Last news in Fakti

17 Юли, 2020 11:26 2 940 9

Хакнаха изборите в Северна Македония

  • северна македония-
  • избори-
  • цик-
  • хакери-
  • хакерска атака

Не са причинени сериозни щети

Хакнаха изборите в Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Почти 24 часа след края на изборите, Държавната избирателна комисия на С. Македония обяви резултатите от вота. Забавянето, както обясни председателят на комисията Оливер Дерковски, се дължи на хакерска атака. Той допълни, че не са причинени сериозни щети, а само леко забавяне на оперативната дейност на комисията, пише скопското издание "Слободен печат".

Дерковски подчерта, че през последните няколко дни комисията е провела избори в изключително трудна и сложна ситуация, причинена от пандемията и посочи, че всички са свидетели, че организацията на този изборен процес е била адекватна и вота е протекъл гладко, предаде агенция "Фокус".

"През вчерашния ден беше извършена хакерска атака върху системата на комисията. Появиха се различни спекулации, различни лъжливи новини", каза Дерковски. "От името на комисията искам да отрека тези спекулации и да посоча факта, че работим в съответствие с Избирателния закон, където процедурите за определяне на резултатите са точно предвидени", каза още той. Според окончателните неофициални резултати от предсрочните парламентарни избори, проведени вчера, коалицията, ръководена от СДСМ "Можем", печели 46 депутати, ВМРО-ДПМНЕ - 44, Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) 15, "Алиансът на албанците и Алтернатива" - 12.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заека приятел на Зайчарника

    6 2 Отговор
    От нас се учат, "браво" !
  • 2 Ахахах

    7 2 Отговор
    Каква истинска драма! Явно бавно сменят протоколите и печатницата е далеч... чак в България
  • 3 Лош

    6 2 Отговор
    Бойко ги е научил как стават нещата.
  • 4 Йордан

    5 2 Отговор
    Ако изборния закон и назначаването на комисиите е като в БГ /пише-брише/ и недопускане на контрол в РИГ и ЦИК,както и забрана от пре-преброяването на бюлетините/в насипно състояние/,всичко е “пунта Мара”.То за БГ тези избори са без значение,защото макетата от всички партии са македонисти с бетонни глави и само гръцкия начин на действие ги оправя.
  • 5 Кой68

    1 0 Отговор
    Айде сега обичайния заподозрян е Р...я.....
  • 6 Бългaрин

    1 1 Отговор
    Електронното (през интернет) гласуване е лесно манипулируемо и Несигурно.,,,,,,,,,,, Да не се бърка с Машинното гласуване - то е добро и гарантира точни резултати!
  • 7 Консервите

    2 0 Отговор
    Искат да властват навсякъде!
  • 8 Ели

    1 2 Отговор
    Мъж от Бесарабия казва с руски акцент, ЧЕ Е БЪЛГАРИН,МЪЖ от Македония казва ва български диалект Е ПА Я НЕ СЪМ БЪЛГАРИН.
  • 9 Александър

    2 3 Отговор
    Македонците върло ненавиждат България и всичко свързано с нея , защото в България виждат основната пречка за своя независим античен „македонски” идентитет ..... Те са обучавани и възпитавани да вярват в своите антични корени свързани с антична Македония ....те се имат за горди наследници на Филип и Александър Велики Македонски .... и за тях българите са само окупатори и асимилатори на тяхната антична самобитност и народност .... и те таят огромна ненавист към България и българите .....Интересно е само как българите след 200 години гръцко и 500 години турско робство са запазили своя език носии и фолклор .... а македонците не са запазили нищо от античния гръцки език , фолклор и носии на Филип и Александър македонски .... а говорят на югозападен български диалект .... и имат носиите и фолклора на югозападната българска фолклорна област
Новини по държави: