Last news in Fakti

6 Юли, 2020 13:43 3 141 5

Израел изстреля шпионски сателит

  • сателит-
  • израел-
  • шпионаж-
  • ofek 16-
  • иран

Израел се стреми към подобряване на своите разузнавателни способности

Израел изстреля шпионски сателит - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел изстреля нов шпионски сателит, който според властите в страната ще подпомогне усилията на местното военно разузнаване, предава "Ройтерс".

Израел отдавна се стреми към подобряване на своите разузнавателни способности, до голяма степен за да може да наблюдава своя главен противник в региона - Иран, чиято ядрена програма е възприемана като заплаха за националната сигурност, съобщи агенция "Фокус". Сателитът, наречен "Ofek 16", беше изстрелян в космоса в ранните часове на 6 юни от площадка в централната част на страната, по-рано използвана за изстрелването в орбита на други сателити от този тип.

"Ще продължим да подсилваме и поддържаме способностите на Израел на всеки фронт, навсякъде", каза министърът на отбраната Бени Ганц. Според министерството устройството е "електро-оптически разузнавателен сателит с разширени възможности". Той е разработен от държавната компания Israel Aerospace Industries, а оборудването му е създадено от Elbit Systems.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мошета

    2 23 Отговор
    Изтреляли са пак некой фишек у Средиземно море.

    Коментиран от #3

  • 2 pepy

    23 0 Отговор
    Спътникът е изстрелян с израелската ракета "Шавит", която е с възможност да извежда полезен товар в околоземна орбита с тегло 350 - 800 kg. Последният старт беше през 2016 год. - спътникът "Офек 11"
  • 3 Ако говорише за Турция ок

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "мошета":

    Но прави впечатление те сами си извеждат собствен сателит! До всички обли кратуни с мустаци кога вие ще изпратите коч да наблюдава врагът със собствена ракета фишек 1? И дали въпросния коч ще има разширени способности например да насочва крилатите кочове на които викате ракети!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.