Last news in Fakti

2 Юли, 2020 14:48 1 645 5

Тайван съветва своите граждани да избягват Хонконг след новия закон за национална сигурност

  • китай-
  • хонконг-
  • тайван-
  • закон

Законът е предназначен да забрани онова, което Пекин нарича сецесия, дестабилизиране и външна намеса

Гражданите на Тайван трябва да избягват ненужни посещения или транзитно преминаване през Хонконг, Макао или континентален Китай след приемането на "скандалния" закон за националната сигурност на бившата британска колония, заяви правителствен представител на Тайпе в четвъртък. Това предаде Reuters.

Законът, наложен от Китай, е предназначен да забрани онова, което Пекин нарича сецесия, дестабилизиране и външна намеса в Хонконг. Най-тежкото наказание, което той предвижда, е доживотен затвор. Законът беше широко осъден в демократично управлявания Тайван, където продемократичните протести в Хонконг спечелиха подкрепа.

"Това е най-възмутителният закон в историята", заяви Чиу Чиу-чен, заместник-ръководител на Тайванския съвет по континентални въпроси.

Той допълни, че гражданите на Тайван трябва да избягват ненужни посещения или транзитни преминавания през Хонконг, Макао и континентален Китай.

На свой ред Пекин отрича да задушава свободите на специалния автономен район.

Чиу каза още, че консулство на Тайван в Хонконг ще продължи да действа.

„Няма да поемем инициативата да се оттеглим, освен ако няма наложителни външни фактори. Ще останем до последната минута", обясни той.

Хонконг традиционно играе важна роля в отношенията между Пекин и Тайпе, особено след като много граждани на Тайван използват летището на специалния автономен район за осъществяването на прекачвания и определени полети.  

В същия ден, когато законът влезе в сила, Тайван отвори бюро в Хонконг, което има за цел да помогне на хора, които искат да избягат на острова. Китай осъди този ход на Тайпе.

Чиу заяви, че още през първия ден в бюрото са получени повече от 180 запитвания от хора в Хонконг, които искат да отидат на острова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    4 3 Отговор
    "Демократичен" означава управляван от сатрапите от САЩ. "Недемократично" е всяко управление, което не е подвластно на режима в САЩ.
    Китай овладя американските протестъри в Хонг Конг.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Хаха

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Повече ми приличаш на милиционер.

    Коментиран от #4

  • 3 ееее

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Тай-ван звучи като Ки-тай , а не Лондон. И им се чудя на китайците колко още време ще търпят двувековна по старост и устрайство форма на управление (колония) в техни земи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бял Турчин Българофил

    1 0 Отговор
    Българи са коренните жители на Тайван , Тайван е български , да се изгонят тайванците в северна корея или в Пекин