10 Юли, 2020 14:10 3 626 7

Иран и Сирия задълбочиха военното си сътрудничество срещу САЩ

  • иран-
  • сирия-
  • сащ-
  • военно сътрудничество-
  • хизбула

В сирийската война Техеран подкрепя президента Башар Асад

Иран и Сирия задълбочиха военното си сътрудничество срещу САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Техеран и Дамаск задълбочават военното си сътрудничество, съобщава Der Spiegel. Началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамед Багери и министърът на отбраната на Сирия Али Аюб подписаха споразумение. То ще позволи да се укрепи въздушната отбрана на арабската република и по-активно противопоставяне на натиска от страна на САЩ, предаде агенция "Фокус".

В конфликта в Сирия Техеран подкрепя президента Башар Асад и също така финансира различни военни организации, разположени в страната, например Хизбула. В същото време израелските военновъздушни сили редовно нанасят удари по цели в Сирия, така че Иран да не може да разшири влиянието си там.

Миналия месец американците наложиха санкции срещу обкръжението на Асад, което допълнително изостри икономическата криза в страната. Властите на Дамаск са в международна изолация. Освен Иран и Русия, те на практика нямат съюзници. И въпреки това те успяха да отблъснат опонентите си назад. Провинция Идлиб е последната крепост на бунтовниците, отбелязва изданието.

Сирийският конфликт продължава вече девет години и през това време в него са загинали над 380 хиляди души. Повече от половината от населението стават вътрешни бежанци, други се крият в съседни страни или в Европа. След подписването на военното споразумение Али Аюб заяви, че САЩ не са успели да подчинят страната му и увери, че сирийската армия „задължително“ ще спечели този конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мам....ви мръсна

    26 3 Отговор
    На снимката се вижда почти настъпилата демокрация с помощта н Ю Ес Ей и с любезното съдействие на ЕС.

    Коментиран от #5

  • 2 ДА ДА

    16 1 Отговор
    НА СНИМКАТА Е ТОТАЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ И НИЙ СМЕ ТАМ ПО МИРНАТА ПЪТЕКА ! С ПО ЛЕКИ РАЗРУШЕНИЯ И МИНУС ПОЛОВИНАТА НАСЕЛЕНИЕ !
  • 3 руска смрад

    2 18 Отговор
    Много му пука на някой ,че тея терористични и пробити кочини като Сирия Иран и русия се били обединявали...Еми естествено,че ще се обединят,като и трите недоразумения са отритнати и изолирани от света ?!

    Коментиран от #4

  • 4 краварска смрад

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "руска смрад":

    Това се случва след демокрацията в Сирия, може да погледнем и България икономика пълна разруха, население минус 2-3 милиона.
    ФАЩ носят само такава демокрация
  • 5 Бреййй

    1 16 Отговор

    До коментар #1 от "мам....ви мръсна":

    На снимката не се ли вижда резултата от руските бомбардировки.

    Коментиран от #6

  • 6 Тия с обратната резба така го виждате

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бреййй":

    Е ти на снимката може да виждаш и Елтън Джон и Бой Джордж.
  • 7 Крим е руски

    4 1 Отговор
    Мачкайте азиатските и краварските инсекти братя руснаци!