Last news in Fakti

11 Юли, 2020 04:29 5 599 43

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - Юли 2020

  • сребреница-
  • босна и херцеговина

Кървящата рана на Босна и Херцеговина

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - Юли 2020 - 1
Снимка: БГНЕС

На днешния ден светът си спомня за кошмара в Босна и Херцеговина. На 11 юли 1995 година босненските сръбски сили нахлуват в Сребреница – град в защитената зона, охранявана от холандски мироопазващи сили на ООН. Жените, децата и възрастните са натоварени на автобуси и откарани извън града. 8 000 мъже и момчета остават.

Босненски сръбски войници дават шоколади на мюсюлмански деца, за да ги успокоят. Преди това те са ги отделили от бащите им.

Те са избити и погребани в масови гробове, пръснати около Сребреница. Холандските сини каски стават безучастни свидетели.

Конфликтът започва в средата на 1992 г., когато от Сребреница етническите мюсюлмани поставят началото на гражданска война. Те се обявяват за създаването на Босна и Херцеговина.

Кошмарът обаче идва през 1993 г.,

когато сръбската армия обсажда града. В продължение на 2 години в анклава липсват храна, лекарства и течаща вода, тъй като сърбите разрушават водопровода. Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за "зона за сигурност" и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие. Анклавът остава обкръжен от части на Корпуса "Дрина", които прогресивно ограничават наземния достъп на хуманитарната помощ.

Различни международни организации осигуряват хвърлянето на храна от хеликоптери. Докато не идва трагичната за босненци 1995 г. Сребреница е превзета за шест дни през юли 1995 от сръбския корпус. В бягството си жителите на анклава се разделят на две - една колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Останалите 20-25 000 души остават изтласкани в най-северните части на анклава и са обкръжени от подпалени къщи и армията на босненските сърби.

Следват 2 дни на терор, масови избирателни екзекуции, клане

и безобразно за 90-те години на миналия ХХ в. избиване на хора и изнасилвания. Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват най-малките деца с майките им на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански” зони. Повечето от депортираните оцеляват.

В Сребреница остават само мъжете и момчетата над 13 години. Майките им повтарят днес едни и същи изречения: "изтръгнаха ми го от ръцете", "тогава му чух гласа за последен път". На 14-ти юли холандски военни части обикалят района и не откриват нито един жив мюсюлманин. Клането на 8 000 мъже и деца е разпоредено от Ратко Младич. Според открити неотдавна документи, решението на Франция, Великобритания и САЩ да спрат бомбардировките, без да предупредят холандските власти, вероятно е отворило пътят към клането в Сребреница. Клането в Сребреница показва и неспособността на ООН да се справя с конфликтни ситуации. Ген. Ратко Младич успява да вземе за заложници 14 холандски сини каски. Те са използвани като „жив щит” срещу евентуалната намеса на Запада по време на избиването на цивилни граждани.

Клането провокира намесата на САЩ и НАТО,

която слага край на войната в Босна и Херцеговина. Подписано е Дейтънското споразумение. То разделя страната с малко под 4 милиона население на две части – Босненско – хърватска федерация, населена предимно с мюсюлмани и Република Сръбска. Босненските мюсюлмани, православните сърби и хърватските католици продължават да гледат едни на други с недоверие.

Страната непрекъснато е в политически хаос, който от години блокира реформите нужни за членство в Евросъюза. Босна и Херцеговина е една от най-бедните държави в Европа с безработица от над 40%.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И там и у нас

    49 13 Отговор
    Се играха подли Западни игри със живота и съдбите на хората ни заради КРИЗАТА на КАПИТАЛА ! И ако и днес, когато ни пускат този Вирус "Ковит-19" с поголовно заразяване - Значи че още сме ОВЧА МАСА ! У нас на никой не му пречеха имената на нашите правоверни и езика и вярата и традиции, обичаите. Но Запада трябваше да ни обсеби и разори ! И успя , но със съдействието на нашият коварен ЕЛИТ, който и днес се прави на ни лук ял, ни лук мирисъл. Подлост и коварство от чужди и "свои" хора ! Аман от гювендии !

    Коментиран от #6

  • 2 Нас ни насъскват един срещу друг

    40 6 Отговор
    За да се САМОзаличим сами ! И все още не сме се ОСЪЗНАЛИ ! До кога ще вярваме че Запада по нас копнее ? Никой на Запад не го боли за нас, дали ни има или няма ! Но все още има наивници които лапат подлата "въдица"!

    Коментиран от #29

  • 3 Схватката на РОСЕНЕЦ е ОПАСНА !

    34 4 Отговор
    Щесе получи ненужно противопоставяне между протестиращите и мобилизираните "Защитници" на Доган. Доган бе инициатор и организатор на "Възродителният " процес у нас ! Доган играе подла игра и подлага хора на риск ! Доган върши престъпно деяние с цел защита на личен интерес . Доган ще изпадне в жалка ситуация и позорно окепазен !
  • 4 Плен комунист

    19 24 Отговор
    Само Россия ще ни спаси. Партио любима, води ни! Социалистическа власт по целия свят. Дано да влезнем в нов СССР! Коминтерна ще разтури Запада!!!

    Коментиран от #35

  • 5 Доган

    9 12 Отговор
    Каквото каже ДС! Завинаги филиал на КГБ!
  • 6 Тиберий

    36 6 Отговор

    До коментар #1 от "И там и у нас":

    Рано или късно запада ще плати всяка капка кръв във Югосавия
  • 7 Доган седи на два стола !

    24 2 Отговор
    Лошо ще завърши този СЪН за Доган ! А той неиска да приеме и неможе да го повярва.
  • 8 За Сребреница

    39 17 Отговор
    По линия на ООН съм бил там и мога да кажа, муслитата носят вина за техните загуби. Вникакъв случай не са убити 8 000 души, цифрата е силно увеличена! Когато сърбите обграждат града, муслитата никой не закача. Така минава месец два. За да се правят на герои, групи от по 4-5 човека от "правоверните" преминават през постовете и избиват сърби по селата докато спят. Избиват всичко, включително и домашните животни. По време на Коледа, група от Сребреница напада село Конйевичи поле и избива всички сърби чиято бройка му се 280 души!!!!! Било е зима и за да се спасят, майки с деца са скачали в реката. Има и още едно село избити от муслитата, ни името съм забравил. Това е причината Радко Младич да започне акция стещу тези които са заградени там. Разкопавал съм масови гробове, но тази бройка от 8 000 не отговаря на реалността. Но Сребреница се ползва от САЩ и Запада за да се притиска Славвнството, като се крие първопричината за атаката на сърбите.

    Коментиран от #10, #11, #15, #30, #37, #41, #42

  • 9 Радо

    29 2 Отговор
    Холандските сини каски през това време явно са пушили трева и са си бъркали по дупките, вместо да се намесят и да спрат кръвопролитията.
  • 10 един от стадото

    28 9 Отговор

    До коментар #8 от "За Сребреница":

    точно. Ако искаха можеха сърбите да го направят много преди това. В крайна сметка бяха федерация с централна власт много години. И зимна олимпиада имаха там, никога не са делели мюсулманите на ваши и наши. Смесени бракове, попфолка им, Лепа и др, все лансирани и без сегрегация. Шиптърите живот си живееха при Тито, че и после. Германията я имаха за маала. Автокъщите на старо и сервизите бяха основно техни там. И тука идваха, видиш ли сръбска кола тогава вероятно беше тяхна. Живот си живееха, не бяха във Варшавския договор, мисля бяха на чело на необвързаните страни. Хубавата/Лепа Брена беше царица тогава, никой не и търсеше потеклото..а колко църкви, манастири изгориха, колко сърби изклаха тия неблагодарници. Ако централната власт 50г беше тяхна на дали нещата щяха да бъдат мирни толкова години.

    Коментиран от #16

  • 11 Taka е

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "За Сребреница":

    Нито една пиеса не започва от трето действие.
  • 12 Аркан

    8 7 Отговор
    Да би мирно седяло, не би чудо видяло...
  • 13 гост

    13 11 Отговор
    Кво клане бе, нема такова нещо.Муслитата сами са се трепали, после некой им виновен.
  • 14 мечо

    5 10 Отговор
    бог да прости загиналите и да нагаже виновните биял ден да не видат децата им до девето колияно
  • 15 Глупости на търкалета

    8 14 Отговор

    До коментар #8 от "За Сребреница":

    Колкото и да лъжеш нещата са описани и документирани.

    Коментиран от #32, #38

  • 16 ммм

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "един от стадото":

    За Югославия ли пишеш? Югославия беше галеницата на СССР. Добре си живееха.
  • 17 Васко Ефтов

    13 11 Отговор
    Паметник трябва да се построи на Милошевич и Младич, паметник на тези герои. Насред Сребреница и всеки ден да се носят цветя от мюсюлманите в знак на благодарност.

    Коментиран от #18

  • 18 Турчина

    6 7 Отговор

    До коментар #17 от "Васко Ефтов":

    Ако те набарам ще крякаш като жаба

    Коментиран от #20, #25

  • 19 Един от многото

    6 8 Отговор
    Клането в Сребреница е извършено от мохамедани по заповед и с помощта на Сащ.
  • 20 Васко Ефтов

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Турчина":

    Нали знаеш къде да ходиш..или да ти подскажа...
  • 21 Сандо

    7 3 Отговор
    Статията дава официалната версия за събитията,версия наложена от Запада и оправдаваща последвалите събития.Но тя не е истинската.
  • 22 До 15 глупости на....

    17 3 Отговор
    А съм бил там цели две години момче. Било написано всичко, от кого, от тези които имаха интерес да разбият Югославия защото беше четвърта икономическа сила в Европа. Холандците които да били в казармата така да се уплашили, а срещу тях танкове и огромна сръбска армия! Какво да защитават, освен живота си. Видяли са, че сърбите не са се колебали изобщо да отмъстят на тези затворени в града. Сребреница е в долина, дълбока долина. Като всичко е написано, защо Запада и САЩ не върнат сърбите в Сараево а ги оставят в селата на Мусюлманите? В Сараево муслитата за завзели всичко на сърбите, апартаменти, имоти, ресторанти, всичко. Разликата е огромна в полза на муслитата. Добре им дойде това завземане на сръбски имоти, никога нема да се върнат по селата. Охранявал съм всеки път идването на 50 - 60 автобуса с близки на "загиналите" на които всеки път бройката растеше. Защо не се пише колко сърби са изклани? Запада така иска. И още една несправедливост, целия ислямски свят изпраща помощи за резаните, а за сърбите нишо??? Защо, питах един англичанин, не се ли създава ново напрежение? Не знаел защо????

    Коментиран от #40

  • 23 Реалист

    9 4 Отговор
    Някой пак ни пуска филма откъм края.
    Рязаните ако си бяха стояли кротко и не бяха провокирали системно сърбите,нямаше да се стигне до там.
  • 24 Роза

    3 0 Отговор
    В бивша Югославия винаги е имало етнически конфликти,които особено много се разразиха след разпадането на Югославия на отделни републики.Тези конфликти имат много отдавнашни корени,още преди Втората св.война.Западните сили наистина не са способни,нито пък имат интерес да потушат тези конфликти.Винаги,откакто свят светува,невинни хора са заплащали за грешките на държавниците и политиците.Има една бълг.поговорка:"Битият бит......и т.н." Макар и цинична, тази поговорка е вярна,за съжаление.
  • 25 Херо Мусака

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Турчина":

    Абе не знам ти ако го побараш, ама аз ако те набарам и по зъбната картина не могат да те познаят после.....
  • 26 Гошо

    3 4 Отговор
    Автора я хващай пътя и на морето да вардиш сарая на Доган че току виж станало като в Сребреница
    Да ти кажа, искрено съжалявам че сърбите ,не са изтрепали всички турчета тогава там
    Това е моето мнение

    Коментиран от #33

  • 27 Гошо

    0 2 Отговор
    Атора да си спомниш че днес беше 2014 и референдума в за самоопределянето на ДНР също и церемонията по освещаването на Константинопол
  • 28 Гошо

    0 2 Отговор
    Автора да си спомниш че днес беше 2014 и референдума в за самоопределянето на ДНР също и церемонията по освещаването на Константинопол
  • 29 ееее

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нас ни насъскват един срещу друг":

    кодови думи "Клането провокира намесата на САЩ и НАТО" значи ситуацията и била такава: отряд наемни дегизирани като сърби главорези извършват резнята за да могат ОТАНци свободно да бомбят. Търсейки ползите и парите винаги попадаме на едни и същи причинители спец. служби на уса.
  • 30 прока

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "За Сребреница":

    Мразя нацистите,расистите като тебе и до края на живота си ще ви мразя ,такива като вас докараха България в това плачевно състояние,вие сте мършите на една нация.

    Коментиран от #31

  • 31 габровец от варна

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "прока":

    Има кораб(товарен)за Турция! Заминавай!
  • 32 Бачо Киро

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Глупости на търкалета":

    Въобще не лъже. Изкарай си главата от задните части. Дори главнокомандуващият сините каски го призна преди няколко години. Макар че конят отдавна е у реката, дето се вика, беше важно да признае, че клането е било отговор на клането на босненските. Затрили са цели села със сърби и холандците не са реагирали. Също така въобще не са изпълнили задачите за невъоръжение на босненските бандити.
  • 33 Сливи за смет

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гошо":

    Бошняците са сърби. Те са точно като нашите помаци. Те говорят само сръбски език, но са мюсюлмани. Точно това са използвали западните "цивилизовани" държави за да пълнят гуши за сметка на човешки животи. Последиците всеки ги знае.

    Коментиран от #36

  • 34 Иван

    1 4 Отговор
    В Западната преса някак е изтрито, че босненските мюсюлмани нападат 70 сръбски села и убиват деца и жени. На сръбските военни в един момент им прлошава да гледат този геноцид. И генерал Радко Младич отива в Сребреница, в няколко автобуса качва жените и децата на безопасно място, а избива само мъжете, които са носили военна униформа. С цифрата на убитите мюсюлмани се спекулира разбира се. Вучич преди няколко години дава три милиона евро на властта в Сребреница. А по време на войната между Босна и Сърбия се е изказвал, че за всеки сръбски войник ще убият 100 мюсюлмани. Като заключения. Реалността за последен път е такава, каквато ни я представя Западната преса, а не това, което се е случило в действителност. Тоест, мюсюлманите са бели ангели, които само са страдали и не са отвръщали на сърбите с нито един изстрел или нож.
  • 35 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Плен комунист":

    Смешник, Коминтерна на Троцки? Събуди се и се ориентирай в кое време живееш.
  • 36 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Сливи за смет":

    Точно така, мюсулманитецв Босна говорят само сръбски, като вкарват в речта си малко турски думи или поне с турски акцент-вместо кафа (кафе), казват каХва.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Виновните са в Безвъзвратна КРИЗА !

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Глупости на търкалета":

    Виновните вече няма кого да ограбят - предлагайки им "човешки права" " западни стандарти" и "демок.ация" . Виновниците се самоизяждат и разлагат вътре сами ! НО НАС НИ РАЗОРИХА ! По- добре ли стана след този кървав джумбиш ? Да незабравяме че имаше създадени умишлено поводи за изостряне на отношенията . И всичко това беше от Вън ! От тези дето днес са в КРИЗА и сега ни морът с "КОВИТ 19" ! Същите тези дето ни предложиха ПРОСПЕРИТЕТ и ЛИБЕРТИ !
  • 39 Щом се изправяме сами един срещу друг

    1 0 Отговор
    Зночи че сме НЕОСЪЗНАТА ОВЧА МАСА ! А щом има Овци - значи там има и КАСАПИ ! До кога партийните лидери и Елита ще подставят хората в рискови ситуации ? До кога ще се самоунищожаваме а не осъзнаем че сме ОРЪДИЕ в ръцете на МАФИЯТА
  • 40 И като си бил , какво си разбпал ?

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "До 15 глупости на....":

    Това е Огромна ОПЕРАЦИЯ замислена от далеко и има Глобални ЦЕЛИ ! Косово ? Не ! Босния ? Не! Народа ? Не ! А отслабване влиянието на Русия в Европа, на Балканите, Адриатика , Черно море, Близкият Изток, Балтика и пост съветските републики, Кавказ. Кой го е/е за пострадалите хора там на Запад - Олбрайт, Бил или жена му .До кога ще сме ПУЯЦИ ! Запада живее чрез ГРАБЕЖИ , чрез Колонизиране и финансово , икономическо и политическо подчинение. КОСОВО няма вече какво да даде на Запада , тази карта е играна ! Сега ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЩЕ ИЗГОРЪТ , защото рухнаха там на запад сами !
  • 41 Бил си там по линия на ООН

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "За Сребреница":

    Та ООН е същият компот , както НАТО ! ООН обезпечава успешното завоалиране замисъла на АГРЕСИЯТА ! Ити се гордееш че си бил там ? Жив Юрдек си , скъпи мой ПУЯК ! Пълна КУХАРКА !
  • 42 Ти си просто КОНСУМАТИВ на ООН !

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "За Сребреница":

    Нещо като Магарето на сватба - да пренесе дисагите ! От магаре , интелект ? Прости им Господи , те незнаят какво вършат !
  • 43 Къде по света ООН

    2 0 Отговор
    Донесе Мир и Законност ? А ? Дето му казват Либерти, Демократи, Просперити ? Освен LGBT ,наркотици, проституция, корупция, НПО, майдани и МЪКА ! Виж ти - той бил там, видял и нам разказал. Първа корица на списание Тайм с фотос от CNN - с бодливата ограда и човека с голите кожа и кости гърди показаха на цял свят като Конц Лагер на Милошевич а в същност са били бежанци отседнали по пътя си . Колко ПОДЛОСТИ има в този свят - край нямат ! А за КОВИТА - 19 ? Кой ни го моделира и до кога ще ни морът по целия свят ? ООН и Световната здравна и Лабораториите разработчици МЪЛЧАТ ! НАС НИ ЛИКВИДИРАТ а ние се натискаме на ЗАПАД ! Безумие и простотия - до шия !