нашата история. Как да преговаряме за Гоце Делчев? Ние ще поправим вашите капитулации и грешки", каза Мицкоски, но не отговори как негово правителство ще направи това.

Забележително бе, че в дебатите по външната политика той само бегло спомена Преспанския договор и възможността за преразглеждането му или анулирането му, а повече се стремеше да придаде на Договора с България национална, патриотична и популистка нотка, вероятно очаквайки, че така може да привлече част от онези гласове, които по тази тема се обръщат към десните партии, стоящи много по-надясно от ВМРО-ДПМНЕ, отбелязва "Независен". Мицкоски заяви още, че неговото правителство няма да изостави работата на македонско-българската историческа комисия, но подчерта, че тя трябва "да се занимава само с факти". Мицкоски почти не спомена приемането на Северна Македония в НАТО и решението за започване на преговори с ЕС.

И двамата изразиха сходни позиции по въпроса за идеята на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ за премиер албанец. Заев заяви, че няма да позволи на ДСИ да шантажира СДСМ и е възможно да разговаря с партията на Али Ахмети след изборите само ако се откаже от "рекетьорското условие".

Подобна беше и реакцията на Мицкоски, който не е кандидат за депутат, а само кандидат за премиер и разбира се, не би се съгласил да отстъпи тази позиция в случай на победа на неговата партия. В една странна размяна на позиции Заев каза на Мицкоски, че е готов да му отстъпи депутати, за да може да формира правителство на малцинството.

"Готов съм да отстъпя на Мицкоски 13 депутати, за да формира правителство на малцинството, или ще поискам от него да отстъпи шестима депутати, за да формираме ние правителство на малцинството. Никой не бива да преговаря под шантаж", каза неочаквано Заев, според когото и прогнозите за изборите са, че СДСМ ще спечели 55, а ВМРО-ДПМНЕ 48 депутати.

Мицкоски се намеси със своя математика и каза, че на ВМРО-ДПМНЕ ще им трябват само няколко депутати, за да имат мнозинство. Той каза, че в коалицията около СДСМ "Можем" има хора, които евентуално в бъдеще ще подкрепят политиката на ВМРО-ДПМНЕ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова Император на Третия Рим

    2 8 Отговор
    Македония е руска провинция. Там думата има император Вова. Така, че Преспа заминава в историята.
  • 2 Яне Сандански

    5 13 Отговор
    Успех ВМРО !.Успех Християн !Успех Македония !

    Коментиран от #5

  • 3 Античното Маке

    16 3 Отговор
    Какви са тия глупости! Македония като държава съществува от 1991, историята им е от 1991 да днес. Точка. Защо крадат и правят нашата българска история тяхна.
    То, по тая логика ние би трябвало да си присвоим цялата тракийска култура векове преди формирането на българската държава 681.
  • 4 Анонимен

    11 2 Отговор
    До кога ще се занимаваме с тия л_на през целия 20 век само катастрофи и проблеми са ни докарвали
  • 5 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Яне Сандански":

    Северна ...не забравяй като пожелаваш успехи !
  • 6 Dr.mengele

    5 1 Отговор
    Мане тея хептен по луди от булгаристанските татари.Албанците ги превзеха те лакардии си правят-пълна трагедия
  • 7 Йордан

    1 0 Отговор
    Който и да дойде на власт в С.Македония,сръбския шовинизъм е произвел македонизма до неуписуеми размери,обхващащ всички партии и народ с промит мозък и бетонни глави! Освен това не може да съществува измислената държава,без история,писменост и култура,а след като Гърция ги отряза жестоко с Преспанския договор,а за кражба на история от сръбските шовинисти,не могат и да си помислят,остава да крадат от БГ за което тиквата е съгласен,в името на евроатлантическите ценности.
Новини по държави: