2 Юли, 2020 14:06 4 223 33

40 години работа, под 1000 евро пенсия. Как е възможно?

  • германия-
  • пенсия-
  • пенсионери

За щастие възрастните хора в Германия разчитат не само на държавната пенсия

40 години работа, под 1000 евро пенсия. Как е възможно? - 1
Снимка: shutterstock

Как е възможно в страна като Германия да работиш 40 години и отгоре и въпреки това да получаваш под 1000 евро пенсия? Именно такава е съдбата на милиони хора в тази иначе толкова богата държава. Какви са причините?

 

Близо 2,5 милиона германски пенсионери, които са се осигурявали за старост поне 40 години, получават пенсия под 1000 евро на месец. Това са над 30% от хората, работили 40 години, става ясно от справка на германското правителство, изготвена по искане на парламентарната фракция на Лявата партия.

И още данни: от общо 21 милиона пенсионери в Германия цели 17 милиона са с пенсия под 1000 евро, а почти всеки втори получава по-малко от 800 евро. Тук обаче трябва да уточним, че в тази статистика за получателите на пари от държавното пенсионно осигуряване са включени и хората, които имат право и на допълнителна пенсия, например от частни пенсионни фондове. И въпреки това данните показват, че дори и да си се осигурявал десетилетия наред, достойният живот на старини изобщо даже не е гарантиран.

Жените са особено ощетени

Проблемът се корени в биографиите на милиони хора в Германия. Който през годините е работил на непълно работно време, получавал е ниска заплата или пък трудовият му стаж е недостатъчен, не може да очаква висока сума от държавното пенсионно осигуряване. Това важи най-вече за жените, при които средната пенсия възлиза на 693 евро месечно.

Именно такъв е профилът на много жени от западните провинции на Германия, където навремето мъжът изкарваше парите, а жената се грижеше основно за децата и припечелваше само от време на време нещо допълнително. Тази сметка излиза само ако брачният съюз се запази и след пенсионирането - с двете пенсии може да се живее добре. Но ако остане сам, а преди пенсионирането си не е изкарвал добри пари, човек лесно може да попадне в категорията „бедност на старини".

По-различна е картината в източните провинции на Германия. Статистиките от времето непосредствено преди падането на Берлинската стена показват, че работещи са били цели 90% от жените в тогавашната ГДР. За сравнение: по същото време в Западна Германия е работела едва всяка втора жена. Което си личи и по размера на пенсиите им днес: в източните провинции жените получават средно 907 евро месечна пенсия - с 214 евро повече от връстничките им в западните провинции.

За щастие възрастните хора в Германия разчитат не само на държавната пенсия. Всеки с месечен доход под 796 евро има право на социална помощ. Към момента такава помощ получават 560 000 души в Германия, което се равнява на 3% от хората над 65 години. И тук жените са мнозинство.

А бъдещите пенсионери?

А що се отнася до бъдещите пенсионери, все повече от тях ще са работили на непълен работен ден, а това означава, че ще са застрашени от бедност на старини. Тук жените отново са по-силно представени.

И още един проблем пред бъдещите пенсионерки: много жени работят в сектори като здравеопазването, социалната помощ и услугите, където заплащането е ниско. Съответно ниски ще са един ден и пенсиите им.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    52 2 Отговор
    Да пробват с 250 лв

    Коментиран от #28

  • 2 Гошо

    22 4 Отговор
    Е как така ,нали ги чакаме туризма да ни оправят ,то излезе че немогат да преживяват или ние ще си чакаме ГДРеиците
  • 3 Дойчо Велев

    18 2 Отговор
    Леле майко.
  • 4 пенс

    10 3 Отговор
    Зависи какво и как си го работил байно.
  • 5 аз съм без един ден трудов стаж

    6 6 Отговор
    Който се е пролъгал да започва работа у Кочинката е така.
  • 6 Леле, леле...

    23 4 Отговор
    Всичката Мара втасала, те тръгнали да се кахърят за германските пенсионери...
  • 7 Ако

    16 0 Отговор
    решат да се заселят в Украйна ще живеят като царе.
  • 8 Горките

    26 1 Отговор
    Горките, виж у нас колко са,, добре'' пенсионерите. Има - няма 150-200Е вземат, ама не се оплакват.
  • 9 Zsz

    5 13 Отговор
    Който взима огромна заплата и е плащал много за усигоровки той ще взима голяма пенсия
  • 10 Сега

    18 2 Отговор
    да кажа аз на автора заблуден-най високите пенсии в ЕС са първо място Испания, Холандия и Австрия Престанете да ни пробутвате Германия. Там нещата не са толкова розови колкото ни ги представя винаги БЪЛГАРСКАТА ПСЕВДО ЖУРНАЛИСТИКА. ГЕРМАНИЯ Е ДЪРЖАВАТА С НАЙ-МАЛКА ЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ!!! ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ???????

    Коментиран от #13, #19, #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Майна

    9 1 Отговор
    Не ги мислете, държавата толкова им помага.
  • 13 Гййф

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "Сега":

    Каква испания бе шегаджия там е доста тежко положение още преди вируса огромна безработица за другите две страни съм съгласен. В Германия от егоизъм нямат частна собственост защото не искат да оставят на наследниците си на готово както е в България.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Приятелю

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гййф":

    влез прочети образовай се!!!!! Да ти оратя ли линк да видиш какви са пенсиите бе смешен. НЕГРАМОТНИК.. ЧЕТИ ОБРАЗОВАЙ СЕ КОН С КАПАЦИИИИ

    Коментиран от #16

  • 15 Човека е прав

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гййф":

    Испания има най високите пенсии в Европейски съюз

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Заблудени

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Човека е прав":

    Това са глупости не е вярно за испания.
  • 18 Дърт германец

    20 2 Отговор
    Такаааа.. я да видим как точно стоят нещата в Германия.Тия 30% са от източните г

    ерманци,има и от западняците но по малко.Защо не споменавате дрееебничкия,незначителен факт, че при пет години осигурителен стаж на минималната за Германия, имате право да получавате пенсия която е малко под 500 е, след като достигнете пенсионна възраст. Всички тия с млките пенсии са много възрастни и на тях ,както и у нас ,,перестройката,, им такова таковата. Скачаха по Берлинската стена,и ние скачахме, сега ...кво стана? Ами стана каквото стана,избрахме свободата вместо хляба.И сега си сърбаме попарата. Германия да не ги мислим, със 800-900евро няма да умре от глад немския пенсионер,има и много добре развита система за социално подпомагане.Кажете как е възможно в БГ да си работил 40 години и да взимаш 125 евро минимална пенсия,щото сравняваме минималните,не средната, Средната в Германия е над 1000 евро. Ей това да кажат.

    Коментиран от #31

  • 19 От първо лице

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сега":

    Мой първи братовчед замина в Испания още през 90- те години.Отначало беше сам.Много трудно започна работа.Срещал е много българи, но никой дори не го е насочил поне. Помогнал му украйнец,който го завел на строеж.Там стартира,като " общак".Но е бачкатор и от Бога зидаро- мазач плюс кофражист.Още на третия месец " боса" го прави бригадир,и му възлага да дойде тук и да си събере бригада.От нищото стигна до собсвена фирма в строителството.Децата му израснаха и завършиха там.Независимо, че все още работи, като фирма,е придобил право на пенсия.Когато си дойде миналата ваканция,ми каза,че пенсията му е 2350 евро!От него разбрах,че испанеца е с най добра пенсионна система. Достатъчно е българин да отработи 15 г миниму( но с трудов договор) ще получава местна пенсия над хилядарка.Дори да се е прибрал в България.

    Коментиран от #30

  • 20 Тито

    15 2 Отговор
    Това е самата истина дори нещата са още по тревожни.аз живея тук във Бавария това е най развития индустриален район на Германия .и пенсиите са много ниски а можете да си представите какво е във останалите райони който са по бедни мит е това че във Германия се живее добре.и нещата вървят на по зле.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Журналя

    8 2 Отговор
    Стажът няма особено значение. Важно е на колко си се осигурявал. Стажът е условие, а не критерий!
  • 23 Диверсант

    12 2 Отговор
    Ако сте се родили в Африка или сте ма....ли ще ви дават 1200 € без да сте работили.Кой ви е виновен. В Гейропа такива са правилата.

    Коментиран от #26

  • 24 Тито

    6 6 Отговор
    До номер19това за Испания е пълна лъжа аз съм живял във Испания 11 години та там хората получават заплата по 800-1200 евро за какви пенсии ми говориш от 2000евро. това са пълни лъжи и глупости..
  • 25 Дедо Пенс

    16 0 Отговор
    У нас частните пенсионни фондове заминаха в едно чекмедже!!!
  • 26 Antymediator

    3 10 Отговор

    До коментар #23 от "Диверсант":

    А в твоята Русландия как стоят нещата?!
    Пенсионерите сигурно не могат да си по харчат рубли те!

    Коментиран от #27

  • 27 criminal

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "Antymediator":

    Кой ти говори за Русия бе гл.пак........
  • 28 ееее

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Азз":

    Как е възможно? Ами да питат Сорос, МВФ и ефективните меринджей. А в БГ е 1/4 от тяхната и при условие че евентуално доживееш.
  • 29 хаахааа

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сега":

    След година няма ЕС, няма и Германия затова бързат да вкарат куцо и сакато в ЕС, та белкем прескочат трапа. Е ще гледаме как им вървят замислите. Най вероятно 3 мата големи да разпарчетосат недоносения ес и с това одисеята свършва.
  • 30 Сесф

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "От първо лице":

    Взима друг път 2300 е пенсия явно те е излъгал защото го е срам да каже .Испания много преди вируса имаше огромна безработица не знам как ти идва наум да ги пишеш тия глупости.Испания основно разчита на туризъм .Такива пенсии се дават във страни където имат най-ниската безработица отделно имат много висок стандарт живот.Испания тоя вирус още повече я обезкървави.
  • 31 осведомен

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дърт германец":

    А бе трол каква ГДР прочете ли статията или бързаш на амбразурата на черното казвате бяло ХАААААААААААА
  • 32 Пако

    6 0 Отговор
    Как е възможно,40г.да работиш в България,и да
    взимаш 150€ пенсия,от които 40€ даваш за
    лекарства,25€ за ток,15€за вода,60€ за парно и
    топла вода и,и....за храна май не останаха??????
  • 33 Марио Кроненберг

    2 1 Отговор
    Аз съм работил само 4 г. в Австрия и получавам 14 пъти в годината 917 €! 😉 Четирите години, когато имах фирма, не го броя за работа, а то и не беше! 😜😜😜
Новини по държави: