Last news in Fakti

13 Юли, 2020 16:44 1 388 4

Швеция ще подкрепи мерки срещу китайския закон за национална сигурност в Хонконг

  • хонконг-
  • ек-
  • ес-
  • закон-
  • швеция-
  • китай

Европейският съюз денонсира решението на китайския парламент да приеме закон за национална сигурност в бившата британска колония

Швеция ще подкрепи мерки срещу китайския закон за национална сигурност в Хонконг   - 1
Снимка: Shutterstock

Швеция заяви в понеделник, че подкрепя френско-германските усилия за стабилна реакция на новия китайски закон за национална сигурност в Хонконг, присъединявайки се към Дания и Холандия в убеждаването на Европейския съюз да обмисли мерки за противодействие на Пекин. Това предаде Reuters.

Подобно на голяма част от Запада, Европейският съюз денонсира решението на китайския парламент да приеме закон за национална сигурност в бившата британска колония, въпреки международното протестиране.

„Има предложение от мерки, специално изготвени от Германия и Франция, които аз ще подкрепя, защото трябва да реагираме на случващото се в Хонконг“, каза шведският външен министър Ан Линде преди среща със своите колеги от блока в Брюксел.

Миналия месец председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди за "много негативни последици" за Народната република, в случай че Пекин ограничи гаранциите за правата и свободите на жителите на Хонконг.

Представители на ЕК отказаха да влязат в подробности относно мерките, но двама дипломати от блока коментираха пред Reuters, че ограниченията няма да бъдат официални санкции срещу Китай, вторият по големина търговски партньор на ЕС.

Вместо това, те могат да представляват разширяване на забраната на блока за износ на оборудване, което би могло да се използва за изтезания или репресивни полицейски действия, осигуряване на дългосрочен статут на бежанци на хонконгските активисти, както и на повече възможности за хонконгските студенти да учат в Европа.

Швеция настоява за освобождаването на своя гражданин Гуи Минхай, който през февруари беше осъден на 10 години затвор, обвинен от Пекин в незаконно предоставяне на разузнавателна информация на други държави. Той е продавал книги, критикуващи политическото ръководство на Китай, именно в Хонконг, преди да бъде арестуван през 2018-а.
 


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    6 0 Отговор
    Това добре но никъде не прочетох официална позиция на държава против решението на оня малоумник да превърне Света София в действаща джамия.Срам...
  • 2 Нерде Стамбул,

    1 0 Отговор
    нерде Ямбол? Глупости на търкалета.
  • 3 qwerty

    0 1 Отговор
    Няколко милиарда китайци са си го престили в левия.
  • 4 Сандо

    0 0 Отговор
    Какво ли ще се случи,ако един китайски град отиде на колективна екскурзия в Швеция?Може би освен бозави шведи,ще има и множество шведчета с дръпнати любопитни оченца.
Новини по държави: