Last news in Fakti

2 Юли, 2020 09:33 1 373 1

Блокираните български студенти в Китай могат да се върнат у нас на 16 юли

  • китай-
  • пекин-
  • ковид-19-
  • карантина

Проблем за връщането ще има за хората с по-дълги визи, тъй като границите на Китай са затворени и няма индикации да бъдат отворени скоро

Блокираните български студенти в Китай могат да се върнат у нас на 16 юли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заради втората вълна от коронавирус в Китай български студенти в Шанхай и Пекин са блокирани и не могат да се приберат в България. Полети до Европа почти няма, а границите са затворени.

Д-р Димитър Владиков, който е преподавател в университета "Джаотонг” и в българското училище в Шанхай, потвърди пред БНТ, че полет вече е уреден, благодарение на българските студенти в Китай, които са успели да се организират в Китай и благодарение на българските медии.

На 16 юли ще има полет към София и българските студенти, а и не само те, всички българи, които искат, могат да се приберат вкъщи.

Проблем за връщането там ще има за хората с по-дълги визи, тъй като границите на Китай са затворени и няма индикации да бъдат отворени скоро. Така че тези студенти, които имат едногодишни визи и те изтичат след края на семестъра, няма за какво да се притесняват", обясни преподавателят.

Той разказа, че всяка година Китай отпуска 50 стипендии за български студенти. В момента там има около 40-45 български студенти. В групата, която ще се върне в България, те са около 30. Онлайн обучението ще бъде продължено, но все още не е ясно дали то ще продължи през цялата нова учебна година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месара

    2 1 Отговор
    отново ше почва масовото завръщане на родолюбците ! а до вчера обясняваха колко било лошо тук , как в чужбина било супер и никога нямало да се върнат в България ! нямам предвид конкретно студентите !