3 Юли, 2020 13:40 3 922 35

Заев: Нашият език е македонски, да спрат да го обиждат

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • език-
  • македонски език-
  • нато-
  • ес

Сигурно ускоряваме процеса на интеграция в ЕС, каза той

Заев: Нашият език е македонски, да спрат да го обиждат - 1
Снимка: БГНЕС

Станахме свидетели на друг много важен исторически епизод в нашето движение към членство в Европейския съюз. Европейската комисия одобри предложението за рамка за преговорите за членство в ЕС и го представи за разглеждане на държавите-членки. Това е още едно потвърждение, че се движим напред по очертания от нас път. Северна Македония се приближава още по-близо до Съюза, македонската интеграция се ускорява“, заяви Зоран Заев от трибуната пред парламента, предаде агенция "Фокус", цитирайки скопската Нова ТВ.

Лидерът на СДСМ припомни, че новината идва 19 години след подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране като първа стъпка към интеграцията на страната в ЕС, 15 години от получаването на статута на кандидат за членство, след 11 положителни препоръки за началото на преговорите и историческите решение на Европейския съвет от 26 март тази година да започне преговори за членството на страната в блока. С отварянето на преговорите започва нова фаза от прогреса на Северна Македония, нова фаза на македонската европезиця. Това означава по-бързо въвеждане на европейските стандарти във всички области и интеграцията на Скопие в икономическата и политическата система на Европейския съюз, обясни Заев.

„След членството в НАТО бавно, но сигурно ускоряваме процеса на интеграция в ЕС. Постигнахме и двата стратегически ангажимента за период от само три години. Това е успех на правителството, на институциите, ръководени от СДСМ, това е успех на всички граждани, които са решени да имат бъдеще в ЕС. Благодарим на историческото хърватско председателство на ЕС, че взе решение да започне преговори за членство през март тази година. Много сме доволни, че вчера, в първия ден на германското председателство на ЕС, рамката за преговори беше създадена като предложение към страните членки“, отбеляза лидерът на СДСМ. Бившият премиер и кандидат за нов мандат на предстоящите избори изрази увереност, че с помощта на институциите на ЕС и под ръководството на германския канцлер Ангела Меркел по време на германското председателство тази рамка за преговори ще бъде приета и че Скопие ще започне официално преговори за членство с първата Междуправителствена конференция, която отваря главите на първия пакет, които са:

Глава 23 - Съдебна система и основни права

Глава 24 - Правосъдие, свобода и сигурност; Икономически критерии; функционирането на демократичните институции; реформа в публичната администрация

Глава 5 - Обществени поръчки

Глава 18 - Статистика

Глава 32 - Финансов контрол

Това е много сериозен процес, който може да бъде ръководен само от политическо правителство, демократическо правителство на Социалдемократическия съюз на Македония и коалиция „Можем“. Доказахме, че знаем и можем да водим държавата по истинския път през стабилни и сигурни води, по пътя на постоянното развитие, стабилност и демокрация. Присъединихме се към НАТО! Днес ние доказваме: можем и в ЕС. Постигнахме много заедно. И всички знаем, че заедно ще постигнем още повече и по-добри неща. Ние знаем това, знаем го и можем да го направим“, каза Заев. След това той коментира и задължението европейското законодателство да се преведе на македонски език.

„Македонският език е посочен като език, на който европейското законодателство трябва да бъде преведено, преди да станем член на ЕС. Считаме го за нещо нормално, стандартно, защото според личната ни карта в ООН и според правото ни на самоопределение езикът ни е македонски и ние провеждаме международна комуникация на македонски. Това е поредното потвърждение и признаване на македонския език. Нека това бъде апел да спрем лъжите на тези, които лъжат месеци наред и казват, че „загубихме езика си“. И да спрат обидите, наричайки го „северняшки“. Ние говорим македонски, който бавно става част от голямото европейско семейство, заедно с другите европейски езици. Това е патриотизъм, това е грижа за родината, за македонската идентичност“, завърши лидерът на СДСМ.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонска наденица

    52 1 Отговор
    Това е чист диалект на бг езика?! :\
  • 2 Филололист

    7 36 Отговор
    Лингвистиката не дефинира ясна граница между език и диалект. Това е чисто политическо решение. Македонски език очевидно и ухослушно има и не виждам защо нашите политици се опъват да го признаят.

    Коментиран от #17, #20

  • 3 Ганьовския диалект

    20 2 Отговор
    Няма значение, до няколко години всички ще приказвате като Баце и даже ще ви се радват. Ще има да слагате МЕ на всики глаголи, та ще ви пращат ушите.

    Коментиран от #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Баш Бащицата

    24 1 Отговор
    Да си запази час при психиатър. Сигурно вярва също, че предците им са античките македонци. Куку-руку!
  • 6 Генералът

    30 1 Отговор
    Да бе, тя кирилицата е ваша, и Александър Македонски , та даже и Хитър Петър. Смешници
  • 7 цербер

    14 0 Отговор
    Ако изхвърлят ингилизкия от училищата и го заменят со мАкедонски,няма да имат равни.
  • 8 qwerty

    22 1 Отговор
    Абе, що като съм в Македония си говорим на български. Някой да е видял българо-македонски речник. Ай да ви видя братя македонци. Има ли бг-маке разговорник.

    Коментиран от #14

  • 9 Айде бе

    12 2 Отговор
    Кога ще влезете в бюрократичния ЕС за да започне ограбването и клатене на джендърско пръстче срещу макетата?
  • 10 Пешо

    24 1 Отговор
    Първо си признайте за българските корени и диалект, после ще влезете в ЕС.
  • 11 Въй

    4 4 Отговор
    Епа,македонскиот язик ке се котира и у Белжика,у Брюкселот. Ке стане официалниот язик таме.
  • 12 Янко

    22 0 Отговор
    Македонски ми е дедовият. А вашият език е български със сръбски намеси.
  • 13 Ю Кортес

    19 1 Отговор
    Това за езика е абсолютно излишен спор.Колко се различават хърватския и сръбския,чешкия и словашкия...и т.н.Преговори трябва да има единствено за това на българското малцинство да се дадат всички права които ги имат другите.Тези,които са се запазили като българи в момента нямат абсолютно никакви права и са преследвани и дискриминирани по всякакъв начин.Няма как да влизат в ес,без да изпълнят нашите и европейските изисквания.
  • 14 Доротея

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "qwerty":

    А ти не си ли виждал такъв речник? Търсачка и преводач нямаш ли?

    Коментиран от #19

  • 15 Фффффф

    6 8 Отговор
    Вашият език е езика на Боко тиквата,мутренския български
  • 16 На чист македонски

    11 0 Отговор
    Оти не си е..ш пи.ката материна бе заспал скопски заек, па си го налупай до макарите!
  • 17 Опа

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Филололист":

    Мдаа, чисто политически ще изкарат този език на който в момента ми пишеш македонски, нали? И това заради такива като вас, пишман дървени философи! Е, браво
  • 18 Античното Маке

    16 0 Отговор
    Е как така вашия език е македонски, пък говорите на български??
  • 19 Бате

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Доротея":

    Има, има, тази(търсачка) най се намира на пазари те и магазините в Петрич. Я вземи си изпий кафето, белкем се събудиш
  • 20 Античното Маке

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Филололист":

    С американския диалект е същото, но там знаят и говорят английски, не американски език. С македонският диалект е същото, както и с мизийския диалект, тракийския диалект,родопския диалект... и т.н. Диалекти от различни области на Българския език.
  • 21 Дрона от Пекин столицата на Виетнам

    10 1 Отговор
    Да какво става като изкъпеш македонец ми чист българин, айде отивам да се изкъпя в най голямото българско езеро Охридското.........
  • 22 северномакедонски диалект

    20 0 Отговор
    Зайко, както сте го подкарали вашия език скоро, ще е АЛБАНСКИ ! Това, щот сте големи ербапи и ще ядете албанските кебапи !
  • 23 Македонците са испанци защото

    8 0 Отговор
    Македонска крава стъпила на испанска нива и казала:КЕ ПАСА!
  • 24 Джамбаз Ангелски

    8 2 Отговор
    Хората са в Македония са злобни и завистливи и винаги са готови да ти забият нож в гърба.
  • 25 Северозапад

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ганьовския диалект":

    Слагаме "Ме" на всички глаголи, защото така се образува бъдеще време. В източните говори това нещо е отпаднало през вековете и сега звучите като чужденец говорещ български. Пример: "Аз шъ отиди, за вземи ньещу за дъ хапньим."

    Коментиран от #30

  • 26 батко мафи

    6 0 Отговор
    Това е успешен социален експеримент ,как за 70 години една нация се превръща в друга новосъздадена нация!!
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор
    Голям манипулатор е тоя Заев...Дали сам си вярва?
  • 28 Шопо

    3 0 Отговор
    Дали си пушат езици тия двамата???
  • 29 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    КАКВО ЗНАЕ "НУ ЗАЯЦ" ЗА ТРЪНСКИЯ ДИАЛЕКТ ...ИЛИ ЗА ТОВА , ЧЕ ПЕРНИЧАНИ НЕ МОГАТ ДА ТЪРПЯТ " МЯКАНЕТО" НА ЦЯЛА СЕВЕРОИЗТОЧНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ , А ТЕ СЕ ПОДИГРАВАТ НА "УЛЪ" И РЪ- ТАТА НА ЗАПАДА !!!???
  • 30 Пабло

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Северозапад":

    Ядеме,видиме,победиме,ходиме,пиеме... Това ли е бъдеще време?
  • 31 Пабло

    1 0 Отговор
    Я че те бием-ние че те биеме(лит.български- Аз ще те бия-ние ще те бием)
  • 32 Гоце Делчев

    1 1 Отговор
    Какъв македонски език бре паляк Заек - македонскио е български език писан на сръбска пишеща машина. Тито ви направи промивка на мозъците и геноцид на българските граждани в македонско, за да се откажат от род и родина.
  • 33 Ленин

    2 0 Отговор
    Българският език е упростен руски за простолюдието.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Овен

    0 0 Отговор
    Македонец във чужбина се хвали- в наща златна Македония жито као дренки, е па оти не седиш там, кво ке правя камини ли ке ям...
Новини по държави: