Last news in Fakti

17 Юли, 2020 10:16 1 449 3

Два въпроса бяха разисквани на срещата на върха Белград–Прищина в Брюксел

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • авдулах хоти-
  • хашим тачи

Не е била повдигната темата за взаимното признаване между двете страни

Два въпроса бяха разисквани на срещата на върха Белград–Прищина в Брюксел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Два въпроса бяха разисквани на вчерашната среща на върха Белград - Прищина, която се проведе в Брюксел. Това съобщи посредникът от ЕС по диалога Мирослав Лайчак.

Единият е бил за изчезналите и напуснали домовете си. Лайчак подчерта:

"Това е много символичен въпрос в контекста на помирението и е наистина реален проблем за семействата, които живеят в несигурност от десетилетия. Затова е от ключово значение да се работи с Международния комитет на Червения кръст, за да се решат останалите случаи и това досие да бъде затворено".

По информация на "Хоризонт", от косовска страна са поискали да видят сръбската документация по този въпроса. Сърбите пък са пожелали да им бъде осигурен достъп до документите на АОК, на което са получили отказ.

Вторият въпрос е бил икономическото сътрудничество. Сръбската страна е поставила въпроса за сръбските имоти и инвестции в Косово от времето, когато е бил провинция на Сърбия.

Не е бил повдигнат въпросът за взаимното признаване между двете страни.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти са се съгласили работата по въпросите да продължи на ниво експерти идната седмица. Следващата среща на върха ще се проведе в Брюксел в началото на септември.

Междувременно президентът на Косово Хашим Тачи даваше показания пред прокурорите от специализирания международен съд в Нидерландия.

Тачи каза, че не е извършил  престъпления по време на войната за независимост от 1998-99 г.

Той беше разпитван  четири дни  в Специалната съдебна камара за Косово и в офиса на прокурора, който го обвинява в  отговорност за множество престъпления, в това число 100 убийства по време и след конфликта.

Тогава Тачи беше командир в Армията за освобождение на Косово. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 0 Отговор
    Жертвите не са 100,а повече.
  • 2 Иван

    1 1 Отговор
    Как да приэнаят садисткият убиец эа убиец? Ако го приэнаят эа убиец,тогава трябва да приэнаят эа убийци и нацистките еврейски сатанисти Меделин Олбрайт,Хилъри Клинтън,Уесли Кларк и Кристиана Анампур.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: