16 Юли, 2020 14:17 2 620 5

СДСМ водят на парламентарните избори в Северна Македония (СНИМКИ)

  • али ахмети-
  • зоран заев-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне

Пред Зоран Заев сега стои вариантът да влезе отново в управленска коалиция с Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети

СДСМ водят на парламентарните избори в Северна Македония (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Крехка преднина за Социалдемократическия съюз на Зоран Заев в Северна Македония, сочат частичните резултати. При 96% преброени гласове Заев печели 46 мандата в новия парламент, с два повече от ВМРО-ДПМНЕ. Изборните резултати към 12 ч. дават надежда на всяка от двете големи партии да състави коалиционен кабинет, коментират македонските медии. 

Зоран Заев обяви победа на предизборната коалиция между Социеладемократическия съюз и движението БЕСА още снощи.

"Можеме - и то как го можем. Волята на народа се потвърди! Побеждаваме!".

СДСМ водят на парламентарните избори в Северна Македония (СНИМКИ)

Частичните резултати сочат 44 депутатски места за ВМРО-ДПМНЕ. Надпреварата е оспорвана, а генералният секретар Игор Янушев обяви, че партията влиза в надпреварата за съставяне на кабинет:

61 депутати са необходими за мнозинство в парламента. Пред Заев сега стои вариантът да влезе отново в управленска коалиция с Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, който спечели 16 депутатски места. Ахмети, обаче, постави условие - премиерът да е албанец. 

"Орелът се върна. Победата на Демократичния съюз за интеграция е победа на всички албанци и с нея няма да изгуби нито един албанец".

Другата коалиционна формула, най - тежка за реализиране е Зоран Заев в коалиция с другите две албански партии Алианс на Албанците и ДПА, които имат общо 13 депутата и Левицата, които имат двама, според частичните резултати. ВМРО-ДПМНЕ, обаче, също се готвят да управляват.Генералният-секретар на партията Игор Янушев.

СДСМ водят на парламентарните избори в Северна Македония (СНИМКИ)

"ВМРО-ДПМНЕ е готова да участва в мнозинство за съставяне на нов кабинет“.

Ако преговорите за коалиция попаднат в задънена улица, политическата нестабилност в Северна Македония ще продължи прогнозират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 макенси серсеми

    3 3 Отговор
    Пише се "можем" бре, селяндури прости. На Баце диалекта праскат и слагат МЕ на всчики глаголи мн. ч. тия изкуственяци.
  • 2 Съединението 2

    4 1 Отговор
    Македонският Сатанишко ще ги закара в блатото като Кочинката.
  • 3 сектант

    3 0 Отговор
    ПУСНЕТЕ ВИДЕОТО НА БОЧКО БЕ НА ГОСТИ У БАЦЕ
  • 4 Алфа Вълкът

    3 0 Отговор
    "Можеме - и то как го можем. Волята на народа се потвърди! Побеждаваме!" - това на северномакедонски ли е или на български?
  • 5 И тия

    3 0 Отговор
    Новите, стаРите са се омотали от всякъде. Те не знаят имат ли държава, тръгнали избори да правят. Но сега ще загуби някой и ще започнат да плюят против България. Това е ежедневието за тях и във всичко.
Новини по държави: