Last news in Fakti

18 Юли, 2020 13:20 1 954 9

Овладяха големия пожар в катедралата в Нант (ВИДЕО)

  • нант-
  • катедрала-
  • пожар

Стъклописите в предната част на легендарния храм са изпотрошени

Овладяха големия пожар в катедралата в Нант (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Овладян е пожарът, който избухна тази сутрин в готическата катедрала "Св.св. Петър и Павел" в западния френски град Нант, съобщиха пожарникарите, цитирани от Франс прес.

Огнеборците подчертаха, че щетите не са съпоставими с тези на парижката катедрала Нотр Дам и са засегнали основно църковния орган, който е изцяло унищожен. Платформата му е нестабилна и може да рухне. Стъклописите в предната част на катедралата са изпотрошени.

Над 100 пожарникари са участвали в потушаването на пламъците, допълва БТА.

Храмът "Св.св. Петър и Павел" в Нант е една от най-големите готически катедрали във Франция. Строителството ѝ е започнало през 1434 г. и е продължило 457 години - до 1891 г. През 1972 г. дървеният ѝ покрив е разрушен при пожар и е заменен с бетонна структура.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен съобщи в Туитър, че ще посети катедралата заедно с министърката на културата Розлин Башло.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 църковният орган е унищожен

    1 8 Отговор
    Кой- на св.Петър или на св. Павел?
  • 2 цербер

    4 1 Отговор
    Розлин Башло е родена през 1946 г. Има докторска степен по специалността "Фармацевтика". В политиката влиза през 70-те години на ХХ-ти век, отначало на местно ниво в департамента Мен-е-Лоар. През 1988-ма г. е избрана за депутатка в Националното събрание на Франция, а от 2002-ра г. до 2004-та г. е министърка на околната среда. От 2004-та г. насам е евродепутатка.
  • 3 Лален

    12 0 Отговор
    Ислямистите на Меркел пак се проявяват!
  • 4 Биде

    19 0 Отговор
    Както е тръгнало на французите с техните „ценности” и евролиберализъм катетдрали няма да им останат.....Но пък ще си имат джамийки!
  • 5 БПФ

    6 2 Отговор
    Разбира се, талибанците нямат нищо общо с тая работа... нали?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Истина

    2 1 Отговор
    Това е знак, че Бог изостава католиците. Ръцете им са изцапани с кръв и кражби на имоти, заедно с масоните. Идва краят на всички. Светът вече се разбърка и връщане на зад няма. Последната дума ще има Бог и само Бог!

    Коментиран от #8

  • 8 НАЙВЕРОЯТНО

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истина":

    НАКОИ МЮСЛИТА ДЕТО СИ ГИ ВЗЕХА , ГИ ПАЛЯТ НАРОЧНО. ЕТНИЧЕСКА МРЪСНА ВОЙНА.
  • 9 Бах

    2 2 Отговор
    Абе да изгорят всичките , нас какво ни бърка !
Новини по държави: