Last news in Fakti

1 Юли, 2020 11:20 1 602 15

САЩ не се отказват! Искат мир с талибаните

  • талибани-
  • сащ-
  • афганистан-
  • майк помпео

Държавният секретар Майк Помпео и представител на бунтовниците обсъдиха ситуацията в Афганистан

САЩ не се отказват! Искат мир с талибаните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставени представители на талибаните и САЩ обсъдиха скорошните атаки срещу афганистанските сили за сигурност, предаде ДПА.

Базираният в катарската столица Доха талибански лидер молла Абдул Гани Барадар разговаря с американския държавен секретар Майк Помпео, заяви вчера говорителят на талибаните Сухайл Шахин. Американският държавен департамент потвърди, че двамата са разговаряли чрез видеоконферентна връзка, за да обсъдят прилагането на практика на споразумението между Съединените щати и талибаните, подписано през февруари.

Държавният секретар ясно изрази очакването, че талибаните ще спазят поетите ангажименти, сред които и обещанието да не нападат американци, заяви говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас, предава БТА.

Шахин заяви, че афганистанското правителство се бави с пускането на затворници талибани и това блокира планираните мирни преговори на талибаните с него. Талибаните все още са решени да водят преговори, изтъкна той.

На основание споразумението с Вашингтон всички международни войски трябва да напуснат Афганистан, като в замяна талибаните трябва да започнат вътрешни афганистански преговори с цел да сложат край на войната в Афганистан, продължила 19 години.

В рамките на видеоконферентния разговор Барадар е обвинил афганистанските сили за зачестилите атаки, като изтъкна, че те са възстановявали контролни пунктове във вече "завоювани" от талибаните райони.

Барадар заяви в разговора си с Помпео, че изтеглянето на всички международни войски от Афганистан трябва да продължи, подчерта Шахин.

Американският държавен секретар изрази съгласие с това, тъй като талибаните избягват нападенията срещу големите градове и големите военни бази, което откроява тенденция за затихване на войната, написа Шахин в Туитър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    12 1 Отговор
    На колене, джендъри юдейски.
  • 2 Бесен Язовец

    10 0 Отговор
    Тарористите талибани ги преквалифицираха в бунтовници утре ще кажат, че правителството в Кабул репресира талибаните! Смеха обора е световен смех.За кой не знае талибаните в Афганистан не са афганци, те са муджахидини нападнали Афганистан 70те год на миналия век и забравиха да си тръгнат след войната на СССР с талибаните в Афганистан.
  • 3 ЧекмеджеБанк

    13 0 Отговор
    През цялата й история, никога Афганистан не е презвет. Желаещи е имало много. И ето днес тези, които отделят някакви безумни милиарди за военния бюджет и те клекнаха пред брадатите биещи се от пещери и по сандали. Няма братче сателитно наблюдение, няма безпилотни самолети......оср.ха се. Когато СССР воюваше там, САЩ ги подкрепяше. Сега са си почти сами и американската армия се изложи. Виетнам N2. И за какво им е този безумен военен бюджет? Посадиха и обраха хиляди декара с опиум и сега молят за примирие и да не ги нападат. Смешници. Няма Рамбо, няма Командо, няма Холивуд. Реалността е друга.

    Коментиран от #9

  • 4 бат Рамбо е гей

    16 0 Отговор
    Нали краварите не преговаряха с терористи ? Нали още преди 20 години стовариха 100 хил армия там и победиха талибаните ?!
  • 5 бай Ставри

    9 0 Отговор
    В САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News
    След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните.
    По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна история.
    “ Времето на истинските сражения беше с руснаците. Това бяха достойни сражения с достойни войници. Всичко бе истинско. НЯкак по мъжки. С вас АМЕРИКАНЦИТЕ ние имахме много общи дела, но вие бяхте страхливци и такива си останахте. Никога не сте рискували животите си. И по същия страхлив начин ме взехте в плен. Пуснахте 100 снаряда по селото. Избихте всички цивилни на километри разстояние. Чак после страхливо се подадохте да видите дали някой мърда.
  • 6 бай Ставри

    9 0 Отговор
    Руснаците воюваха без да се крият като плъхове.
    Шах Масуд беше ни заповядал да превземем една височина, чрез която да контролираме Панджерското дере. На височината бяха се разположили руснаците и ние с месеци не можехме да минем. Събрахме армия за тази атака за да изтласкаме руснаците. Пет дена ни трябваха за да сломим съпротивата на руснаците. И то успяхме защото им СВЪРШИХА патроните. Скъпо платихме за тази височина. От наша страна загубите бяха над 280 войника. Бяхме зли когато се качихме на височината. Стъпвайки на височината ние видяхме че срещу нас са воювали ПЕТ млади 18годишни ДЕЦА!
  • 7 бай Ставри

    9 0 Отговор
    Вие американци не може да си представите такава гледка. Пет войника срещу армията на Шах Масуд. Заповядахме им да се молят. Те знаеха че ще ги убием. Знаете ли какво направиха тези руски деца? Изгледаха ни мълчаливо и петимата се хванаха за ръце и се прегърнаха. Бяха готови да умрат без значение как. Стояха мръсни, гладни и прегърнати. Не говореха и не плачеха. Просто стояха и чакаха смъртта си. Ние онемяхме. Такава гледка би поразила и най твърдите войници свикнали с какво ли не. Въпреки че руснаците бяха избили половината ни армия, ние не знаехме какво да направим. Това бяха велики войни за нас. Те има ха чест. Не се молеха за животите си.
  • 8 бай Ставри

    6 1 Отговор
    Моите внуци са в Германия. Там учат, но бих искал да пораснат като тези руснаци – истински мъже. А руснаците тогава ги пуснахме. Да имаше и не доволни от това решение на командирите, но заповед не се обсъжда от никой. Пуснахме ги с мир. Знаете ли. Руснаците тръгнаха прегърнати и НЕ СЕ ОБЪРНАХА да видят дали няма да ги застреляме в гръб! Бяха истински мъже.“
  • 9 Бесен Язовец

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЧекмеджеБанк":

    От Съюза можеха да смажат муджахидините но трябваше с ядрено оръжие да променят малко релефа на Афганистан което нямаше да се хареса на местните. Още през 80те г. руснаците им пускаха термобарични бомби по пещерите и вътре ставаше талибански пастет!
  • 10 Казуар

    0 2 Отговор
    Американците влязоха в Афганистан поради факта, че талибаните разрешиха на Ал Кайда да създадат бази в страната. В момента в Афганистан има 13-14000 войници които далеч не могат да контролират страната. Срещу талибаните се сражава 300000-на правителствена армия.
  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    Според статия тук преди няколко дни, руснаците им бяха виновни, че САЩ не може да омиритвори афганистанците. Значи просто спешно трябва да наберат по телефона Москва и да се разберат с Путин,след като той е такава важна фигура и само от него зависи дали ще има мир или не в тази държава
  • 12 плевен

    2 0 Отговор
    САЩ преговарят с талибаните да не се стреля по американски войници. А къде е правителството на Афганистан и неговите войници? Похарчиха ги като непотребни. Както на времето похарчиха Южен Виетнам. Както похарчиха кюрдите в Ирак.
    Помните ли как САЩ превзеха Афганистан? Няма начин да помните. Превзеха го бойците на Северния съюз/пак кюрди/. Те отдавна са непотребни-сиреч похарчени.

    Коментиран от #14

  • 13 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЗАЩОТО ПОЛОВИНАТА ТАЛИБАЛИБАНИ СА ВЪТРЕ В "ТЕХНИЯ" СИ ПАКИСТАН /С АТОМНО ОРЪЖИЕ ОТ БРИТАНЦИТЕ / !!!!!!!!!!!!
  • 14 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "плевен":

    Целта на американците беше да свалят от власт талибаните които се бяха съюзили с Ал Кайда. Те нямаха човешки ресурс да завладеят Афганистан. В момента правителствените сили са по големи от тези на талибаните.

    Коментиран от #15

  • 15 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Казуар":

    Не става дума за целите на американците, а за съдбата на тези, които им се доверяват. Сега ги изоставят, а след година и половина ще бъдат избити. Но на теб това ти е ясно.