Last news in Fakti

4 Юли, 2020 15:36 2 482 23

САЩ изпратиха самолетоносачи в Южнокитайско море

  • южнокитайско море-
  • сащ-
  • роналд рейгън-
  • самолетоносач-
  • китай-
  • нимиц

Китай и САЩ се обвиняват взаимно, че разпалват напрежението в стратегическия воден път

САЩ изпратиха самолетоносачи в Южнокитайско море - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Два американски самолетоносача – „Нимиц“ и „Роналд Рейгън“, проведоха учения в оспорваното Южнокитайско море, като американският флот заяви, че Китай също извършва военни учения, които са критикувани от Пентагона и от съседните държави, съобщи "Ройтерс".

Китай и Съединените щати се обвиняват взаимно, че разпалват напрежението в стратегическия воден път на фона на и без това много обтегнатите отношения между двете страни по много въпроси от световния дневен ред. Не се съобщава къде точно се провеждат ученията в Южнокитайско море, за 90% от чиято акватория претендира Китай, предаде агенция "Фокус".

„Целта е да дадем недвусмислен сигнал на нашите партньори и съюзници, че сме ангажирани с регионалната сигурност и стабилност“, коментира контраадмирал Джордж Уикоф пред американския вестник The Wall Street Journal. Уинкоф, командир на ударната група, ръководена от самолетоносача „Роналд Рейгън“, заяви, че ученията не са отговор на онези, които се провеждат от Китай, които Пентагонът критикува тази седмица като „контрапродуктивни за усилията за облекчаване на напрежението и поддържане на стабилността“. Китай отхвърли критиките на САЩ за своите военни маневри в петък и репликира, че САЩ са виновни за увеличаване на напрежението в региона.

Американските самолетоносачи отдавна провеждат учения в Западния Тих океан, включително в Южнокитайско море, според американския флот. В един момент наскоро САЩ имаха три самолетоносача в региона. Китай обяви миналата седмица, че е насрочил петдневни маневри, започващи на 1 юли близо до островите Парацел, за които претендират както от Виетнам, така и от Китай. Виетнам и Филипините също критикуваха планираните китайски учения, предупреждавайки, че те могат да създадат напрежение в региона и да повлияят на отношенията на Пекин със съседите му. Съединените щати обвиняват Китай, че се опитва да сплашва съседите от Азия, които може би искат да експлоатират големите запаси от нефт и газ в спорното Южнокитайско море . Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също претендират за части от Южнокитайско море, през чиито води всяка година преминава стокооборот за около три трилиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    31 15 Отговор
    От една страна Китай се държи агресивно към почти всичките си съседи. И е добре да има сила, която да го сдържа. Друг е въпросът, че при реална опасност от бойни действия предполагам САЩ не биха посмяли да изпратят кораби в този район. Това е почти до пещерата на дракона. Това не е Ирак или Югославия. И американското технологично и военно превъзходство над Китай е вече в миналото. А американските кораби в региона биха се превърнали в лесна мишена на китайския ракетен потенциал.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 357

    44 3 Отговор
    Аз пък си помислих,че Китай провежда учения в Мексиканския залив.
  • 3 САЩ от една страна

    42 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    поддържат свободата на корабоплаването в Китайско море, от друга страна нападат и арестуват ирански танкери, пътуващи за Венецуела. Оди разбери за кво се борят. Ааа, разбрах, борят се те да карат влака.
  • 4 Ххх

    21 4 Отговор
    Китай мобилизира балистични ракети DF-26, разположени са в северозападния район на страната, като според Пекин, оръжията имат способността да унищожават американски кораби, влизащи в оспорвани води в Южнокитайско море, съобщава ЕйБиСи.
    Ракетите DF-26, които китайски медии и експерти в областта на отбраната наричат "убиец от Гуам" или "Гуам Експрес", са способни да носят конвенционални или ядрени бойни глави. Те имат обхват 4500 километра, което ги прави способни да стигнат до Гуам на изток и Индонезия на юг, като предоставят на Пекин мощно оръжие, докато напрежението в Южнокитайско море продължава да нараства.
  • 5 любопитен

    38 5 Отговор
    Да няма грешка в заглавието? Морето да не е южно американско или по-точно северноамериканско море!

    Коментиран от #11

  • 6 Пако

    36 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Това че,Китай има неразрешени проблеми със
    съседите си,дава ли право на Щатите да си
    изпращат огромните си корита до техните граници за да демонстрират мощ????
  • 7 Тъпо тролче

    31 6 Отговор
    САЩ май се опитват да дърпат дявола за опашката... прощавайте- дракона 🤔
  • 8 Ххх

    8 19 Отговор
    Американците не се плашат. Всеки самолетоносач е подкрепен от военноморска група от крайцери и разрушители, които разполагат с усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, които потенциално могат да свалят ракети, въпреки че това е трудно", обяснява той.
    Според китайската доктрина, те биха използвали бараж от разнообразни ракети, което би създало доста сложен проблем за американците, което е вероятно да доведе до загуба на кораби.
    "Когато говорим за САЩ и Китай, трябва да забравим за минали конфликти, в които американците имаха огромно технологично предимство. И двете страни ще претърпят тежки загуби в подобен конфликт", допълва д-р Дейвис.
  • 9 ТИР

    19 5 Отговор
    Рано е за действия,цената на Скраба е ниска

    Коментиран от #10

  • 10 Басри Алиев

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "ТИР":

    Да,ама Китай има 200 000 000 шведи оборудвани с китайски джонки,ще приберат жилезото.......
  • 11 Дядо Вангел

    9 18 Отговор

    До коментар #5 от "любопитен":

    А по твоята логика, Индийският океан, на Индия ли принадлежи? Аман от необразовани тролове.

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 12 Не се притесняваи

    8 7 Отговор
    Може китайците даим изсипят малко коронка и край със самолетогризачите!! А относно бомбите дето ги носят да си ги пуснат над тяхните градове и светът да си отдъхне от този паразит!!
  • 13 Орландо

    10 0 Отговор
    "Нимиц" е клас самолетоносачи. САЩ имат 5-6 от тях. Роналд Рейгън е един от тях. Май някой се е оплел в превода...
  • 14 любопитен

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Дядо Вангел":

    Не бе деде, просто идеята ми беше да си го кръстят с тяхно име и да се чувстват в него, като у дома си! Оддавам невдяването ти на комплекса възраст и нисък интелект! А и да те открехна с неуместния ти пример, Индийския океан не е само на Индия, но е кръстен така защото е до нея а не до Щатите!
  • 15 ИСКАМЕ ЕКШЪН

    10 2 Отговор
    САМО НЕ ВКАРВАЙТЕ ЕВРОПА В ТЮВЕЧА.
  • 16 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Дядо Вангел":

    Със сигурност не принадлежи на натовска Хърватия.
  • 17 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Дядо Вангел":

    Мексиканския Эалив на Мексико (САЩ) ли принадлежи бе,кратуно?

    Коментиран от #21

  • 18 другарят

    10 4 Отговор
    Не знаех, че фашистка Америка има излаз на Китайско море! Иначе бандитите от Вашингтон отново хвърлят средства и сили напразно! Северният морски път, който е с 40% по-кратък обезмисля всичките им усилия!
  • 19 Карпуз

    3 5 Отговор
    Тука е пълно с тъпи кратуни. Китайците искат да погълнат целият свят!
  • 20 ВРЕМЕНАТА СА ДРУГИ

    9 2 Отговор
    НЕ Е КАТО ПРЕДИ 30 ГОДИНИ. ..КИТАЙ МОЖЕ МНОГО БЪРЗО ДА ГИ ПРЕВЪРНЕ В ПОДВОДНИЦИ ТЕЗИ САМОЛЕТОНОСАЧИ
  • 21 Дядо Вангел

    0 5 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Иванчо, не мога да ти разбера логиката, ама хич. Дали защото няма такава?

    Коментиран от #23

  • 22 Грух

    2 0 Отговор
    Всеки наглец си го намира накрая..
  • 23 jforfk

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дядо Вангел":

    Ами задайте си въпроса по друг начин. Американските кораби /военни/ какво правят на повече от 10 000 км от бреговете на Америка. И какво правят в близост до китайските брегове. После задайте си и следващ въпрос. Ако самолетоносача "Ляонин", придружен от няколко разрушителя и снабдителни кораби се приближи в международни води в залива Чесапийк, например, как биха реагирали американците?! Аз съм много против американските /ДВОЙНИТЕ/ аршини. На нас, американците, всичко ни е позволена, а на другите е ... забранено. Мразя двойните аршини, откакто чух народната мъдрост: "не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря".