Last news in Fakti

6 Юли, 2020 20:22 2 943 16

Българка колабирала в кланиците „Тьонис“

  • тьонис-
  • кланица-
  • българка

Проверките винаги се обявяват предварително, така че има достатъчно време за подготовка на всичко

Българка колабирала в кланиците „Тьонис“ - 1
Снимка: БГНЕС

Област Гютерсло. Почти всички в Реда-Виденбрюк ги познават – а отскоро и в цяла Германия. Става дума за работниците в кланиците „Тьонис“. В момента Инге Бултшнидер изглежда е един от най-търсените партньори за интервю. За журналисти от германски и дори чуждестранни медии, пишат регионални вестници.

Дълги години жителката на Реда-Видербрюк се бори за по-добри условия на труд и живот на договорно наетите работници. Защо? Защото самата тя вижда колко драматично е положението на повечето работници от Източна Европа в „Тьонис”.

Бултшнидер лежи в болницата преди осем години до изтощената Катя от България. Младата жена току-що се била сринала на поточната линия в „Тьонис”. Тя няма здравна застраховка и била ужасена. “Изведнъж влязоха няколко мъже и Катя трябваше да напусне болницата”, спомня си Бултшнидер. Шок за германката. Здравето на Катя беше на ръба – небрежно изписване от болницата.

Бултинидер остава в контакт с българката, тя чува нейната история, вижда къде е настанена, научава жестоки подробности. Всеки ден Катя трябва да отстранява с нож шунката от костите. Трудна работа, която човек върши изправен и то доста на студено. Смени, които са често по-дълги от 12 часа, са норма, както и възпалените стави.

И всичко това за малко под 1000 евро на месец. Когато Катя отново колабира и трябва да остане в болницата за дълго време, тя губи работата си: „Тогава я взех при мен. Тя си нямаше никого. По-късно ми стана ясно, че нещо трябва да се промени и тази мизерия трябва да бъде оповестена публично“.

Бултшнидер споделя с медиите, че мнозина нейни познати я увещавали да престане с битката си срещу барона в месарската промишленост Тьонис поради опасностите, които това крие за нея и децата ѝ.

Въпреки това тя е първият човек, който изказа гласно онова, за което мнозина вече подозираха. Тя основава група по интереси и слага пръст в раната. Днес 120 граждани са ангажирани с работещите в Реда-Виденбрюк. Заедно те се борят за повече права, по-добро настаняване и повече човечност.

Бултшнидер не изоставя надеждата за подобряване на положението. През 2013 г. министърът на икономиката Зигмар Габриел (СПД) дори отива в къщата на семейство Бултшнидер. Тя го посрещнала, изпълнена с еуфория, отговорило на въпросите, пълна с надежда. След това той отиде до фабриката „Тьонис”, но нищо не се промени съществено.

Според Бултшнидер с контрола на жилищата, обитавани от работниците в „Тьонис“, не става нищо. Проверките винаги се обявяват предварително, така че има достатъчно време за подготовка на всичко. Помещенията ще бъдат почистени и обитателите им ще изчезнат за няколко дни. Също като на кръглата маса за областната политика: „Много приказки, малко действие“.

„Тьонис” просто има твърде голямо влияние, прекалено много власт”, казва Инге Бултшнидер.

Въпреки това Инге Бултшнидер няма да се откаже. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 8 Отговор
    тия капиталисти кожодери умориха работниците

    Коментиран от #15

  • 2 Гошо

    18 4 Отговор
    Я да обявят стачка българите по германските кланици, та немците да пукнат от глад

    Коментиран от #3

  • 3 За съжаление

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Българите в чужбина са егоисти и думата обединение за тях е табу! Жалко...
  • 4 Игра на полове

    22 1 Отговор
    И аз живея в Германия. Преди да пристигна тук имах едно мнение за тази държава. Сега е друго. В негативната му страна. Прехвален ред и законност. И тук богатия коли и беси и ти взима здравето от работа. Накрая успях да намеря работа на почасово заплащане + Urlaubs und Weihnachtsgeld тоест т.н. почивно дело в началото на лятото и коледна премия. Да, но работя директно за фирмата. Не че преди съм работил с подизпълнители, но повечето германски фирми и работодатели далеч не са , което ние си мислим.

    Коментиран от #12

  • 5 баба ви от бг

    2 0 Отговор
    ееееее, това не е верно!като го видяхме насрания шеф , се сещаме от къде е!!!!! типична физиономия!!!!!кой може по такъв жесток начин да използва хора?????? типични черти на ........!!!!!
  • 6 тук някой много мръсно лтжи!!!

    3 2 Отговор
    то като видиш сградите, не можеш да не го свържеш с освиенцим!!!!!
  • 7 Нещастието да си българин

    9 1 Отговор
    Се усеща най-силно когато си гастарбайтер.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 другарят

    20 0 Отговор
    Излиза че в нацистка Германия хората също се страхуват от местните олигарси и корумпирани политици? Аз се чудех от къде дойде това при нас! Толкова вярвахме в "демокрацията" и "защитата правата на човека и свободата на словото" при "пазарната икономика"- класически дивашки капитализъм, а то какво се оказа..
  • 10 другарят

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Sfff":

    Тази практика е узаконена съвсем съзнателно и вече навлиза масово , защото е изгодна за германските собственици които не носят никаква отговорност и задължения пред работниците! Знаеш ли например, че и много местни германци вече работят чрез такива посреднически фирми?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аз съм българче

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Игра на полове":

    Един немски полицай ми каза под секрет, че в Германия редът е само повърхностен, а държавата изнемогва от бандити от различни националности, особено от турско-арабски наркотрафиканти. Вече и доста немци са по изтънчени разбойники от всички описани по горе.
  • 13 Eleonora

    13 0 Отговор
    Фрау Бултшнидер, защо въпреки посещението на Зигмар Габриел още през 2013 г.в месокомбината "Тьонис" нищо не се е променило!? Той е знаел отдавна за положението в месокомбината и в какви условия работниците живеят и работят! Защо нищо не се е променило!?!?!? Защото именно бившия министър на икономиката и бивш шеф на немската социалистическа партия, както и бивш министър на околната среда, бивш външен министър и бивш вицеканцлер Зигмар Габриел малко след излизането си от политиката през 11.2019г. стана консултант (и лобист) точно на "Тьонис"......, и докато зад такива като Клеменс Тьонис(не, той няма влияние и власт, а има лобисти, на които плаща месечно петчислени суми) има мощни лобисти със силна Network в политиката и икономиката, няма да се промени нищо...
  • 14 Софиянчето

    0 2 Отговор
    Ходете на запад да миете чинии,да слугувате,да сте роби,вместо да се борите в БГ
  • 15 ГОСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТО ПА БЪЛГАРСКИТЕ КАПИТАЛИСТИ-РАБОТОДАТЕЛИ СА СТОКА....БЕТЕР ЗАПАДНИТЕ.СА......ПЪК И ТЕЗИ КОИТО СА ОТИШЛИ НАВЪН ДА БАЧКАТ,ДА СА СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКАТА ОВРЕМЕ......ЩОТО НАВЪН ИМА ЯКО БАЧКАНЕ
  • 16 Гостенка

    1 0 Отговор
    Точно това показаха днес по немската телевизия, за българката Катя, която е лежала в болницата заедно с тази жена, Фрау Бултшнидер. И много други съдби! И напълно съм съгласен, че ситуацията наистина е такава, каквато не я описват!! И не мисля, че нещо ще се промени.
Новини по държави: