5 Юли, 2020 08:11 1 029 2

В Хърватия избират нов парламент

  • хърватия-
  • избори-
  • парламент

Очаква се развоят на пандемията в страната да даде сериозно отражение върху резултатите на изборите

В Хърватия избират нов парламент - 1

В неделя, на парламентарни избори, хърватите избират следващия премиер-министър, след кампания, доминирана от здравната криза. Новото правителство ще трябва да се ориентира и работи в условията на продължаващата пандемия от коронавирус, пише AFP.

Пандемията доведе до почти 10% спад на зависещата от туризма икономика на страната, най-лошият от десетилетия.

Управляващата консервативна партия ХДС досега отбелязваше относителния си успех в борбата с разпространението на вируса в Хърватия, съобщавайки приблизително 100 смъртни случая и 3 000 заразени с COVID-19.

Но нарастването на случаите на заразяване през последните седмици, с десетки регистрирани ежедневно, поднови опасенията за здравната ситуация и даде на опозицията свежи "боеприпаси".

"Всички се плашат от това какво ще се случи през есента", каза пред AFP 60-годишната икономист от Загреб Весна Трнокоп. "Коронавирусът промени икономиката, не само в Хърватия, а навсякъде, така че трябва да променим идеите си".

ХДС се готви за близко състезание с основната лява опозиция, но също рискува да загуби гласове от новото дясно движение, прицелващо се в третото място, пише "Канал 3".

Нито един от двата основни кандидата - ХДС на премиера Андрей Пленкович или коалицията „Рестарт“, ръководена от социалдемократите (СДП), не се очаква да спечели окончателно мнозинство в събранието със 151 места, показват проучвания.

Това прави популисткото „Движение за родина“ на фолк певеца, превърнал се в политик, Мирослав Шкоро, потенциално ключов коалиционен партньор.

Лидерът на опозицията и кандидат за министър-председател Давор Бернардич обвини правителството, че "съзнателно излага Хърватия на риск", решавайки да проведе изборите.

Партията му отмени изборните митинги заради опасенията за здравето, докато избирателите, които ще гласуват, са били помолени да носят маски и лични химикалки.

- „Политическа шарлатанство“ -

Междувременно Пленкович се надява несигурното бъдеще да вдъхнови избирателите да подкрепят ХДС, който е на власт от 2016 г.

„Сега е моментът за "сериозен избор, а не за политически шарлатани", каза бившият евродепутат, който отхвърли съперниците си като лошо подготвени. "Хърватия няма време за експерименти като Бернардич или Шкоро".

И все пак някои хървати жадуват за нови лица в страна, бореща се с масивна емиграция, провокирана от ниските заплати и корупцията.

"Много трябва да се промени", каза пенсионираната учителка Бранка Текавец. "Не се обръща внимание на хърватите, които заминават за чужбина, безработицата и лошото заплащане на младите хора".

Съперниците на правителството също се възползват от скандалите в последно време с подкупи, които разтърсиха партията, като Бернардич призова за "ново начало", вместо "пътя на корупцията" на ХДС.

В последното си обръщение преди гласуването десният Шкоро заяви, че само новата му партия "гарантира промяна, докато СДП и ХДС гарантират непрекъснатостта на лошото управление".

Популярният музикант дебютира, когато завърши трети на президентските избори в Хърватия през декември, вдъхновявайки го да сформира ново движение.

Анализаторите твърдят, че ХДС може в крайна сметка да приеме коалиция с певеца, въпреки гнева заради неговите стъпки да привлече част от традиционно гласуващия за тях електорат.

СДП, от друга страна, е малко вероятно да разгледа такъв съюз, като се има предвид носталгията на 57-годишния Шкоро по пронацисткото минало на Хърватия и обвиненията в сексизъм.

Около 3,8 милиона души имат право на глас, като първите официални резултати ще се оповестят в края на неделния ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Левски

    3 0 Отговор
    скоро и тук ще избираме
  • 2 кочентатор

    1 1 Отговор
    "Куберска България" и тя пълна с "Бойковци" и "Хунта".
    Явно, кражбите в цяла източна Европа, са парадния номер на олигархията, като погледне човек, почти няма разлика от начина на присвояване на държавните средства,нещо като, законно право на социалист-комунизма.
    Взимаш си защото ти трябва ,в никакъв случай това не е кражба.
    И народа, ръкопляска ошашавен от мътната вода...
Новини по държави: