807 0

Южна Корея ще инвестира $95 млрд. в зелени проекти, за да стимулира икономиката

Планът ще премахне силната зависимост на четвъртата по големина икономика в Азия от изкопаемите горива

Южна Корея ще инвестира $95 млрд. в зелени проекти, за да стимулира икономиката
Снимка: Shutterstock

Във вторник правителството на Южна Корея стартира план да инвестира 94,6 милиарда долара в „Нова зелена сделка“, за да създаде работни места и да помогне на икономиката си да се възстанови от въздействието на коронавируса, заяви президентът Мун Дже-Ин. Това предаде Reuters.

Планът ще намали силната зависимост на четвъртата по големина икономика в Азия от изкопаемите горива и ще насърчи екологично чисти индустрии, задвижвани от цифрови технологии, включително електрически и водородни автомобили, интелигентни мрежи и телемедицина.

Очаква се новите проекти да създадат около 1,9 милиона работни места до 2025-а, обясни Мун Дже-Ин.

Освен това, Южна Корея цели по пътищата на страната да има 1,13 милиона електрически превозни средства и 200 000 водородни автомобила до 2025-а. За сравнение, в края на 2019-а в държавата е имало 91 000 електромобила. Правителството ще увеличи и броя на зарядните станции. 

Зеленият план би насърчил дистанционните медицински услуги, дистанционната работа и онлайн обучението, базирано на безжични мрежи от пето поколение (5G). 

Правителството ще инвестира също в създаването на интелигентни мрежи в цялата страна, които да управляват по-ефективно използването на електроенергия.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.