Last news in Fakti

9 Юли, 2020 18:35 3 679 15

Като в роман на ужасите: мъките на източноевропейците в германските кланици

  • кланици-
  • кланица-
  • работници-
  • ужасни условия-
  • германия-
  • български работници-
  • сезонни работници

В такива условия са принудени да живеят наемните работници в германските кланици, много от които са българи

Като в роман на ужасите: мъките на източноевропейците в германските кланици - 1
Снимка: Shutterstock

Сега вече е официално и подкрепено с факти: източноевропейците в германските кланици живеят и работят при ужасяващи условия. Стотици българи, румънци и поляци са натъпкани в нехигиенични и дори опасни жилища, а безопасността на труда им изобщо не е гарантирана.

Като роман на ужасите

Вършат се тежки нарушения на правилата за охрана на труда в месопреработването, както и при сезонните работници в селското стопанство – това установи Министерството на здравеопазването в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Резултатите от извършените проверки бяха публикувани на 8 юли и водят до драматични заключения. В предприятията за месопреработване са били проверени 650 жилищни сгради, където живеят 5300 работници, наети от посреднически фирми. Само там са констатирани 1863 отчасти тежки нарушения. Техният списък звучи като роман на ужасите: „мухъл, опасност от срутвания, течащи покриви, санитарни възли в катастрофално състояние, разпространение на паразити и повишена пожароопасност“, както пише в доклада.

След излизането на резултатите от проверките министърът на здравеопазването на провинцията Карл-Йозеф Лауман отново разкритикува случващото се в месопреработвателната индустрия: „Става ясно, че системата е болна, че така повече не може да продължава“, каза той в интервю за обществено-правната медия WDR.

Искат нови правила

Правителството на Северен Рейн-Вестфалия настоява пред централните власти в Берлин да се променят правилата, по които посреднически фирми наемат работници главно от Югоизточна Европа (включително и от България), защото в момента те живеят и работят в отчасти непоносими условия.

Малко по-добре изглеждат нещата в селското стопанство, където също се трудят десетки хиляди сезонни работници от Източна Европа. Проверките, извършени в 250 ферми, са установили само 3 случая на тежки нарушения. Констатирани са около 170 нередности, които обаче могат бързо да се отстранят. В няколко ферми проверяващите се натъкнали дори на „идеални мерки за спазване на хигиената“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Концлагера ЕС

    7 5 Отговор
    Братишките идват да освободят БГ концлагеристите от мъките.
  • 2 Абдул от Кабул

    19 3 Отговор
    Германия приема само афганистански и пакистански инженери, да работят по бялата домакинска техника.
  • 3 Я пак автора ?

    1 1 Отговор
    ,,обществено-правната медия WDR." ?
    Westdeutscher Rundfunk
    С две думи,западногерманската телевизия.
    Щом е тв.ще да е обществена,нали?!
    А това с ,,правната" за повече драматизъм ли го сложи или да звучи като вица за
    Лопе де Вега
  • 4 Работят

    6 1 Отговор
    чрез договори с под - под - подизпълнители , техни сънародници , хората работят при лошо договорени условия и докато им хвърлят трохите , а те богатеят на техен гръб !
  • 5 фен

    16 0 Отговор
    Да не би да очаквате арабските 1 000 000 имигранти които приеха да работя в кланница? Много ясно че ще бъдат източно европейски бели хора.
  • 6 Фаро

    7 7 Отговор
    Сами са избрали тая работа и никой не е виновен.Работата е гадна и който се съгласява значи се е навил
  • 7 Stéphanie 🎲

    8 3 Отговор
    Да е*** комарите дебе£ата свн*я Меркел.Само знае акъл да дава се прави на велика.За резанките които са повече от германците в момента .Дали са подложени на такива условия???Ама и нашиите фирми -посредник не "заслужават "за бой по каската .Лошокачествената храна разболява хората – лошокачествените хора разболяват обществото. 
  • 8 ШВАБИТЕ СЕ ПРАВЯТ ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАЯТ

    17 3 Отговор
    НО.....ТОВА НЕ Е ОТ ВЧЕРА....МНОГО МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ ЗА ВСИЧКАТА ТАЗИ МРЪСОТИЯ ЗАЩОТО ТЕ СА Я СЪЗДАЛИ И СА СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ ДЪЛГИ ГОДИНИ ОТ ИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙЦИТЕ....ДОЛНИ МИРИЗЛИВИ ЛИЦЕМЕРНИ ШВАБИ КАТО ВСИЧКИ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА....ЯЗЪК ЧЕ СМЕ БИЛИ СЪЮЗНИЦИ С ТЕЗИ МЕКОТЕЛИ....АЙНЦ ЦВАЙ И НАКРАЯ ЩЕ ИМА ДРЪН ПО ЧУТУРИТЕ ИМ....
  • 9 Townboy

    15 3 Отговор
    За подобно нещо евреите получават пари вече 75 години от Германия. Т. нар. концлагери са били с цел осигуряване на евтина работна ръка а не избиването на евреи които тогава са били циганите на Европа, най-нисшите слоеве. Сега това сме ние източноевропейците а немските индустриалци са си същите фашисти.
  • 10 Гошо

    4 3 Отговор
    Трябва да забранят на българи и румънци да работят в тия кланици и въобще да забранят да работят където и да е Само така ще ги предпазят от експлоатация и робски труд

    Коментиран от #15

  • 11 другарят

    11 3 Отговор
    Българи, румънци, поляци и тн... си получиха това, което искаха! точка
  • 12 Хъш

    10 4 Отговор
    Никой не ги е закарал насила
  • 13 eew

    2 1 Отговор
    Като искат да работят по-хубава работа да научат езика малко поне .Такива баламурници как няма всеки да се възползва от тях.
  • 14 123

    3 0 Отговор
    Тези Българи в Германия работят за Български фирми, тези Български фирми сключват договорите за работа и заплащането което според това което казват че плащат на българските си работници 7.50Е на час означава че Българския посредник получава 23 евро на час от всеки работник и им заплаща 7.50 Е.Настаняването на работниците в тези гета е работа на Българските посредници, както и колко часа ще работят и дали ще имат почивни дни и всичко друго.Не обвинявайте германската компания за мизерните условия на живот и работа наложени им от Българска агенция за временна работа.
  • 15 ГОСТ от Германия

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    Включително и в БГ .
    Просто Българският работник не става за нищо.
Новини по държави: