Last news in Fakti

13 Юли, 2020 07:47 3 082 28

Китай ще строи по 8 реактора годишно

  • китай-
  • атомна енергетика-
  • индустрия-
  • реактори

Китайският атомен капацитет възлиза на 48,8 гигавата

Китай ще строи по 8 реактора годишно - 1
Снимка: Shutterstock

Китай ще строи от шест до осем атомни реактора годишно в периода между 2020 и 2025 г. и ще повиши общия си капацитет до 70 гигавата, което е 43,5% повече от капацитета на страната от края на май 2020 г., съобщи официалното издание China Daily.

Китайската асоциация за атомна енергия обяви, че общият инсталиран ядрен капацитет на страната до края на 2020 г. се очаква да достигне 52 гигавата, което е под стойностите на заложената по-рано цел от 58 гигавата.

Китайският атомен капацитет възлиза на 48,8 гигавата към края на май 2020 г., показват данни на Националната енергийна администрация.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    29 7 Отговор
    Т Живков построи 6 и за малко още два. Герб закриха 2, а следващите 2 през 10 я мандат, като до тогава от 6 ще работят 2..... Ето това им е визията

    Коментиран от #4, #5, #18

  • 2 Питам

    33 5 Отговор
    Кога ще ги стигнем комунистите от Китай-а евро-атлантици...?

    Коментиран от #23

  • 3 другарят

    30 6 Отговор
    Браво на китайските другари! Сега даже и еврогейците се сетиха отново за атомната енергетика и че фактически тя се явява най-екологичната. Така наречената "зелена енергия", както даваше преди около 10% от необходимата енергия, така и остана да дава толкова при все по-нарастващите нужди! Само ние аборигените в колонията Булгериа все още чакаме разрешение от господарите от фашистка Америка дали да строим АЕЦ /с руски реактори/ или да загробим няколко милиарда ей така...

    Коментиран от #8

  • 4 другарят

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Само за 10 години другарят Тодор Живков ни вкара в Атомната ера, като създаде специалисти и построи 6 атомни реактори! За същият период другарят Живков усети накъде върви света и започна усилено да развива Информационните технологии и микро.електрониката като България се превърна в лидер сред страните от соц-блока! Този заряд от тогава ни дава все още живот сега, защото даже с изключени 4 реактора АЕЦ ни дава над 1/3 от тока, а информационните технологии сега дават хляб на много млади, които иначе щяха да мигрират! След идването си на власт "десните" талибани унищожиха всичко което можаха..

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Реално

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    1985 г--Статистика на ООН за благосъстоянието и развитието на гражданите--България е на 27 място в света...-27 място!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Госあ

    10 4 Отговор
    Китай построиха веита заради цялата тая псевдозелена сделка, видяха реалната цена и започнаха да строят реактори. Пък нека троловете обясняват колко евтин бил тока от веитата 😂. А иначе АЕЦ отделят 50% по малко въглеродни емисии от фотоволтаиците на kWh !!! Нека всеки смята колко повече ще се отдели от соларите при цялото потребление на енергия на планетата! Елементарно е.

    Коментиран от #14, #16

  • 7 100

    7 15 Отговор

    До коментар #4 от "другарят":

    Другарю, много, много българи искаха да емигрират още по времето на любимия ти Живков. И веднага след промените 89-та емигрираха....

    Коментиран от #19, #26

  • 8 100

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "другарят":

    Айде бе, как ли не е най-екологичната. Даже е сред най-опасните. Една голяма авария в АЕЦ е много по-опасна от авария в ТЕЦ, да не говорим за ВЕИ. А ядрените отпадъци са опаснии носят рискове и разходи за много векове напред. Това смяташ ли го? Германия защо се отщазва от атомната енергия? Немците да не са по-тъпи от китайците?

    Коментиран от #11

  • 9 Сандо

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "другарят":

    Не си съвсем прав.Унищожаваха не каквото можеха,а каквото им нареждаха.Не е някаква особена тайна,че земеделието и преработващата промишленост бяха унищожени по настояване на Франция,а добивната и машиностроенето - на Германия.Нашите пишман-демократи не знаеха с какви хиени си имаха работа,да не говорим за детинските им представи в областта на пазарната икономика.

    Коментиран от #10

  • 10 100

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Повечето от нашите пишман демократи бяха пребоядисани комунисти. Те не знаят нищо друго освен да се подчиняват на големия брат. Ако истински демократи бяха на власт, нямаше да е така. А натискът не е бил като цяло от Франция и Германия, а от отделни кръгове в тези среди. Сега, това че сме се поддали е проблем на слабия български политически елит. Но то след 45 г. комунизъм, какъв елит да имаме...

    Коментиран от #13

  • 11 Госあ

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "100":

    Абе братчед ти знаеш ли точно колко и какви вещества има в един солар? А знаеш ли колко трябва да се направят и на колко години да се сменят за да дадат същата използваема енергия като АЕЦ, А ?

    Коментиран от #12

  • 12 100

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    А знаеш ли ядрените отпадъци колко столетия или хилядолетия трябва са опасни и трябва да се съхраняват по специален начин и да се правят разходи за това съхранение? Кое ти носи ровече рискове и разходи? Рециклирането на солара или съхранението на ядрените отпадъци?

    Коментиран от #25

  • 13 Сандо

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "100":

    Нямаш представа колко си наивен.
  • 14 Пак ли тези лъжи

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    С цифри ти показах, че една атомна централа ще е 50% по-чиста от соларите, след 100 години. След 75 години въглеродният отпечатък на киловатчас ще е абсолютно същия като на соларите, а за колкото по-малко години става въпрос, толкова соларите са по-чисти. Колко да е по-евтина атомната енергия, ако на вече изплатената АЕЦ Козлодуй са и необходими 70 години да отделя най-голямата си годишна печалба, за да спести милиарда. Ако продават тока на същите цени, фотоволтаиците се изплащат след осем години, а след това всичко е чиста печалба почти без разходи, за разлика от колосалните годишни разходи на една атомна централа, които са в пъти повече от печалбата, ако въобще я има.

    Коментиран от #15

  • 15 Пропуск

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пак ли тези лъжи":

    Колко да е по-евтина атомната енергия, ако на вече изплатената АЕЦ Козлодуй са и необходими 70 години да отделя най-голямата си годишна печалба, за да спести милиарда, колкото би била цената на АЕЦ Белене в най-оптимистичните прогнози?
  • 16 Я направи една справка?

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Ще обясниш ли тогава, защо въпреки спрените субсидии за фотоволтаици и вятърни генератори, Китай не спира да ги инсталира и то всяка година инсталира по повече гигавати , отколкото мощността на всички атомни централи взети заедно. ВСЯКА ГОДИНА СТРОИ ПО ТОЛКОВА И ПРОДЪЛЖАВА по напълно пазарни принципи, за разлика от атомните централи, за които се изсипват милиарди субсидии.
  • 17 Сравнение

    3 0 Отговор
    Великият китайски народ строи по 8 на година, а ние два не можем за направим за 40 години.

    Коментиран от #24

  • 18 анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    ГЕРБ не са закрили нито един реактор от първи до четвърти блок ги закриха Костов и Царя

    Коментиран от #21

  • 19 Барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "100":

    През времето на Тодор Живков много хора бяха заблуждаване от красивите реклами на последните технологии за дома във всичките му разновидности и толкова. Тези хора си мислеха, че като отидат там ще имат всичко хубаво от запада и всичко хубаво от комунизма. Капитала на драго сърце даваше на малкото успяли да избягат през "желязната завеса", точно за да подстрекават останалите. И какво направиха тези, които след 1989 г заминаха на запад??? Ще ти кажа с две думи. Кадърните, които и тук бяха добре платени са горе долу добре там. Останалите, които са средна ръка и тук бяха добре, там вършат най-долната и лошо платена работа. Те с удоволствие биха се завърнали тук в България, ако нашите управници не унищожиха икономиката ни във всичките и сфери. Така мразения от продажниците на интересите на България Тодор Живков беше дал работа и на последния тъпак, за да се изхранва сам и да не тежи на гърба на другите. Здравеопазването беше напълно безплатно, а лекарствата бяха стотинки. Тогава лекарствата за едно лечение да речем от грип излизаше най-много 3 лв, а сега не по-малко от 120 лв. Образованието беше също абсолютно безплатно от Първи клас и се стигне до висшето включително. Осем часов работен ден на пет седмична работна седмица беше гарантирано и никой не можеше да те задължи да работиш извънредно, освен ако ти не искаш да вземеш двойна надница. Отпуските гарантирани, като всеки завод, цех

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Барчо":

    всеки завод, цех, ТКЗС имаше собствени почивни станции на морския ни бряг и в някоя от планините ни. Там почивката на едно тричленно семейство пълен оинклузив дето му викат сега за 20 дена беше 64 лв. Да не говорим за реда и спокойствието. Децата играеха до тъмно и никой не се е притеснявал, че може да бъдат ограбени, бити, изнасилени, продадени за органи, наркоманизирани и т.н. Само един неосведомен или не с всичкия си човек може да твърди, че онези времена са били "мракобесни" и лоши за средностатистическия българин!!! Тогава с България се съобразяваше цял свят, а сега България се съобразява с цял свят, включително и с някои племена!!!
  • 21 Барчо

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "анонимен":

    Закритите енергоблокове просто си бяха изпяли песента и по принцип трябваше да бъдат закрити. Всички партии поред, които бяха на власт не дадоха да се построи нова атомна централа и когато останалите блокове излязат от употреба, ние ще трябва да си купуваме скъп ток от някъде. Така той със сигурност ще скоч в пъти като цена за крайния потребител. Всички са виновни, които след 1989 г са на власт!!!
  • 22 100

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Барчо":

    Никой не е живял много добре тук по времето на соца. Дори номенклатурата изпитваше недостига на много стоки, въпреки че се ползваше с привилегии. Дори и те в края на соца вече масово потребяваха западни стоки. България няколко пъти е била във фалит при любимия ти соц. И какво е имало за хората. По една малка панелка и евентуално някаква соц таратайка, получена след много години чакане. Хората се страхуваха от службите и милицията. Дори тоалетната хартия беше дефицитна.

    Коментиран от #27

  • 23 до Питам

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Питам":

    Ти вместо да питаш що не ги стигнеш още утре като хванеш бързия влак за китай и ич не се връщаш повече ? ;)
  • 24 Грешно разсъждаваш

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сравнение":

    Великия китайски народ срещу нас да тича, не може да ни стигне. България произвежда 40% от енергията си от АЕЦ, а Китай след толкова напъни, не може да ги докара и до 10%.
  • 25 200

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "100":

    Спри да кекаш ве суяк клепоух
  • 26 чавдарче

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "100":

    да,емигрираха,за да чистят кенефите на Европа,защото за друго не ставаха.а тези,които продължиха борбата в България кучета ги яли
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван

    0 0 Отговор
    Номенклатурата поначало си употребяваше западни стоки и услуги, а половината заплата имаха в долари. Комунистическата партия направи няколко огромни и катастрофални грешки: 1. Не позволи навреме частната инициатива, за разлика от Полша, Чехословакия и Унгария. 2. Не наложиха изискване за създаването в България само на смесени фирми за желаещите да продават в България. Искаш да продаваш- предостави ноу-хау. 3. Не използваха китайския модел за постепенно отваряне към света с помощта на чужди инвестиции в производство и научно-техническо развитие. С тогавашните ни заплати можехме да произвеждаме всичко, за което се сетите с достойно заплащане и без да мърдаме от България... Ако бяхме въвели поне свободния пазар при доминиращото положение на комунистическата партия, то доходите ни сега щяха да са 3-4 пъти по-високи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания