10 Юли, 2020 07:09 2 358 11

Финансовите министри на ЕС ще обсъдят присъединяването на София и Загреб към чакалнята

  • чакалня-
  • еврозона-
  • евро-
  • ес-
  • българия-
  • хърватия-
  • министри-
  • икономика-
  • ецб

Двете държави получават официално зелена светлина за присъединяването

Финансовите министри на ЕС ще обсъдят присъединяването на София и Загреб към чакалнята - 1
Снимка: Shutterstock

Присъединяването на България и Хърватия към ERM II се очаква да бъде част от дневния ред на видеозаседанието на министрите на финансите от Европейския съюз. Традиционно форматът ЕКОФИН се събира ден, след като Еврогрупата проведе собствено заседание, предаде БНР.

Вчера агенция "Ройтерс" се позова на четири източника, близки до преговорите, според които двете държави получават официално зелена светлина за присъединяването към т.нар. "чакалня за еврозоната". А късно снощи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену потвърди, че и двете държави имат голям прогрес, но отказа да съобщи дали има окончателно решение по въпроса:
„България и Хърватия работят за изпълнение на ангажиментите си за присъединяване към ERM2 и банковия съюз. Мога да кажа, че и двете отбелязаха значителен напредък и че на този етап свършената работа е значителна. Днес не е време да се правят съобщения, но прогресът е сигурен“.

Конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка са част от предварителния дневен ред на финансовите министри. За да се получи одобрение за присъединяване към ERM II, трябва да са съгласни всички държави от еврозоната и Дания - единствената страна, която е член на валутния механизъм, но не използва единната европейска валута. България тръгна по пътя към въвеждането ѝ официално през 2018 година, а Хърватия - година по-късно. Сега София и Загреб са на път да направят една от най-важните крачки по пътя към еврозоната. Освен политическото одобрение, пред двете страни е поставено условието и за влизане в тясно сътрудничество с банковия съюз. Именно там идва и намесата на Европейската централна банка.

И не само - престоят в т.нар. "чакалня" изисква местната валута да не прави огромни отклонения в курса си спрямо еврото, като възможните колебания се определят от ЕЦБ. За България обаче това е формално, тъй като левът е фиксиран към еврото чрез валутния борд, а и по-рано през годината парламентът реши, че този курс няма да бъде променян до влизането ни еврозоната, когато официалното платежно средство в България ще бъде еврото. Най-ранният възможен срок за това е 2023 година. 


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как така

    24 10 Отговор
    Тиквата взима такива генерални решения без да се допита до народа ?! Това ще е началото на края .

    Коментиран от #9

  • 2 ВАРНЕНЕЦ

    20 6 Отговор
    но народа нещо не иска да му влиза опааа да влиза никъде - фикс идея на шкафчев
  • 3 човек

    12 5 Отговор
    Аз си обърмах вече левовете в евро защото току виж някоя неделя вземат решение как борда пада, а лева да вземе да стане истинската си стойност към 2.8-2.9лв за 1 евро и тогава ще има мяу.

    Коментиран от #11

  • 4 оня с коня

    8 5 Отговор
    Аз чета само Заглавията,щото неам нерви за глупостите по-надолу.А нука си пише с големи букви че СОФИЯ влиза в Чакалнята!Което е много удобно за Провинциалист като мене: Искам в Чакалнята - отивам в Сф,омръзва ми в Чакалнята - връщам се в Прованса.
  • 5 Защо не бяхме Чехи, Словаци, Сърби, Румъ

    11 2 Отговор
    Какъв народ сме, направиха ни на Маймуни!!!Това е най лошото наследство от "Османското присъствие" 5 века в нашите земи!!!!!
  • 6 Марешки

    4 3 Отговор
    Къде си Марешки, между двата стола има един голям морков, столовете са плъзгат настрани, моркова е голям!!!
  • 7 Умника

    3 8 Отговор
    Европейския съюз е само за закрила при евентуална война срещу Европа. Ние ще сме като щит. Тези които ни приеха в ЕС си пазят г.за от войната защото те са по-далече при евентуална трета световна война. Например като Англия, Франция, Германия и САЩ. Защо си мислите че разположиха модерните технологии на балканите? Ние ли ще пазим богатите фашисти които се смятат за чиста арийска раса ха

    Коментиран от #8

  • 8 Питанка

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Умника":

    На мурзилажа скоро ще му секнат копейките. Главния разпределител от сараите ще трябва да бяга.
  • 9 Бау

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Как така":

    И какво точно разбира народа от парична политика и международни валутни потоци? Ние така или иначе от години сме на практика въвели еврото с валутния борд. Просто ще сменят едни хартийки с други. Друго нищо няма да се промени за обикновения човек.
  • 10 рибата в морето,а тигана...

    1 0 Отговор
    Тия още не се събрали да обсъдят и вземат решение,нашите вече тръбят наляво и надясно,че сме в чакалнята.Да не стане като с Румъния,с която бяхме в пакет в мониторинга относно съдебната система.Ама Кьовеши като натика сумати министри и общинари по затворите,мониторинга на Румъния падна,а нашия остана.Що ми се струва,че в чакалнята ще допуснат само Хърватия.Бил дъм там.Мноого по -напред са от нас.
  • 11 ivan

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "човек":

    ти сигурно милиони имаш.