Last news in Fakti

18 Юли, 2020 17:18 6 411 31

Доклад на Пентагона: Турция е изпратила над 3500 сирийски бойци в Либия

  • либия-
  • турция-
  • халифа хафтар-
  • файез сарадж

Освен това Анкара е разположила в страната "неустановен брой" свои войници през първите месеци на годината

Доклад на Пентагона: Турция е изпратила над 3500 сирийски бойци в Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е изпратила между 3500 и 3800 платени сирийски бойци в Либия през първите три месеца на годината, се казва в нов доклад на главния инспектор на американското министерство на отбраната, предаде Асошиейтед прес.

Според тримесечния вътрешен доклад на Пентагона, посветен на антитерористичните операции в Африка, се казва, че Турция е платила и е предложила гражданство на хиляди наемници, които воюват на страната на силите на Триполи срещу базирания в Източна Либия командир Халифа Хафтар.

Въпреки разпространените информации за екстремистките връзки на сирийските бойци, в доклада се казва, че американските военни не са установили доказателства, че наемниците са свързани с Ислямска държава или Ал Каида, а че най-вероятно те са мотивирани по-скоро от щедри финансови пакети, отколкото от идеология или политика, отбелязва БТА.

Докладът обхваща само първото тримесечие на годината, до края на март - два месеца преди серията от победи на правителството в Триполи с подкрепата на Турция, с които то изтласка силите на Хафтар от предградията на столицата, укрепената им база Тархуна и ключова военновъздушна база в западната част на страната.

В доклада пише, че турското участие вероятно е нараснало преди победите на правителствените сили в края на май. Според американското командване в Африка 300 подкрепяни от Турция сирийски бунтовници са пристигнали в Либия в началото на април. Според главния инспектор на американското военно министерство освен това Турция е разположила "неустановен брой" турски войници през първите месеци на годината.

В последния тримесечен доклад на Пентагона се казва, че Русия е изпратила стотици наемници в подкрепа на Хафтар.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имала-пращала

    34 11 Отговор
    И да мрът, те са 80 милиона, бълха ги ухапала! Покриват ги със знамето и у трапа вътре!
  • 2 Ххх

    15 17 Отговор
    "Египетският изследовател на военната авиация Мина Адел разказал пред RT Arabic за "нюансите" при скорошното унищожаване на турската противовъздушна отбрана в Либия. Египтянинът отбелязал, че в началото е получена точна разузнавателна информация за разполагане на сили и средства на турската армия в базата Ал-Уатия. Тогава с помощта на сателит е установено местоположението на турските отбранителни системи. Вероятно разузнавателни самолети и радиоелектронни разузнавателни средства също са били използвани за прецизиране на данните. След събиране на цялата необходима информация е започна етапът на планиране на удара. За изпълнение на мисията са избрани оптималните авиационни боеприпаси. Експертът обърнал внимание на факта, че базата Ал- Уатия, където са разположени турските системи за ПВО MIM-23 Hawk, е била снабдена само с радари за близко разстояние, т.е. системи за ранно предупреждение не е имало. Следователно споменатите средства за ПВО са унищожени доста лесно. Специалистът предполага, че преди нанасянето на въздушния удар, турските системи за противовъздушна отбрана, системите за радиоелектронна война и радарните системи са деактивирани с помощта на системи за подавяне. Турците не са могли да изстрелят нито една ракета в посока на атакуващите самолети. Мина Адел смята, че заглушаването на базовите системи е извършено от специализиран самолет. Той е създал шум и различни смущения на честотите на противниковия радар, като е изпращал невярна информация. Екс

    Коментиран от #3, #22

  • 3 Хасан

    26 27 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Сигурно израелци и французи са помогнали ..египтяните нямат такава техника..но турчина ще си отмъсти..винаги си отмъщава

    Коментиран от #25

  • 4 Ххх

    8 14 Отговор
    Много наблюдатели подчертават в тази връзка "арогантността" на Ердоган в чужбина. Турският президент е амбициозен и е в лоши отношения с европейците. Подозиран е, че насърчава в Триполи режим на строг ислям, близък до "Мюсюлмански братя", с които Сарадж е съюзник.
    Експертите обаче твърдят също, че нито Москва, нито Анкара имат интерес да се конфронтират твърде директно. "Те може да намерят почва за споразумение, както в политическо, така и във военно отношение, като определят сфери на влияние", уверява Емад Бади. Особено след като, въпреки неотдавнашните успехи на ПНС, чисто военното решение на войната изглежда много далеч.
    Пиер Разу подчертава колко много се припокриват различни регионални логики. Двете страни са противници и в Сирия. А преговорите по един театър на военни действия са белязани с логика, идваща от друг.
    "Москва и Анкара биха могли да се споразумеят по следния компромис: Турция оставя Русия и сирийския режим да си върнат контрола върху анклава Идлиб, като същевременно намеква за частично изтегляне на армията си от Северна Сирия; Русия от своя страна изоставя Триполитания и залива Сирт на подкрепяното от Турция ПНС", смята той.

    Коментиран от #5

  • 5 Хасан

    13 20 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Лошо ли е ..!?.. а и Сарандж е официално признат от ООН а руснака Хафтар няма никаква легитимация

    Коментиран от #8

  • 6 Кристиян Вигенин

    13 18 Отговор
    Не се съмняваме,след като изритаха руснаците от Триполи.Ердоган на всякъде цака Путин-Сирия,Либия,Турски Поток.
  • 7 Кой68

    24 2 Отговор
    NATO как контролира страните членки?Нали имат единна политика?Изобщо що за организация или трупа е NATO?Всеки прави що му е кеф....И тия ще ни защитават!
  • 8 Трол

    21 12 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Спестяваш една подробност Асенчо, Сарандж беше избран, но когато му изтече мандата остана на власт! Така казана истината става вече малко друга, нали!

    Коментиран от #9

  • 9 Хасан

    11 14 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    Погледни Википедия и ООН ,кой е официален представител на Либия

    Коментиран от #23

  • 10 Цвета кърджалииска

    10 7 Отговор
    Каква държава ще спре да работи ако НЕЕ управлявате вие??? Държава ще има и без вас, измитайте се, видяхме какво можете и колко окрадохте, махайте се!!!!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 оня с коня

    6 7 Отговор
    Мда...Русия изпраща Стотици,а Турция - ХИЛЯДИ бойци в Либия при това от Сирия,където се предполата че Русия "Коли и беси"!ОТДЕЛНО ОТ ТОВА Турция е КАТЕГОРИЧНА,че Крим е Украински и УСЪРДНО продава оръжие на Украйна...

    Коментиран от #16

  • 13 Циганин

    5 2 Отговор
    Сарадж е името ,четете !
  • 14 Циганин

    4 2 Отговор
    ПолитолоЦи ... гоева
  • 15 Циганин

    2 1 Отговор
    Спътниците показаха кви самолети са бомбили Ал-Ватия (Укба ибн Нафа)3479

    Коментиран от #26

  • 16 Циганин

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Над 2500 са ихтамнетите в Либия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тюрк

    14 3 Отговор
    А САЩ вече от 25 години насам пращат терористи от ПКК срещу Турция и убиват цивилни хора. Е вече светът се променя. Россия, Китай и Турция ще ви разкажат играта.
  • 21 Запознат

    10 2 Отговор
    Няма ги агентите на Фето и американците не знаят колко турски войници има в Либия! А американците колко наемници изпратиха в Афганистан и Ирак?
  • 22 Запознат

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Египетските ц*гани не разполагат с технология, която да заглуши модерните турски радари! Арабина пак е прекалил с хашиша!
  • 23 Ловец

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Хасане попитай го дали може да чете!
  • 24 Предлагам

    2 0 Отговор
    Ние да изпратим патладжаните!
  • 25 БСП

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Да мрат турците дето се правят на много разбиращи и да си чукат главите в бетона докато им пораснат рога.

    Коментиран от #28

  • 26 123

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Циганин":

    самолетите са рафал
  • 27 123

    1 3 Отговор
    Хафтар представлява признатото правителство и парламента на Либия законно избран на свободни избори от 2014, Либийска национална Армия както и умерените и либералите в либия .ГНА е Общонационален конгрес които трябвало да съществува за 2 години той представлява ислямистите и джихадистите в Либия, след като загубват изборите ислямистите започват нападеня над големите градове на Либия и принуждават Парламента да напусне Триполи и да отиде в Бенгази.

    Коментиран от #29

  • 28 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "БСП":

    Твойта кожа комунистическа ..като Чаушеску разстрел ьа вас

    Коментиран от #30

  • 29 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    Хафтар е поредния Кадафи ..нищо не може да се очаква от него ...докато Сарандж ще изгради едно демократично гражданско обшество ..ще превърне Либуя от племенна държава в национална
  • 30 Чаушеску както всички знаят

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    а Вий не остави 0 - нула държавен дълг и 267 тона злато.Ся златото го няма а румънците настигат гърците в космическите цифри на дълговете....Ся земи си сложи въжето сам Никой няма да си цапа ръцете с Вас...

    Коментиран от #31

  • 31 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Чаушеску както всички знаят":

    Да но за да заколи кокошката в двора си ,румънеца трябваше да иска разрешение от партийния секретар на селото