Last news in Fakti

17 Юли, 2020 07:08 1 804 4

Историческо! Сърбия и Косово подновиха трудния диалог

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • хашим тачи-
  • авдулах хоти

Надеждата за един конструктивен диалог, изразена от дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, улеснил провеждането на вчерашната среща, все още както изглежда не се конкретизира

Историческо! Сърбия и Косово подновиха трудния диалог - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия и Косово подновиха трудния диалог между тях вчера в Брюксел, след като той беше прекъснат в продължение на месеци и след неколкократни кризи. Но пътят към нормализиране на отношенията им е осеян с препятствия, отбелязва Франс прес.

Надеждата за един конструктивен диалог, изразена от дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, улеснил провеждането на вчерашната среща, все още както изглежда не се конкретизира. Нова среща на високо равнище е предвидена през септември, обяви представителят на ЕС за региона Мирослав Лайчак, предаде БТА.

Дискусиите вчера касаеха съдбата на изчезналите хора, на разселените и условията на живот на хората, върнали се в Косово, разказа Лайчак. Той поясни, че това са важни точки за помирението.

Идната седмица разговорите ще продължат на ниво експерти в Брюксел.

"Дискутираме, има напредък", заяви косовският премиер Авдулах Хоти. "Целта е взаимно признание и нормализиране на отношенията със Сърбия", допълни той.

Но не толкова помирително представи резултатите от срещата сръбският президент Александър Вучич.

"Трябва да се опитаме да бъдем справедливи и наистина да се опитаме да решим някои от проблемите, защото трябва да живеем редом и с албанците в продължение на идните 100, 200, 300 години, и ние трябва да решим това по един рационален и реалистичен начин. Колкото по-рано разрешим проблемите, толкова по-добре ще бъде", заяви Вучич.

"Но е очевидно, че различията са прекалено големи в този момент по отношение на всички важни и стратегически въпроси", допълни той.

"Приятно ли е да седи човек на другия край на масата, срещу Хоти и да слуша приказките му, че те са единствените жертви и че ние сме единствените лоши? Не.", заяви Вучич.

Мисля, че Хоти спомена "две страни" 20 пъти, но аз винаги съм се опитвал да им кажа, че едното е страна, а другото е една автономна провинция", добави той. Авдулах Хоти


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    7 0 Отговор
    Войслав Шешел че ги оправи.
  • 2 Гост

    5 0 Отговор
    Интересно, защо ЕС не бе толкова активен за диалог, когато Каталуня искаше своята независимост?! Двулични мерзавци!
  • 3 Костова

    5 1 Отговор
    Преди да пише гръмки заглавия и статии, Стайков да бе попрочел малко исторически факти.Как може Сърбия, която е призната държава от дванадесети век да иска признание от албанците, които са държава Албания, сформирала се чак двадесети век? За недоразумението държава Косово, появила се заради американски интереси, какво ли има да се говори от историческа гледна точка?
  • 4 kkk

    2 0 Отговор
    не знаех че сърбия е автономна провинция... е все има нещо да се научи..
Новини по държави: