17 Юли, 2020 09:56 2 038 3

Атомната енергия е част от визията на Канада за зелена икономика

  • атомна енергетика-
  • канада-
  • зелена икономика-
  • икономика-
  • аец

Около 15% от електроенергията в Канада идва от ядрена енергия

Атомната енергия е част от визията на Канада за зелена икономика - 1
Снимка: Shutterstock

Канадският експертен пул за зелена енергия Green ribbon разработи четири принципа, които смята за необходими за промяна на отношението към климата, енергетиката и икономиката. Той бе създаден през февруари т.г., за да обедини бизнес и граждански лидери в дискусията относно политиката в областта на климата и да осигури форум за споделяне на идеи, уроци и добри практики.

Фокус на Green ribbon е и ролята на атомната енергия, заедно с други енергийни технологии, за растежа на канадската икономика в борбата срещу изменението на климата. Около 15% от електроенергията в Канада идва от ядрена енергия, като 19 реактора, повечето от които в Онтарио, осигуряват 13,5 гигавата мощност.

Четирите принципа, около които се обединяват експертите от пула, са:
• Приемането на спешната необходимост от справяне с изменението на климата е основата за бъдещи действия;

• Онтарио е подходящ район за изграждане на чиста електроенергийна система, която да се превърне в основа за бъдещата нисковъглеродна икономика на Канада;

• Нискотарифната енергия с нисковъглеродни емисии представлява конкурентно икономическо предимство за Онтарио и Канада;

• Утвърждаващите политически рамки трябва да са разнородни и да изискват участие от всички нива на управление, включително и публично-частни партньорства.

Разработените принципи са резултат от консултативен процес на групови дискусии и индивидуални интервюта с редица бизнес мениджъри и енергийни експерти в страната. С тези принципи пулът се надява да допринесе за дискусията за изменението на климата като предлага конкретни насоки за политиката на всички нива на управление и показва, че икономически изгодното смекчаване на климатичните промени ще изисква многостранни политически действия, включително промяна в поведението, финансирането и регулациите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въй

    5 0 Отговор
    Атомната енергия НЕ е част от визията на Бългерията ограбена и изостанала за зелена икономика
  • 2 русенец

    8 1 Отговор
    В Булгаристан под зелена енергия се разбира да "насадиш" в плодородна нива фотоволтаици. Нищо, че от нивата можеш да печелиш повече ако я засееш с някаква селскостопанска култура. Или да преградиш река и направиш мини ВЕЦ. Не, че ще произвеждаш кой знае колко ток, но просто колкото да убиеш рибата в реката. Нашите зелени още не са узрели за да бъдат истински зелени!
  • 3 пророк Исай

    3 2 Отговор
    Какви мошеници са в Канада ........... настояваха да закрият АЕЦ Козлодуй - а сега те правят Атомни централи .
    Но ще им се случе Ченобил 2 на тяхна територия ....................
Новини по държави: