Last news in Fakti

14 Юли, 2020 13:17 2 906 5

Австрийската централна банка: Икономическото възстановяване ще отнеме години

  • австрия-
  • oenb-
  • иконимика-
  • възстановяване-
  • рецесия

Несигурността по отношение на икономическите и финансовите перспективи остава изключително висока

Австрийската централна банка: Икономическото възстановяване ще отнеме години - 1
Снимка: Shutterstock

Централната банка на Австрия очаква доста бавно икономическо възстановяване. Това предаде Reuters.

"Въпреки че мерките за овладяване на коронавируса и за поддържане на функционирането на икономиката се оказаха успешни, конюнктурното възстановяване ще отнеме няколко години", заяви във вторник гуверньорът на Австрийската национална банка (OeNB) Робърт Холцман при представянето на доклад за финансовата стабилност. В момента страната е изправена пред най-тежката си рецесия след ВСВ. Европейската комисия прогнозира, че през тази година алпийската държава ще отчете спад на БВП от 7,1%. Догодина обаче се очаква той да нарасне с 5,6%.

Според OeNB, стимулиращите мерки насърчават отпускането на заеми и по този начин осигуряват ликвидността на компаниите и домакинствата. Въпреки това, засиленото използване на банкови заеми ще увеличи задлъжнялостта. Банките, които бяха в центъра на събитията по време на финансовата криза през 2008/2009, този път играят важна роля в справянето с кризата. 

Несигурността по отношение на икономическите и финансовите перспективи остава изключително висока. Едва през втората половина на годината промените в релевантния за банковата система кредитен риск, ще станат по-ясни. В своя доклад OeNB говори за „трудни времена“ и препоръчва банките да се въздържат от обратно изкупуване на акции и внимателно да обмислят изплащането на дивиденти, печалби и бонуси, за да укрепят капиталовата си база.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 закривай

    3 0 Отговор
    За Кочината светлинни години. След ГЕРБ ще е потоп.
  • 2 Ганьо Самарянин

    3 0 Отговор
    Спокойно, ние ще помагаме с валутния резерв, нали заради това ни дръпнахте набързо у Еврозоната.
  • 3 Отврат

    8 0 Отговор
    И това е само за месец спиране, ами ако стане нещо по-дълго, тогава какво ??? Освен масово да си прережем гърлата, а ? Тая ,,монетарна политика,, е голяма боза

    Коментиран от #4

  • 4 Бай Дончо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Отврат":

    Ноември 13ти (Петък) затварям за постоянно у кошарата.
  • 5 Абсурдистан

    4 1 Отговор
    Нали това беше целта на това измислено облъчване, изобщо не ме изненадва
Новини по държави: