Last news in Fakti

5 Юли, 2020 11:43 2 807 51

Африканска държава иска извинение от Франция за колониалното ѝ минало

  • алжир-
  • франция-
  • извинение-
  • колониално минало-
  • история-
  • еманюел макрон-
  • абделмаджид тебун

Това ще позволи обстановката да се успокои и да стане по-благоприятна

Африканска държава иска извинение от Франция за колониалното ѝ минало - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун заяви, че очаква извинение от Франция за колонизирането на страната му. Той допълни, че неговият френски колега Еманюел Макрон е много почтен човек, който може да допринесе за този климат на помиряване, предаде AFP.

В отговор на въпрос по време на интервю за международния телевизионен канал Франс 24 за евентуално извинение от Париж той каза: "Вече получихме половин извинение. Сега е необходима още една стъпка. Искаме това да стане".

Това ще позволи обстановката да се успокои и да стане по-благоприятна за икономическите и културните ни отношения, за отношенията на добросъседство, допълни Тебун. Той припомни, че над 6 милиона алжирци живеят във Франция.В петък Франция направи силен жест като върна тленните останки на 24 алжирски бойци, убити в началото на френската колонизация през 19-и век, предаде БТА.

Тази стъпка цели разведряване в отношенията между Алжир и бившата колониална сила, белязани от непрекъсната полемика и напрежение. С президента Макрон можем да стигнем далече в помирението и уреждането на проблема с историческата памет, посочи Тебун.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рязан

    41 7 Отговор
    То във Франция живеят повече Алжирци отколкото в самата държава Алжир.За 100 години от каменната ера скочиха директно в страната на чудесата.Франция създаде в държавите от Северна Африка такива икономики по—развити от Българската на Баце Нанка.

    Коментиран от #39, #44

  • 2 радев

    37 16 Отговор
    Ще ви се извини като ви върне шесте милиона паплач обратно в Алжир.Били сте слаби завладяли са ви! Защо ревете!

    Коментиран от #18, #30, #32

  • 3 русенец

    41 13 Отговор
    Италианците дали ще искат извинение, че са били 200 години под австрийско робство, а испанците от маврите, които са ги управлявали 800 години? Алжирците са късметлии, че са ги завладели по-високоразвита нация. Ако ги бяха владели турците 500 години, сега щяха да вият от глад.

    Коментиран от #37

  • 4 Не съм Хасан

    38 11 Отговор
    Балканските държави също трябва да поискат извинение от Турция за колониално-робското им минало

    Коментиран от #38, #40

  • 5 bbbb

    22 9 Отговор
    Радев по вашата логика и ние сме били слаби и са ни завлядели, ама искаме извинение и земи от Турция, за горният мислете преди да пишете, щото французите икономика там не са създали, а само източвали

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Хайде

    27 7 Отговор
    Айде сега да хванем вълната от убидени и да си поискаме извинение и реперации от Турците, защото 5 века са ни мъчили!!!
  • 7 bbbb

    18 1 Отговор
    Течните горива са гръбнакът на икономиката на Алжир, като съставляват 60% от бюджетните приходи, 30% от БВП и повече от 97% от експортните постъпления. Страната се нарежда в света по износ на нефт на 10 – 12 място, а на природен газ – на 4 – 5 място. Пътната мрежа е концентрирана в северната част на страната, която е и най-гъсто населената. Страната разполага с по-слабо развит туристически сектор в сравнение със съседните страни.

    Със своите 11,8 милиарда барела страната заема 14-о място по количество на петролните резерви. Разполага със 7-те по значимост запаси от природен газ в света. Основните производства са добивът на нефт и природен газ - това е инфо за горе коментиращите че франсетата били им развили икономиката

    Коментиран от #13, #45

  • 8 русенец

    9 14 Отговор

    До коментар #5 от "bbbb":

    Виждам, че не разбираш смисъла на написаното, дислексия май му се викаше, а може да си просто тъп. България през 1396 е нямало. Имало е 5-6 основни царства и всяко е било против другите и се е било с другите. Били сме по-слаби от всякога, а турците са се възползвали от всичко това. Не, нямаш дислексия! Тъп си и ти завиждам за това!:((((
  • 9 ЧекмеджеБанк

    10 2 Отговор
    Надай се коньо за зелена трева посред зима. И бубонната чума да се извини за жертвите и САЩ и Англия да се извинят на целия познат 🌎 за всичко подло и долно което са и все още вършат. На найси феродо.

    Коментиран от #11

  • 10 Мдааа

    20 3 Отговор
    Франция трябва да се извини и да им върне всички алжирци и техните поколения, както и на Мароко мароканците ! White lives matter !
  • 11 0808

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЧекмеджеБанк":

    .... тръгне ли светът по тази вълна ще стане като MeToo (и мене ме
    еваха)... битият бит, еваният еван.. баста.... до Русенец - г-не малко по културно.. мисля, че Факти би трябвало да ви ....
  • 12 радев

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "bbbb":

    Кога е било това да искаме извинение? И защо очакваш турците да ти се извинят и да ни върнат земи?Колкото признават арменският геноцидТова са глупости.Такава е историята.
  • 13 радев

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "bbbb":

    Дали без френска помощ щяха да добият нефт и газ?Айде стига глупости!
  • 14 E ПА ФРАНЦУЗИТЕ

    7 7 Отговор
    ВИ НАПРАВИХА ХОРА. .ИНАЧЕ ОЩЕ ЩЯХТЕ ДА СЕ МАНДЯХЕРЦАТЕ БЕЗ ГАЩИ. .

    Коментиран от #21

  • 15 месара

    9 11 Отговор
    ако не беше Франция още да живеете в 15_ти век , ток да нямате и по дървета да се катерите ! това се отнася за всички държави дето са били колконии на богати държави ! робството е друга тема !

    Коментиран от #17

  • 16 не може да бъде

    3 1 Отговор
    дайте да помислим по какъв начин всички бивши колониални държави трябва да се извинят на бившите си колонии,които също така са били източник за доставка на роби.значи варианти - извинявайте ,че отведохме от вас 3000000 синджира с роби ...извинявайте,че избихме няколко милиона души/без уточнение защото може да стане шокиращо/...извинявайте,защото грабехме от вас каквото можем в продължение на няколкостотин години.но има както казват руснаците "маленкая неувязка"!?Историята не признава условно наклонение, сегашните граждани на бившите колониални държави/поне в по-голямата си част/ не могат да бъдат отговорни за миналите безчинства.Прошката и извинението се основават на нееднозначни хуманитарни ценности...и затова и сега слабите просто ги бият,правото винаги е на по-силния!?За съжаление човешката хуманност е лицемерна и повече показна ...И ако говорим за извинение,май католическата църква трябма много да се извинява и кае,и протестантската и ,ислямските и т.н...А,бе май идва времето на нова Ялта и се подготвя почвата,не мога да си обясня по друг начин тази страст към едни безполезни извинения !?
  • 17 Да да

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "месара":

    По твоята логика ако не беше османската империя щеше да живееш без ток и щеше да се катериш по дърветата ли?

    Коментиран от #19, #24

  • 18 Турчин

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "радев":

    Е ти защо ревеш? Били сте слаби и Османците са ви завладяли,така че и ти нямаш право да ревеш

    Коментиран от #36

  • 19 месара

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Да да":

    е ти големо сравнение направи !

    Коментиран от #22

  • 20 един от стадото

    4 0 Отговор
    то ако почнем, едно извинение ще падне.. Сложете поне една граница в годините иначе да го почваме от Адам и Ева. А с уважението как стоят нещата, нас ни ''уважаваха''500г, после още 70, сега още 30се. И кой издава на тоя свят бележката с ''уважителните причини''..ние сме все с нея в ръка от Шишманово време насам и края му се не види
  • 21 Е па и вас

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "E ПА ФРАНЦУЗИТЕ":

    Османците ви направиха хора,ама файда йок,вие все още се мандахерцате без гащи
  • 22 Ем така де

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "месара":

    Французите ограбиха всички африкански държави,поизпотрепаха ги,източиха им петрола.Сега там хората гладуват,вода за пиене нямат
  • 23 Костова

    4 0 Отговор
    Време е и американците да се извинят на индианците, след като половината свят е обхванат от лудостта кой на кого да се извинява за събития, случили се преди няколко века. Американците избиха почти цялата индианска популация, част от оцелелите заразиха с одеяла със всякакви тежки болести. А малкото оцелели затвориха в резервати. Да, чакат ни интересни развития на събитията, тази лудница не може да продължи вечно и Америка, която не може да се справи у дома си с протестите да ръководи целия свят и да налага санкции на когото си поиска.
  • 24 Гост

    6 8 Отговор

    До коментар #17 от "Да да":

    Не, абравяй, че България се намира все пак в Европа, а не в Африка. Ако не бяха турците, щяхме да имаме културата на Виена и Париж. Разбира се тогавашните Париж и Виена, а не днешните ЛГБТИ.

    Коментиран от #28, #35

  • 25 габровец от варна

    6 6 Отговор
    Алжир,Мароко,Тунис,и други племена и диваци да са благодарни на Европа,щото още щяха да живеят в кирпичени колиби и да мислят самолетите за богове.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 E добре

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "габровец от варна":

    Тогава и ти трябва да си благодарен на Османците,защото сега щеше да живееш в кирпичена колиба

    Коментиран от #49

  • 27 Трябва да са

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "габровец от варна":

    Благодарни на Европа,затова че изтрепаха милиони Африканци като кучета и им източиха петрола и всички богатства ли?що не се гръмнеш
  • 28 Да да

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    И защо унижаваш Африканците,те не са ли хора? А и България не се намира в Европа,а на Балканите,и може би ако ги нямаше Османците,вместо да има България културата на Париж по възможно е да беше сега колониална държава,защото по времето на османците хиените Австрия,Унгария,Румъния,Сърбия и Гърците са правели планове как да нападнат Българите и после да си поделят територията,има доказателственни документи в Архива на Османците за този план
  • 29 bbbb

    2 1 Отговор
    а бе Радев, ти верно си много тъп когато ти се отговаря мотивирано, щом само можеш да обиждаш, за история не се извинява, тя само се изучава и съответно се примиряваш с нея, така че дислексията си я запази за себе си, за това обиждаш щото нямаш какво да кажеш

    Коментиран от #34

  • 30 Булгур

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "радев":

    Били сте слаби и турците са ви поробили нали това исках да чуя
  • 31 bbbb

    0 0 Отговор
    Русев
  • 32 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "радев":

    Радев,ти сам попадна в ямата,защото това което си писал се отнася и за теб,затова преди да се пише нещо първо трябва да се помисли хахаха
  • 33 да бе

    2 1 Отговор
    арабите нямали техноротгия и петрола го вадели и французите, а бе теди хора там са имали цивилизация какви глупостиръщолениш
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Истината

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Ганю от 1878г си свободен, но нямаш пари даже да закърпиш дупките по пътищата и чакаш помощи от Европа! А лошите турци, които ти спирали културата и развитието строят инфраструктура за милиарди и поддържат мощна армия! И Ганю турците, които ти спирали развитието са в Г 20 на най- големите икономики в света!
  • 36 радев

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Турчин":

    Аз какво казвам! Май същото! Силният да се извинява на слабия?Кога и къде е ставало това? Чети и мисли!
    И как османската империя изведнъж стана Турция?

    Коментиран от #47

  • 37 Запознат

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Ти сигурно виеш от глад! И след 1000г бедния българин ще обвинява турците за съдбата си!
    Ганювска работа все някой друг му е виновен!
  • 38 Запознат

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Не съм Хасан":

    Роба няма земя, училища и църкви а също и никой няма да позволи на роб да построи църква в столицата на империята Истанбул! Даже и вашите братя християни, гърците не са позволили на българите да построят църква в Константинопол! Но злият турчин е разрешил!
    Българина не е бил като негрите в САЩ и Франция!
  • 39 😂 🤣 😂

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рязан":

    Абе с една дума как краде бг политик, така и френски експлоататор не смогва. Все пак не е да кажеш, че са по-добре от Гърция и Румъния, нали.
  • 40 Били сте слаби, завладяло са ви

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не съм Хасан":

    Пак благодарете, че са ви е завладяла високо развита цивилизация и ви е култивирала поне да приличате малко на човеци. Ако ви беше завладяла Франция сега щяхте да сте бонгобонговци.
  • 41 Мунчо

    1 1 Отговор
    Да им се извинят и върнат всичките алжирци дето живеят във Франция!

    Коментиран от #50

  • 42 Следва признаване и на геницида

    3 0 Отговор
    Извършен от французите освен в Алжир в Мали и Сенегал, както и разрушаването на Либия и разпалването на гражданската война там само и само за да не върнат заема отпуснат им от Кадафи и да заграбят петрола
  • 43 Ганчо

    6 0 Отговор
    Какво извинение искаш от човек който не се е миел с месеци и прикривал с перука миризливата си коса и ходил с токчета за да не газитортички по улиците и се прикрива с чадър от изненадващи тортички изхвърлени с леген от горните етажи.Добре че османците ги научиха малко на хигиена та видяха тоалетни.Има данни за френска кралица която за една година се е къпала само два пъти
  • 44 Нищо ново историята се повтаря

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рязан":

    Ще се появи новия Фюрер и ще сложи нещата в ред А ти освен рязан ще си и порнат

    Коментиран от #46, #48

  • 45 Ааааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "bbbb":

    Не ми се набива мозък на тъпите калпаци. Защо държави които сами си добиват петрол са приказно богати. Провери колко държави са били под френска колония и те са най бедните. Има други колониални под испания, португалия, великобритания, най са гадни франсетата.
  • 46 Теб нали

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Нищо ново историята се повтаря":

    пореха доста години, турци, руснаци сега мутри.
  • 47 Радевчо

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "радев":

    Неук калпак си, чети в гугъл и после пиши тук.

    Коментиран от #51

  • 48 Е да

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Нищо ново историята се повтаря":

    И този път нама да има америка.
  • 49 Тъпи калпак

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "E добре":

    Керпичени и панелки в бг., щастлив живот с тъпо всякакво, във всичко сте попонайчета.
  • 50 Правилно мислиш

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Мунчо":

    Но да върнат грабеното и надниците за безплатния труд, пропуснати ползи. По кратко и правдиво Франция 600г под робство.
  • 51 радев

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Радевчо":

    Всичко което си прочел дали е вярно?Правят се опити да се променя историята.А дали съм неук ти не можеш да прецениш а професорите в университета който съм завършил?