14 Юли, 2020 22:00 3 432 3

Бразилия предвижда изграждане на 8 атомни енергоблока в близките 30 години

  • бразилия-
  • атомна енергетика-
  • енергоблокове-
  • проект-
  • бенто албукерке

Амбициозен план за развитие

Бразилия предвижда изграждане на 8 атомни енергоблока в близките 30 години - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на миннодобивната промишленост и енергетиката на Бразилия Бенто Албукерке заяви, че правителството приключва бизнес модел, който ще бъде представен на потенциални партньори с интерес към строителството на нови атомни централи в Бразилия.

Речта на Албукерке идва няколко дни, след като бразилското правителство потвърди, че Националният план за развитие на енергетиката до 2050 г., който бе внесен за обществено обсъждане, предвижда строителство на осем нови атомни енергоблока с обща мощност 10 гигавата в близките 30 години.

Президентът на Бразилската асоциация за развитие на атомната индустрия (ABDAN) Селсо Куня коментира изявлението на министъра и напомни, че за строителството на осем атомни енергоблока са необходими 50 милиарда долара, предаде Petronoticias.

„Смятаме, че трябва да следваме модел с участието на частния сектор. За 30 години са ни необходими около 300 милиарда реала, тоест – 10 милиарда реала годишно. Това е значителна сума и ще трябва да привлечем частния сектор“, обяви Куня.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    11 2 Отговор
    Росатом!!
    соооснята ни обаче каза, че на нас АЕЦ не ни трябва.
  • 2 Нема лаба'о

    2 5 Отговор
    Да им пробутаме няколко енергоблокчета. Тъкмо са опаковани. В комплект с един влак атомни-енергоразбирачи/специалисти/.
  • 3 незнайко

    13 1 Отговор
    Само ние се пънем като магаре на лед ! Отдавна трябваше да си имаме АЕЦ Белене !!! Жалко, че не можем да опонираме на ГОЛЕМИТЕ, които ни диктуват какво да правим !!!
Новини по държави: