3 Юли, 2020 10:41 11 786 42

Руски подводници кръстосват Атлантическия океан

  • подводници-
  • подводница-
  • русия-
  • нато-
  • флот-
  • атлантически океан-
  • сащ

Тези маневри се превърнаха в най-големите учения след края на Студената война

Руски подводници кръстосват Атлантическия океан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Служители на НАТО и военни анализатори твърдят, че най-малко 10 руски подводници са участвали в учения в Северния Атлантически океан в края на миналата година. Съответният материал беше публикуван в The Wall Street Journal.

Според източниците му в края на 2019 г. 10 подводници са напуснали местата си за базиране на арктическото крайбрежие на Русия и са се отправили към Северния Атлантически океан. Според изданието тези маневри се превърнаха в „най-големите учения след края на Студената война“. Събеседниците на вестника смятат, че ученията не само са дали възможност да се покаже „силата и амбициите на руския флот да защити собствените си територии“, но са целели да „демонстрират сила в Атлантическия океан“, предаде агенция "Фокус".

The Wall Street Journal дава становището на американските военни лидери и техните съюзници, според които Русия все по-често използва подводници в райони, където те могат да заплашат корабите на НАТО. „Ние наблюдаваме това непрекъснато: има повече подводници, на по-големи разстояния и за по-дълги периоди от време“, цитира изданието вицеадмирал Кийт Блънт, ръководител на Съвместното военноморско командване на НАТО. В същото време вестникът публикува изявления на командващия Северния флот на Русия вицеадмирал Александър Мойсеев, който в интервю за седмичното списание „Звезда" през март заяви, че руският флот разширява своята география на бойно дежурство и патрулиране. „Географията на районите, в които хората от Северно море се занимават с планирана бойна подготовка, значително се разшири. Така че, миналата година нашите многоцелеви подводници изработиха редица задачи с дълбоководно гмуркане в различни райони на неутралните води на Норвежко море. Подводниците на Северния флот взеха активно участие в ученията на руския флот „Океански щит“ и оперираха успешно в Атлантическия и Северния ледовит океан“, информира той.

През декември миналата година германската медийна група RND, позовавайки се на доклад на НАТО, съобщи, че активността на руските подводници през 2019 г. е достигнала най-високото ниво от края на Студената война. Представителят на Алианса Оана Лунгеску заяви, че това се отнася предимно за Северния Атлантически океан и Норвежко море. Западът редовно отправя обвинения към Русия, че е активизирала действията на подводниците си, а, на свой ред, руските власти редовно напомнят, че придвижването им се осъществява в строго съответствие с международните правни стандарти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    83 10 Отговор
    А кога всички американски подводници ще бъдат само крайбрежните води на Краваристан Афроамерикански?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 М@нгу

    60 7 Отговор
    Либирастията квичи. Жи амат бубата!
  • 4 Русофил

    79 12 Отговор
    Евала, братушки!!!
  • 5 ВСИЧКУТО

    45 7 Отговор
    НАТУ НА МУШКА А турция НА ВСИЧКИ МУШКИ !
  • 6 Факт

    70 11 Отговор
    Русия е световна сила и трябва отвреме-навреме да го напомня на чичо Дончо.
  • 7 Панагюрище

    43 10 Отговор
    Те краварските стоят на котва в базите си
  • 8 Спас

    13 37 Отговор
    Как ще са кръстосвали, нали са щели да се издавят тези некадърници!

    Коментиран от #11, #20

  • 9 Барчо

    47 5 Отговор
    Няма военен разчет в мирно време да лежи и да пърди в казармите и корабите. Ученията са един непрекъснат процес. След като първо Америка приближи границите на Русия със своите бази, а после и НАТО, то е ясно че ще се демонстрира сила, за да се избегне истинската война. Демонстрации винаги е имало, като се започне от някои африкански племена, които са се събирали въоръжени на определени дати и просто са зяели едни срещу други без какъвто и да е физически контакт. Който зяе повече, командва парада до другия път. Да се молим да не се стига до употреба, а само да демонстрация на сила, защото тогава България със сигурност ще е само история, подобна на Инките и Маите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мики Маус

    26 7 Отговор

    До коментар #8 от "Спас":

    Тотава защо патока Доналд се шашка? Значи е много страшлив.
  • 12 Бонифаций

    39 7 Отговор
    А краварите дали знаят че покрай бреговете им има постоянно руски подводници които "спят" и чакат!
    А са мръднали на криво ..........

    Коментиран от #15, #29

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Kiko

    51 7 Отговор
    Че още от времето на Хрушчов, америка е обградена от руски атомни подводници и само копчето я дели от пълно унищожение.Сменят само екипажите на 6 месеца а след година дежурство се връщат за технически преглед и отново на позиция.Космоса е пълен с руски сателитни убийци,които за 30 секунди,ще унищожат американската навигационна система и самолетчетата ще почнат да падат в океана,защото няма да си имат на идея къде да летят.Руснаците не заоплашват а са готови за действие,ако някой умник от САЩ,реши да се прави на господар на света.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Спас

    5 21 Отговор

    До коментар #12 от "Бонифаций":

    А какво? Пияниците изобщо няма да успеят да реагират.
  • 16 Спас

    8 31 Отговор

    До коментар #14 от "Kiko":

    Обаче американците си се правят на господари на света, а ватниците отвръщат само с военни паради, с друго не смеят.
  • 17 СПЕЦПИДARAZ

    7 14 Отговор

    До коментар #14 от "Kiko":

    Аууу , колко много фантасмагории
  • 18 Ххх

    37 5 Отговор
    Атомните подводници “Борей” с помощта на ракетното си въоръжение могат да “преодолеят” всяка система за ПРО, смятат и западните експерти. Подводните кръстосвачи със стратегическо предназначение от проекта 955 “Борей” са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети “Булава”. “Тези ракети са достоен отговор на всяка система за ПРО, където и да е разположена тя. В който и да е океан, ако се опитат да ни покрият, “Борей” ще преодолее тази отбрана”, е мнението на руски генерал. Подводницата може да превозва на борда си “смъртоносен товар” от 16 броя балистични ракети “Булава”. Един подобен снаряд съдържа около десет ядрени блока с мощност около 150 килотона и може да нанесе удар по цел, която се намира на 9 000 километра от точката на изстрелването. Така Америка става лесна мишена на тази подводница. “Борей” е способна да нанася удари без да издава местонахождението си. Едно от големите й предимства и постижения е ниската й шумност. През юли 2012 г. руската подводница “Борей” се появи на един километър от Манхатън и Статуята на Свободата и вся паника не само в Пентагона. Всички американци без изключение бяха шокирани как ги шокирани как ги е доближила.
  • 19 Ххх

    24 3 Отговор
    Подводницата ще бъде на разположение на руските военноморски сили. Тя се казва “Кронщад”. Това е втората подводница от типа “Лада”. Тези подводници се отличават с много ниски равнища на шумност и висока автоматизация. Първата вече извършва изпитания, които да усъвършенстват бойните съдове. Подводницата има 10 установки за вертикално изстрелване на крилати ракети. Тя е снабдена с ново противохидролокационно покритие. Така, благодарение на своите маневреност и безшумност, подводницата е на практика невидим потенциален противник. Тя е въоръжена с крилати ракети “Калибър". Предстои подводницата да премине през ходови и държавни изпитания. Вече се работи по следващата подводница от този тип. Тя трябва да излезе след няколко години. Работните дейности са напреднали.
  • 20 България

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Спас":

    Къде е нашата на най кадърния народ ?
  • 21 Ххх

    20 7 Отговор
    Преди две години на вода бе пусната най-новата руска атомна подводница по проект 885 “Ясен”, която бе наименувана “Казан”. Тя е въоръжена с целия спектър от най-нови руски корабни ракети и може да решава бойни задачи във всяка точка на световния океан. Тези плавателни съдове са най-засекретените, най-тихите и най-най-мощните по своето въоръжение. По бойни възможности те често са сравнявани със “Сийуолф” (SeaWolf - на англ. морски вълк), от чието строителство САЩ се отказаха по финансови причини, и “Вирджиния” (Virginia). “Казан” се потапя на повече от 600 м (обикновените достигат не повече от 300 м), което я прави недосегаема за всички съвременни оръжия срещу подводници. Максималната скорост е над 30 възела (60 км/ч). Тя носи противокорабни оперативно-тактически ракети “Оникс” (24 ракети, по три във всяка шахта). На базата на тази ракета се разработва хиперзвуковият ударен комплекс “Циркон”. В пусковите й установки могат да бъдат поставени и далекобойни крилати ракети “Калибър”. Тези машини за първи път демонстрираха възможностите си в сирийската кампания. Те направиха няколко залпа от 2500 км по позициите на терористите от “Ислямска държава”.
  • 22 ауу, мноо нахални

    15 9 Отговор
    тия руснаци ве, и те искат като нас да кръстосват океаните. По големия проблем на янките не са подводниците които кръстосват атлантика, а това което са оставили по източния бряг. Само да не са го заредили със спящи „посейдони”, че цунамито което ще причинят ще направи Мисисипи част от океана.
  • 23 Ххх

    11 3 Отговор
    За стоманените „хищници” в океана, многоцелевите атомни подводници, скоростта е една от най-важните характеристики. Тя им позволява не само ефективно да преследват и настигат плячката си, но и при необходимост да се откъсват от противоподводните сили на противника. „Главното за подводничаря е навреме да се измъкне” - казва главният герой от легендарен филм. Руска медия разказва за петте най-бързи класа подводници в света. „Лос Анджелис” -35 възела (64,82 км/ч) Американските многоцелеви подводници клас Los Angeles от момента на появяването си на въоръжение във ВМС на САЩ през 1976 г. със своята висока скорост от 35 възела представляват голям проблем за съветския флот. Те стават гръбнак на американския флот и със своя брой – 62. Най-голямата скорост по онова време сред съветските атомни ракетни крайцери притежават подводниците от проекта „Калмар”, които развиват 28 възела. „Барракуда” - 35,15 възела (65,1 км/ч) Главна задача на съветските атомни подводници от проект „Барракуда”, първата от тях приета във флота през 1984 г., била следене на стратегическите подводници и авионосните ударни групи на противника и тяхното унищожаване в случай на конфликт. Конструкторите осигурили на подводницата висока скорост от 35,15 възела, за да държи в зоната на досегаемост авионосните съединения на НАТО. „Сийуулф” – 38 възела (70,4 км/час) Американските атомни многоцелеви подводници клас Seawolf (Морски вълк) станали едни от най-скъпите кораби в историята на американския фло
  • 24 Ххх

    8 3 Отговор
    Американските атомни многоцелеви подводници клас Seawolf (Морски вълк) станали едни от най-скъпите кораби в историята на американския флот – всяка от трите построени излязла на американските данъкоплатци по 3 млрд долара. „Морският вълк” станал най-бързата американска серийна подводница със скорост от 38 възела, но свръхвисоката цена заставила Пентагона да закрие проекта и да се въоръжи с по-скромните атомни подводници „Вирджиния”. „Лира” – 41 възела (75,93 км/ч) Един от най-интересните проекти за съветски подводници станала торпедната „Лира” от проект 705, като заради широкото използване на автоматизирани системи за управление екипажът е намален до 31 души. Подводното водоизместване съставлявало за атомен съд скромните 3100 това, при това течнометалическа ядрена установка на „Лира” осигурявала 155 мегавата топлинна мощност. Тази изключително висока „енерговъоръженост” позволявала на подводницата да развие до 41 възела (почти 76 км/час). Тогава разработваните от ВМС на САЩ торпеда имали максимална скорост от едва 26 възела (48 км/час). „Анчар” – 44,7 възела (82,78 км/ч) Абсолютен световен рекордьор по подводна скорост станала експерименталната съветска подводница К-162 от проекта „Анчар”, въоръжена с противокорабни ракети. На 18 декември 1970 г. по време на изпитания екипажът успял да постигне 44,7 възела. Цена за скоростта станала прекомерната шумност на ракетата – на скорости над 35 възела равнището на шума в централния пост на подводницата достигал до 1
  • 25 Ххх

    3 4 Отговор
    Цена за скоростта станала прекомерната шумност на подводницата – на скорости над 35 възела равнището на шума в централния пост на подводницата достигал до 100 децибела (Честото излагане на шум над 100 dB за повече от минута носи риска от трайно увреждане на слуха.) Естествено недопустимият шумов фон издавал на огромни разстояния за наличието на подводницата. Освен това целият корпус на „Анчар” бил направен от титан, а това струвало баснословно скъпо. В резултат през 1984 г. подводницата е изведена от експлоатация.
  • 26 В.В.П.

    23 3 Отговор
    КОЛКОТО ПОДВОДНИЦИ ИМА РУСИЯ,ТОЛКОВА. И САЩ....ЗА КВО РЕВАТ ТОЛКОВА....НАТО??РАБОТЯТ СИ МОМЧЕТАТА...ИМАТ ЗАДАЧИ..ЯНКИИ ГОО ХООМ...В БГ ,СТЕ НЕЖЕЛАНИ...
  • 27 Барчо

    17 3 Отговор
    Да ти имам и проследяването и разузнаването на НАТО и Америка. Руските подводници били най-малко 10!!! Ми кво разузнаване и техника има обора, щом не може да назове точната цифра и точно какви подводници са били на това учение??? Ако разузнаването е на място, трябва да знаят и имената на капитаните и матросите. А иначе се приказва как нито една руска подводница не може да мръдне без те да знаят.
  • 28 другарят

    23 3 Отговор
    От статията разбирам, че бандитите от НАТО са видяли чрез спътниците напускането на руските подводници от пристанищата, но след това са разбрали от руският главнокомандващ, къде и кога са проведени учения! Да не би да не са могли да ги засекат, както стана с изстреляните руски крилати ракети по цели в Сирия и за които американските бандити и техните подлоги разбраха от руската телевизия?
  • 29 истината

    3 19 Отговор

    До коментар #12 от "Бонифаций":

    Единствената държава която има способността да следи и открива всички подводници на време oще като напуснат крайбрежията са американците.Да не говорим и подводниците на руските кравари какви подводни ковчези са дето не стават за нищо..Типична скрап на руските краваристанци.
  • 30 руска соросоидна смрад

    4 21 Отговор
    Да си кръстосват каквото искат примитивните балалайки.САЩ знае всяка една подводница къде е по всяко време.Пълен потрес са тея пияни северноазиатски примати.Руските подводници се свързват само с ръжда,изостаналост и себепотапяне.
  • 31 Чичо Тони

    19 3 Отговор
    Те корабите и подводниците за това се строят - да кръстосват океаните. Иначе, на Слънчев бряг има една фрегата дето е на брега и е ресторант.

    Коментиран от #32

  • 32 схсхсхсх

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Чичо Тони":

    Мислиш ли ,Шерлок ?
  • 33 АрхНикола Пеев

    4 19 Отговор
    Да кръстосват по целия свят руските подводници. И ежегодно по една голяма авария, една потъва и нещастните 120-150 човека от екипажа загиват. Руска им работоа
  • 34 big

    15 2 Отговор
    Не само там! Има ги в Тихия и Индийски океан, Северния ледовит океан, в Средиземно море и т.н. САЩ трябва да се озаптят!
  • 35 Мой

    15 2 Отговор
    И какво от това, защо едни да не могат а други да могат. А може би както винаги за едни е легално а за други не!!!!
    ФАК америка ВИВА РУСИЯ!!!
  • 36 ПЕНКО

    7 2 Отговор
    ТИХИЯТ И ИНДИЙСКИЯТ ОКЕАН ВЕЧЕ НЕ СА ИМ ИНТЕРЕСНИ - "ДЖОБНИ" СА ИМ !!!!!!??????
  • 37 Страх

    9 2 Отговор
    Пак напълпиха гащите
  • 38 Синдикат на Ало Измамниците

    12 1 Отговор
    Мачкай чичо Вова, мачкай! Да пускат кафяво на гащите оная англосаксонска сбирщина!
  • 39 Страхът е голямо шубе

    15 2 Отговор
    Някои започнаха да се наакват от страх,започна да им припарва на задника.Ами кравари,като не искате такива демонстрации на сила стойте си са мо около Америките,какъв го дирите в Европа и Близкия Изток,тук световен жандарм не ни трябва.
  • 40 Антикомунист

    1 10 Отговор
    Технически Русия не може да се мери със САЩ.Кажете в коя област ги превъзхожда та и във военната. Всичко е пара в свирката на парахода(ако знаете вица защо не можел да тръгне).Това е истината.Радвайте се на пропагандата им - това ще ви остане.
  • 41 Бай Ху

    6 0 Отговор
    Голема новина! Те така правят от края на 50-те години.
  • 42 Бат Бойко

    2 1 Отговор
    Ще протестираме, членове на НАТО сме!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания