17 Юли, 2020 13:12 5 026 18

Пробив в битката срещу Ковид-19: изобретиха маски, които убиват вируса

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • маска-
  • торонто

От Университета в Торонто потвърждават, че маската неутрализира 99% от коронавирусите

Пробив в битката срещу Ковид-19: изобретиха маски, които убиват вируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канадска фирма изобрети маски за лице, които убиват новия коронавирус за броени минути. От Университета в Торонто потвърждават, че маската неутрализира 99% от коронавирусите. И в Германия и Израел говорят за пробив.

 

Новият коронавирус се предава най-вече по въздуха - чрез капчици и аерозолни частици, които се отделят при кашляне, кихане и говорене. Затова носенето на предпазна маска за лице е препоръчително не само в здравните заведения, а и в магазините, градския транспорт и на други места, където се наблюдава струпване на повече хора.

Изследвания от различни страни потвърдиха през последните месеци, че носенето на предпазна маска е спасило милиони от заразяване, а вероятно и хиляди хора от преждевременна смърт.

"За броени минути"

Сега обаче бяха изобретени маски, които не само предпазват от предаване на заразата, но и могат да неутрализират вируса, посочват редица германски медии. Няколко фирми представиха тези дни своите маски, които убиват вируса за броени минути.

Канадската фирма I3 Biomedical обяви, че е произвела маска за лице, която бързо убива коронавирусите. Щом Sars-CoV-2 докосне повърхността на предпазната маска, бива неутрализиран. Екип учени от Университета в Торонто потвърждават, че повърхността на маската Triomed Active убива над 99% от коронавирусите. "И то само в рамките на няколко минути", се казва в прессъобщение на университета. Това е "благословия" за работещите в здравния сектор, казват учените. Според експерти от Хонконг, коронавирусът се задържа до седем дни на повърхността на обикновените хирургически маски.

Канадците обаче не са единствените, стигнали до този пробив. И учени от Техническия университет в Аахен, Германия, са изобретили съвместно със свои колеги от Свободния университет в Берлин маска за лице, която убива вирусите.

Те използват текстилни материали на швейцарската фирма Livinguard. За тези маски се казва, че в рамките на няколко часа могат да убият дори 99,9% от вирусите, докоснали се до повърхността им.

"Материалите, от които са изработени тези маски, деактивират вирусите", казва Уве Рьослев от Свободния университет в Берлин.

Принципът на неутрализиране изглежда така: повърхността на маските е със силен положителен заряд. Щом вирусите с тяхната отрицателно заредена обвивка докоснат маската, те се залепват и малко по-късно се разграждат. Разрушените обвивки на вирусните частици губят свойствата си, падат от маската или могат да бъдат отстранени с вода.

Принцип, познат от природата

"Този принцип съществува и в природата: биомолекулите с положителен заряд могат да убиват вируси, бактерии и дори туморни клетки", казва експертът по инфекциозни заболявания Томас Якобс пред германската телевизия N-tv. Той обяснява, че и клетките на имунната система имат подобни молекули, които убиват причинителите на болести. "Положителният заряд на тези молекули убива негативно заредената мембрана, която е нужна на вируса, за да оцелее."

Маските, използващи технологията Livinguard са изработени на метална основа. Според учените, те са абсолютно безвредни за кожата и белите дробове. Могат да бъдат носени до 200 пъти, уверяват учените от Берлин и Аахен.

И фирма Argaman Technologies със седалище в Израел произвежда подобни маски. Компанията залага на елемента мед, който придава на текстилния материал положителен заряд. Маските би трябвало скоро да бъдат пуснати и на пазара в Германия. Фирмата обаче подчертава, че все още не е провела изследвания с коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    19 5 Отговор
    Да си ги носят със здраве.
  • 2 Реалист

    15 16 Отговор
    Ковид-19. Е ИЗМАМА !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #9, #11

  • 3 Пацо

    15 2 Отговор
    100 евро, 200 евро, 300 евро.... Готини са със сигурност.
  • 4 Гост

    16 2 Отговор
    Всички знаят, какво може да неутрализира вируса, а лечение няма, защо ли?!

    Коментиран от #10

  • 5 Верно ли

    13 7 Отговор
    Да си хванат маските и да си ги наврат там, дето слънце не огрява! И Дойче зелето, и те тъй!
  • 6 хе хе

    9 1 Отговор
    боже упази тръмп да не научи това с положителния заряд, че ще падне едно ядене на батерии.

    Коментиран от #8

  • 7 Сандо

    4 2 Отговор
    Къде са се мотали руските шпиони в Канада?
  • 8 Леле

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "хе хе":

    Да, ще падне ядене на батерии. Обаче не целите батерии. Трябва да се изяде само половината батерия откъм положителния знак.
  • 9 Е ТОЧНО

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    ОТ ТАЗИ ИЗМАМА УМРЯ НИКОЛАЙ ЩЕРЕВ. НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ, БЕ МАНГЪРОВ?????????

    Коментиран от #12

  • 10 Ох малей

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Неугрализацията е ИЗВЪН ТЯЛОТО НА БОЛНИЯ. ЛЕЧЕНИЕ Е КОГАТО ЧОВЕК ВЕЧЕ Е ЗАРАЗЕН. ВСИЧКИ ДЕЗИНФЕКТАНТИ УБИВАТ ВИРУСА, НО ИЗВЪН ТЯЛОТО. ТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПИЯТ ОТ ЧОВЕКА, ЗАЩОТО СА ВРЕДНИ И ЗА НЕГО. СХВАЩАШ ЛИ ИЛИ НЕ?
  • 11 Абе измама ама

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Като ти се случи да не можеш да дишаш ще видиш колко е измама. Аз съм го изкарал вече за два дни сутрин не можех да дишам. Оправих се като пих прагчета против грип взимах и други неща :D
  • 12 Реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Е ТОЧНО":

    Вярвай тогава. Ще разбереш някога, че е измама!!!

    Коментиран от #18

  • 13 Бай Манчо

    1 2 Отговор
    как не са обвинили Руснаците или Китайците :)))))
  • 14 Българин

    4 2 Отговор
    Когато изобретят маЦки, които убиват вируса да ми се обадят
  • 15 Гост

    4 1 Отговор
    Аааае пак някой ше прай бизнес с нов вид маски. Щот на досегашните вече никой не вярва, че пазят нещо.
  • 16 гл шеф

    1 1 Отговор
    от. гл шеф. на тайно разузнаване. вписваме на всички. съседите и полицията правят румен йорданов. гр. кюстендил. крадец румен на никой не се е ерчил нито е краднал. запитваме полцията вас съседите на румен ли ви раководат. всички съседи на румен са началници на полицията. предупредени бъдете съседи и полиция от нас. спрете с тези прости лъжи. всичко е [ заснето. ]
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Всички умрели от Ковид са били с маски...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.