5 Юли, 2020 14:21 2 855 5

САЩ признаха, че Сърбия и Косово са обсъждали размяна на територии

  • косово-
  • сащ-
  • сърбия-
  • територии-
  • размяна-
  • прищина-
  • джон болтън-
  • съветник

Лидерите на Косово и Сърбия го поискаха

САЩ признаха, че Сърбия и Косово са обсъждали размяна на територии - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън твърди, че още през 2018 г. едно от нещата, които Белград и Прищина са обсъждали по Косовския въпрос, е възможността за размяна на територии, цитира думите му македонското електронно издание “360 градуса“.

В изявление пред албанския портал Faxweb той каза, че въпросът за "корекцията на границите" не е негова идея, въпреки че според него си струва усилията. „Не е моя идея размяната на територии, но лидерите на Косово и Сърбия го поискаха. Мислех, че на Балканите и в Източна Европа трябва да се предприемат определени стъпки. Първо, за намаляване на влиянието на Русия. Казах, че на Балканите остава опасността от нерешените спорове, че това е плодородна почва за някой, който може да създаде конфликт", казва Болтън, цитиран от агенция "Фокус".

Той е потвърдил, че идеята е посрещната с неодобрение от Германия, Западна Европа и в някои части на Балканите. Болтън коментира изявление на специалния пратеник на САЩ за диалога Белград-Прищина Ричард Гренел, който каза миналия месец, че идеята за обмен на територии идва от Болтън, а не от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"В момента сме в различна позиция заради ситуацията, създадена от Джон Болтън, който имаше разминавания с президента Тръмп по отношение на Косово и Сърбия. През цялото време трябваше да се боря със слуховете за размяна на територии, което в никакъв случай не е политиката на Тръмп. И двете страни казват, че са го чували от Болтън," заяви Гренел в интервю за Fox News.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    13 1 Отговор
    Ей, това Щатите както казваше един познат - не са за бой. Та са направо за е.......не. Въртят, сучат, и, накрая, да си дойдем на думата - какво да направят за намаляване на руското влияние ? Както по времето на римската империя за каквото и да станело дума , високопоставен римлянин допълвал - и Картаген трябва да бъде унищожен !
  • 2 Ххх

    4 1 Отговор
    „Картаген трябва да се унищожи“ е крилата фраза на римския политик Марк Порций Катон Стари, консул през 195 и цензор през 184 година пр.н.е.
    В последните години на Пуническите войни Катон винаги завършва речите си в Римския сенат с тези думи „Освен това мисля, че Картаген трябва да се разруши.“ (на латински: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam), дори когато в речите му не става дума за Картаген. Картаген е разрушен от римляните след края на Третата пуническа война през 146 пр.н.е.
  • 3 Сноп

    2 13 Отговор
    Реално погледнато по-добре кутията на пандора за балканите отколкото влиянието на раша

    Коментиран от #4

  • 4 Дддддддд

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сноп":

    Реално погледнато не си от най-умните и прозорливите....

    Коментиран от #5

  • 5 criminal

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дддддддд":

    Остави, като малък си е удрял често главата.........