Last news in Fakti

7 Юли, 2020 14:52 5 874 16

Гръцки кметове зоват: Отворете незабавно границата с България

  • гърция-
  • граница-
  • кметове-
  • петиция-
  • туристи-
  • българия-
  • кулата-
  • маказа-
  • гкпп

В искането се настоява за незабавна реакция на всички министри

Гръцки кметове зоват: Отворете незабавно границата с България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

С протестна петиция, подкрепена с подписите на 22 кмета от Северна Гърция, беше поискано незабавно отваряне на всички гранични пунктове с България. За последното денонощие 36 нови случая на заразени с вируса са регистрирани на "Кулата-Промахон", предаде БНР.

"Отворете незабавно всички гранични пунктове с България", се посочва в официално обръщение към гръцкото правителство, публикувано днес и в медиите. На извънредно заседание 22-ма кметове от Северна Гърция подписаха искане за възстановяване на режима за преминаване на туристи от всички гранични пунктове с България.

"Не виждаме логика в решението да оставите отворен само граничния пункт "Кулата-Промахон", се посочва в протестното писмо на кметовете. Те съобщават, че са получили обяснение, че не могат да се осигурят екипи, които да проверяват баркодовете на влизащите туристи от други страни. "Това противоречи на всякаква логика", единодушни са от местната власт в Северна Гърция.

В искането се настоява за незабавна реакция на всички министри, свързани с това решение и спешна намеса на всички депутати от областта. Затварянето на граничните пунктове с България предизвика спиране на туристопотока в тази част на страната и поставя на изпитание хиляди гърци, работещи в туризма, оплакват се пред медиите хотелиерите. От установените за последното денонощие нови случаи на коронавирус, 20 са на сръбски граждани и още 16 на хора от други националности, преминали през "Кулата".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Πатриот хотелиер

    20 12 Отговор
    Боже мой! Не, дръжте я затворена! Затворете и Кулата!
  • 2 Само питам за един приятел

    38 12 Отговор
    Всеки ден километрични опашки на границата с Гърция. Пък в България и Турция никой не ще да почива. Що така?

    Коментиран от #3, #6, #12, #13

  • 3 Просто

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам за един приятел":

    Турция...коронавирус , България...качество
  • 4 QR Виза

    19 6 Отговор
    Как да им обяснят на кметовете "официално", че всичко е политика и тънки византийски сметки? Ако пуснат много туристи после няма да "имат очи" да искат милиарди компенсации от Европа? При по-малка квота туристи, по-добре "богати западняци" пред "бедни балканци"? Как се получава, въвеждаме визи и стесняване входа ? Косвени жертви, хотелиери и ресторантьори в С. Гърция, ше ги компенсиране малко после !

    Коментиран от #7

  • 5 Я... Я

    11 8 Отговор
    ББ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО СЕ Е ИЗРЪСИЛ ОТ ШКАВЧЕТА ЗА ДА ОСТАВИ БЪЛГАРИТЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ. ЧЕРНО МОРЕ Е МНОГО ДОБРИ НА МОРЕТО ДУПКА, ВЪВ КАСИЧКАТА ДВЕ.... ОБЕДНЯХА ТОЛУПИТЕ???
  • 6 kkk

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам за един приятел":

    За Турция проблемът е, че имаш карантина и като влезеш там, и като се върнеш вкъщи- просто е абсурдно някой да отиде.
    За БГ е пределно ясно- никой с поне 1 гънка в мозъка не е стъпвал на ла*номорието поне от 15 години...
  • 7 извод

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "QR Виза":

    не бе идиот, ако пуснат много туристи, после няма кметовете да ги лекуват тия туристи. Всеки си направил сметка за здравната система. Освен това, забраненият плод е по-сладък, колкото повече ги цедиш, толкова повече ще се натискат, защото ще имат доверие туристите. Ако сега дойдат в България какво, чалготеките работят, освен да ги натъпчат с вирус, нещо друго ще получат ли? при нас ще останат кифладжиите, дето въобще не ги интересува по-далеч от носа им.
  • 8 Stéphanie 🎲

    3 9 Отговор
    Е бре колко нагли,че ви спряха туристите ли 😁😁😁😁.Добре че са Софианци да идват при вас,че по евтино и по малко се пътува през уикенда .За ваканция абсурд .Пияни руснаци ,баби германки от ГФР 😝,и румънци.В България по добре Слънчев Бряг превлича повече млади хора покрай техно;хаус партита.Бичат реклами нон-стоп по френските канали,Гърците.Тук таме неякой бабеза с дедо се закачи.Реклама на евтини хотели и ресторанти.Турист с пари няма да зарита за Гърция..За съжаление и в България.

    Коментиран от #15

  • 9 Мисля

    10 1 Отговор
    Ами идете и блокирайте и Кулата,това поне го можете.Поне да се знае,че няма влизане.
  • 10 Севера срещу юга

    4 10 Отговор
    Како , ти това от личен опит ли го споделяш или си чула от некой си? Питам защото аз живея в Гърция и с нищо от това , което пишеш не мога да се съглася . Пусни си в ютуб и гледай какво е из гръцко по островите и в южна гърция. Не ми говори за северната им част близо до границата... там са само българи и др утайки .
  • 11 Лудия касапин

    8 1 Отговор
    Е какво все едно няма корона в Гръцко ли? Просто хората си крият, за да им върви туризма, нашите правят обратно, качват бройките за да приберат парата... Имайки предвид, че туризма оформя 10% от БВП, ни очаква дълга и гладна зима. Пряко с туризма са свързани и други сектори, като транспорт, селско стопанство и т. н., за жалост много хора ще останат без поминък, не само омразните хотелиери.
  • 12 Отиди и ще разбереш що

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам за един приятел":

    Ми щот на лайноморието никой не му се ходи, в Гърция е друга планета, ако не си ходил ходи и няма да стъпиш на нашето гарантирам😉
  • 13 Те отиват за турция през гръция

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам за един приятел":

    Че да не се хване че си бил на турция и да те карантират като се върнеш и затва директо за турция почти никои не минава границата
  • 14 TyЪтрг

    0 0 Отговор
    Зоват ли? Тикво неграмотна. Зоват.
  • 15 123

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Хората с пари ходят на Санторини и Миконос в Гърция не на Халкидики.А на Халкидики има много места в хотели и ресторанти за хора с ниски доходи като в България. Като цените в рестотантите в Гърция са на половин цена от Българското черноморие и порциите са двойни,в България порцията вечеря е 200-300 гр всичко. Цени в ресторант Буракис в Сраврос където ходат Българи са 1.50 Е за безалкохолни напитки и кафе,бирата е 2.80-3.50 Е,1 литър вино от 6-8 Е, 200 гр узо 5 Е, вечеря от 4.50 Е до 12Е смесен грил вечеря за двама9Средна вечеря е 6-7 Е на човек,вечера с лаврак е 500 гр лаврак 10Е, пържени картофи -2.20 Е, салатите са от 3-6 Е. В Bългария салатите започват от 14-17 лв за 200 гр,лаврак 280 гр е 26 Е, каламари 200 гр -19 лв, скариди със сос 300 гр -28 лв, пица -17 лв 300-400 гр това са цени в Созопол, в Сл бряг цените са още по високи.
  • 16 123

    1 0 Отговор
    В радиус от 1200 км от Българското черноморие средната заплата е 400-500 $ високата средна заплата е около 850- 900 $.Българските бизнесмени поради алчност,лъжливост и мързеливост си копаят сами гроба. Има десетки милиони потенциални туристи, но цените на Българските бизнесмени са направени за Западно европейски туристи, а България не е в Западна Европа. като си направят мнозинството от хотелите до 60 лв на стая на вечер, а проция с храна на 600 гр като половината от това е месо плюс салата и едно безалкохолно за цена до 17 лв максимално 20 лв на човек.Тогава ще се говори за приходи и много туристи , никъде в развита индустриална бяла страна няма платени ,паркинги, плащане за инърнет в хотела, плащане за климатик, плащане за тоалетна, плащане за чадъри,нама хора които те дърпат да им влизаш в ресторанта от улицата, няма допълнително плащане за да седнеш на стол в ресторанта. Влизаш във всеки магазин, бензиностанция,хотел или ресторант тоалетните са безплатни дали купуваш или не от ресторанта.Плажа е безплатен освен ако не е частна собственност.
    И обикновенно на плажа заведенията са с по ниски цени от тези в града.