Last news in Fakti

21 Юли, 2020 14:00 9 441 97

Превръщането на „Света София“ в джамия е руско-турска афера

  • света софия-
  • джамия-
  • турция-
  • гърция-
  • афера-
  • русия-
  • храм-
  • музей-
  • реджеп ердоган

Храмът се превърна в ябълка на раздора между Изтока и Запада

Превръщането на „Света София“ в джамия е руско-турска афера - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В продължение на десетилетия милиони туристи и безброй лидери са посещавали огромния простор на музея, който е построен през шести век пр. н. е. като християнска базилика „Света София” в Констанцинопол. Безспорно е един от най-големите паметници на западната цивилизация, на някога славната хилядолетна Източна Римска империя. Следователно не е изненадващо, че решението на Върховния съд на Турция и указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да я превърнат в джамия привлече вниманието на международната преса, пише гръцкото консервативно издание „То Вима“ в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Когато базиликата е завършена по време на управлението на източния римски император Юстиниан, той произнася прочутата реплика: „Соломоне, победих те!“ което означава, че базиликата е надминала славата на Втория храм на евреите. На 24 юли четири муезина ще призовават мюсюлманите да се молят в най-голямата и най-силна църква в християнството в течение на хиляда години, а след това в продължение на близо 500 години джамия, превърната на такава от Мехмед II, Завоевателят на Константинопол (1453 г.). Реджеп Ердоган като самозван баща на постмодерна Турция гордо ще наблюдава събитие, което той разглежда като световно-историческо.

Хиляди вярващи мюсюлмани ще се съберат вътре и около сградата, която е била над 80 години музей по указ на основателя на западната съвременна турска държава - Мустафа Кемал Ататюрк. В своите почти две десетилетия начело на турската държава г-н Ердоган претърпя поредица от политически трансформации, които постепенно, но стабилно го поставят в конфронтация със САЩ и останалия Западен свят. Той е придобил всички белези на лидер, който е развил разнообразния арсенал на авторитаризма - религия, национализъм, неоимпериализъм (тук неоосмански) и ислямизъм. Сирия, Либия и Източното Средиземноморие са все региони, в които г-н Ердоган - с малко пречки досега – се противопоставя на западните сили и е възприела ролята на регионална суперсила, която не отговаря пред никого.

Мнозина приписват решението за „Света София“ на неговата ислямистка идеология, но за съжаление това е твърде опростено обяснение. Решението на Ердоган да превърне музея "Света София" - Световно наследство на ЮНЕСКО – отива отвъд обясненията на коментаторите, които разглеждат този ход като стремеж за изкореняване на кемалистката хегемония в турския политически живот. Той отдавна окончателно съкруши целия кемалистки истаблишмънт - военен, академичен, съдебен, интелектуален и бюрократичен - след абортивния и много краткотраен военен преврат през 2016 г. срещу него. Тези кемалисти, които по същество бяха брандирани като врагове на народа или, още по-лошо, като последователи на най-големия противник на Ердоган и бивш негов съюзник Фетулах Гюлен, изчезват в затворите и се сблъскват с безбройни страдания.

Не, г-н Ердоган не реши да превърне Света София в джамия, за да заличи наследството на Кемал Ататюрк. Този ход има ясни геополитически мотиви и ефекти и е внимателно премислен в Анкара и в чужбина. Преобразуването на музея „Света София” в джамия е, колкото и странно да изглежда, руско-турска афера. Именно търговският и военно-стратегически съюз на г-н Ердоган с Русия, заради който турският лидер си печели презрение и критики от Вашингтон и НАТО, е най-важната и категорична мотивация за иначе смущаващ ход и обяснява моментът това да се случи.

Защо Русия? Отговорът е доста прост за запознатите.

„Света София“ като християнска катедрала винаги е била седалище на Вселенския патриарх, пръв сред равни в православната църква и вторият по ранг епископ в християството до схизмата през 1054 година, която слага край на християнското единство и разделя Рим и Константинопол. През XVI век Московската патриаршия започва да разпространява теорията, че това е „Третият Рим“ - римският император Константин през 330 г. създава християнската Източна Римска империя или „Нов Рим“ (втори Рим според руския конструкт). Теорията и претенциите не бяха проявявани, но не бяха и забравени, до януари 2019 година, когато вселенският патриарх Вартоломей след 20 години петиции от украинските православни даде автокефалия на ПЦУ, изтръгвайки я от обятията на Москва и разпалвайки църковна и геополитическа война. От година и половина Вартоломей е мишена на интензивна пропагандна кампания както от Кремъл, така и от Московската патриаршия, която както в съветската ера, така и при Путин е дългата ръка на руската мека (и често не е толкова мека) сила.

Вселенската патриаршия обаче, до голяма степен за раздразнение на Москва, все още съществува, тъй като тя е преживяла османските и по-късни турски гонения и погроми от XIX и XX век. Погромите почти унищожиха гръцкото малцинство в Истанбул, но Патриаршията оцеля, не на последно място заради непоколебимaта помощ на Вашингтон от Студената война до днес. Днес поклонната „Света София“, императорската и патриаршеска катедрала, се превърна в ябълка на раздора между Изтока и Запада. Решението да се превърне музеят „Света София“ (от 1938 година) в джамия не е взето единствено в Анкара. Вашингтон, НАТО и целият западен свят трябва да вземат това предвид и да действат съответстващо.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 00000014

    55 7 Отговор
    построена .... шести век преди н.е. .... ?
  • 3 Поредна глупост

    77 22 Отговор
    ... на болен мозък.

    Коментиран от #10, #37

  • 4 On4o

    105 29 Отговор
    Е немаше начин и тук да не е замесена Русия. Как не се сетихме веднага. Та Путин е виновен за земетресенията в Япония, за глада в Сомалия, за косопада на дедо Григор, за метеоритня дъжд лани, за маната по лозето, за смъртта на динозаврите, абе за всички вселенски злини.

    Коментиран от #31, #67

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 читател

    72 18 Отговор
    Лъжете и не се червите.Ако растат носовете на лъжците -да сте пробили стратосферата.Руският Синод и Патриарх протестираха с протестни декларации за разлика от нашите синодални чиновници.Повдига ми се от вас!

    Коментиран от #11

  • 7 Дa бe

    79 23 Отговор
    Pyсия бе от малкото страни, които открито се противопоставиха на решението на Eрдоган. Cтатията е aбcoлютен фeйk и злoнaмерено нaбeждаване.

    Коментиран от #14

  • 8 Румен Ралчев

    8 16 Отговор
    Пак загубихме.
  • 9 ГруЮ

    36 13 Отговор
    Звездите им ги говорят на такива автори. Важното е за Русия да се намери място. Четейки такива статийки ми идва да погледна под килима -да няма скрит микрофон с огромен червен надпис “КГБ”.
  • 10 ЕвроЗона

    14 25 Отговор

    До коментар #3 от "Поредна глупост":

    Освен ако Русия (Путин) не владеят Константинопол, как ще се нарече Русия наследник и център на Християнската църква наследник на създадената от Константин? Та въпроса ми е, кое е болното в тези разсъждения?
  • 11 сухияТ

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "читател":

    и аз съм читател ! ААА +
  • 12 Сандо

    44 14 Отговор
    Абе какво ядат и пият тия хора,че мозъците им така са деградирали?Може ли да напише норамлен човек такава титанична глупост?
  • 13 ЪРП

    52 11 Отговор
    ЧУДИХ СЕ ,КОЛКО ЛИ ТРЕБЕ ДА СИ МАЛОУУУУМЕН ЗА ДА ЗАМЕСИШ ХРИСТИЯНСКА РУСИЯ В ТАЗИ ГНУСОТИЯ???.....НО ТОЗИ ПАСАЖ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ РЕДОВЕ ....ИЗЯСНЯВА ВСИЧКО..."....не на последно място заради непоколебимaта помощ на Вашингтон от Студената война до днес." И ВСИЧКО СЕ ЯЗЯСНЯВААА
  • 14 Чечито

    26 19 Отговор

    До коментар #7 от "Дa бe":

    Я пак си помисли. Русия каза, че Света София се намира в Турция и именно Турция решава за съдбата й,и никой няма право да се меси във вътрешните работи на Турция

    Коментиран от #42

  • 15 8888

    35 9 Отговор
    Според мен всички събития във вселената са режисирани от Русия . Аман от глупаци !
  • 16 ЪРП

    13 7 Отговор

    До коментар #5 от "Тони Мигусмукаро":

    ИЗВЪНРЕДНО ПРОзДА БИХ ДОБАВИЛ И АЗ!!!!
  • 17 Пацо

    26 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "който е построен през шести век пр. н. е. като християнска базилика „Света София” в Констанцинопол "- чак да е построена преди Новата ера ми се види малко пресилено :D ...
  • 18 Коко

    37 12 Отговор
    Тази жалка журналистка къде видя че РУСИЯ е замемесена с турция в афера, явно наистина е мисирка, първа РУСИЯ се противопостави на ердоган
  • 19 Лелее

    26 8 Отговор
    По безсмислено нещо отдавна не бях чел ...!
    Borka ти ли си бе ???
  • 20 ABV

    29 6 Отговор
    6 век от Новата ера,за протокола.Иначе с този си акт Рдоган тотално зачеркна и малкото светско,което беше останало в т.нар. светска република Турция.Авторитарен режим,ислямизяция.Такива в Европа и ЕС-НИКОГА!Ще сънуват ЕС през кривия макарон!

    Коментиран от #21, #94

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай Манчо

    26 8 Отговор
    Това е най- голямата глупост която бях чел напоследък - изглежда има конкурс кой може да злепостави Русия най- добре - добре че е вашингтон :))))): "....не на последно място заради непоколебимaта помощ на Вашингтон от Студената война до днес." Засрамете се бе пишман журналисти
  • 23 ТИР

    20 5 Отговор
    Значи ли че всички Джамии в Православни Държави могат да се превърнат в Хр,Храмове

    Коментиран от #26, #57

  • 24 Баш Бойко

    9 9 Отговор
    Лелеее сега православния свят от московската църква ли ще се управлява.
  • 25 Сиртакито на макс и узо до козирката

    6 10 Отговор
    Поредните гръцки фантазии...
  • 26 Баш Бойко

    11 8 Отговор

    До коментар #23 от "ТИР":

    Да може всички джамии в Европа да се превърнат в църкви ама те всички заедно са окъло 40 джамии а в Турция ама 436 действащи църкви.Ако съм на мястото на Европа не бих превърнал дори половин джамия в църква

    Коментиран от #64

  • 27 гост

    16 4 Отговор
    тогава и джамии да няма в християнските държави, а да ги превърнем в църкви. Каквото повикало, такова се обадило!
  • 28 Елхамдюлиллах

    9 6 Отговор
    Едва ли Русия е замесена в това богоугодно дело, но мога да кажа, че е добър опит на гърците да омаловажат ролята на Ердоган
  • 29 Имало едно време комунизъм

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Ех що не стегнеш куфарите и да отидеш там? Вас туркофилите не мога да ви разбера честно! Викат ви геури не ви смятат за турци а турция велика... Ами велика ама грънци... Заиграването с русия само и единствено пасиви води!
  • 30 123456

    20 2 Отговор
    Света София е християнска. Шести век преди хр. Не е имало християнатво
  • 31 Стефко

    7 16 Отговор

    До коментар #4 от "On4o":

    Путин е виновен за глада и терора в Русия

    Коментиран от #46

  • 32 Хасан

    0 8 Отговор
    Е и ...?

    Коментиран от #69

  • 33 Иван

    10 4 Отговор
    Соломоне от третия сатанински храм,ти ли эаповяда таэи статия?
  • 34 Льокрем

    26 3 Отговор
    По западна традиция, във всяко нещо, което не им се нрави, виждат намеса на Русия (или Китай). По наша традиция, им публикуваме всички шизофрении.
  • 35 Бесен Язовец

    19 4 Отговор
    Алооо запознатата и запознатите от Кремъл да не са краварите, че да се бъркат на суверени държави в личните дела? Може и да е католическа историята защото те не харесват православни, а както е известно Света София бившата църква с новите минаретата е православен!
  • 36 не може да бъде

    16 3 Отговор
    Статията е типична проява на русофобското мислене и много ще подпомогне тези в Русия,които твърдят,че Русия е обект на атаки от страна на обединения Запад и неговите слуги /по разни причини/.Че актът на Ердоган е в полза на Русия е безспорно,но причината не в Русия -това е резултат от отказа от християнските ценности,от християнската култура ,от държавата ,създадена на базата на християнските ценности- и Eрдоган много находчиво използва това ,за да си придаде значимост!?.Разбира се ако дълбоко се разровим,от религиозната история и на християнството и на исляма ще излезат много нилицеприятни факти-но историята е такава,каквато е!Сегашните човешки ценности се различават твърде много от средновековните ,но това не може да бъде основание за отричане на произхода и културата на Европа !А за своето положение сега т.н.вселенски патриарх сам си е виновен -реши да направи услуга на едни хора зад океана ,вероятно небезвъзмездно и ....отряза клона на който седи!

    Коментиран от #50, #91

  • 37 куку руку ку

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Поредна глупост":

    Тази статия показа за пореден път верността на твърдението, че жив=мъртъв. А ето и доказателството. Знаем, че полужив=полумъртъв, съкращаваме от двете страни "полу" и... доказахме немислимото.
  • 38 Паметник на западната цивилизация

    21 4 Отговор
    Глупости на търкалета. Когато на изток е имало цивилизация и когато е построен храмът на запад са клечали в гъсталака по голяма нужда...

    Коментиран от #41

  • 39 Ха-ха-ха

    16 3 Отговор
    Не сте писали, че Путин е участвал в операцията. Болни мозъци!

    Коментиран от #44

  • 40 Наблюдател

    12 3 Отговор
    Горното е изсмукано от пръстите. Вселенският патриарх отдавна няма нищо общо със Св. София. От 15 в. насам. Освен това не е много ясно, да ли предпочита музей или джамия? Музеят за вярваш човек е не по-малко кощунство.
    Играта е съвсем друга. Акцията е първо срещу светската държава на Ататюрк и второ срещу кмета на Истанбул.
  • 41 Нефелен историк

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Паметник на западната цивилизация":

    Когато се строи Св. София Византия е Източна РИМСКА империя. Така става като учиш история по учебниците на БКП.
  • 42 А случайно това да не е вярно?

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Чечито":

    То и Ново село се намира в България, ама... Дали сме съгласни или не е без значение - Ердоган е силен и независим политик.

    Коментиран от #47

  • 43 Н.пр.г-л Гундяев

    4 8 Отговор
    Това е афера между Атина и Истанбул. Сега вселенският патриарх да вдига гълъбите и да заминава на Атон.
  • 44 Европеец

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "Ха-ха-ха":

    Путин участваше в друго. По чорапи с Ердоган в Москва....

    Коментиран от #54, #72

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 И къде в Русия

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Стефко":

    има глад и терор?

    Коментиран от #51

  • 47 ХаХа

    0 5 Отговор

    До коментар #42 от "А случайно това да не е вярно?":

    М даа сила +независимост= икономическа катастрофа. Честито на печалившите!

    Коментиран от #63

  • 48 Иван

    2 1 Отговор
    Соломоне..........май евреите си отмъщават на Константин 1 500 години по-късно (1 500 години,а не 2 500 години,както са иэчислили от Факти).
  • 49 еван хасан

    4 3 Отговор
    търките са едни мисирки и ги чака заколение като такива
    айляк акбар
  • 50 Русонефил

    4 15 Отговор

    До коментар #36 от "не може да бъде":

    И какво неправилно има в това да се напада "Империята на злото"? Много добре, че я нападат. Даже й е малко. Но трябва да става по-интелигентно от горния текст. Иначе стават същите като допотопната путинова пропаганда.

    Коментиран от #55

  • 51 Наблюдател

    7 15 Отговор

    До коментар #46 от "И къде в Русия":

    Цялата Русия е глад и терор. Всеки който изрази някакво недоволство срещу Путин се арестува, а 2/3 от руснаците не могат да си позволят втори чифт обувки на година, според официалната руска статистика. Ако това не е терор и глад, то здраве му кажи. Може разбира се и по-зле, като при Сталин.
  • 52 Иван

    11 4 Отговор
    Эащо таэи гръцка шляхта не обвинява майм.уната Вертоломей?
  • 53 КОЧА

    4 3 Отговор
    И ЗАРОБВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА ПОД РУСКО ИГО Е СЪЩОТО ИЗЦИНЕРОВКА НО ТОВА ЩЕ СЕ КОМЕНТИРА ОТ ДРУГИ ПО КОМПЕТЕНТНИ ХОРА ......................................................................................................
  • 54 Бесен Язовец

    6 5 Отговор

    До коментар #44 от "Европеец":

    Минал си покрай европеец анадолски теляк от мъжката банята в Анкара!
  • 55 КОНТРАТА

    13 2 Отговор

    До коментар #50 от "Русонефил":

    Империя на злото е РФ само според шекело- зависимите!!!
  • 56 Umen

    6 11 Отговор
    Превръщането на „Света София“ в джамия е руско-турска афера.
    Не, това е турска афера, 'щото турците, за разлика от "арийците", братята славяни и западняците, имат топки.
  • 57 Umen

    2 11 Отговор

    До коментар #23 от "ТИР":

    За това се иска топки...каквито православните нямат.

    Коментиран от #65

  • 58 Еван Иван

    1 5 Отговор
    Търкито го сложи на гърчулята и на мен...
  • 59 КОЧА

    3 1 Отговор
    АЗ ТЕ ПОМИСЛИХ ЗА БЪЛГАРИН А ТИ СИ БИЛ ТУРЧИН - Я ВНИМАВАИ КАКВО ПРОВИШ .............................
  • 60 Anadolu Manafesi

    8 3 Отговор
    Храмът "Света София " е построен 600 години пр.н.е. , сиреч преди Христа !!! Величествена е божията промисъл !!!
  • 61 Златина

    5 15 Отговор
    Урок по история. Преди много векове българи и турци тръгват от 1 област в Западен Китай, наричали са ги белите хора. Пътят ум се разделя в различни посоки... Днес България и Турция са съседни държави. Каква Римска Империя, че и Русия намесихте даже? Решението за св.София си е на Президента Ердоган. Авторката Мария моля, не го сравнявайте с българските политици. На милиарди светлинни години са под неговата Личност.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ха ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "ХаХа":

    Като гледам България я ударила катастрофата, толкова разбити пътища едва ли има някъде. Иначе 100 лева за винетка си ги плащате 😂😂😂
  • 64 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "Баш Бойко":

    джамии има във всеки български град и село, това го има и в други европейски държави, а в турцъя има само 1 православен храм на всички християни! прави разлика в бройката а не пиши без да си запознат!
  • 65 ТИР

    12 2 Отговор

    До коментар #57 от "Umen":

    Не ни трябват топки,нали ни приобщават към западните "ценности",,,,и джендърлиэъм
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Рошко

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "On4o":

    Забрави двете атомни бомби в Япония и за нас че ни смучат като появици, за бетона на лайноморието и разграбването от продажници на бегето😁😁😁
  • 68 нико

    11 0 Отговор
    Ердо видя възможност да се изрепчи на света (разбирай американците), които не се колебаят да му резнат кранчето за истребителите, Турския потока, утре сигурно за Кипър... Знае много добре че за този случай няма да получи нови санкции, и се възползва.
  • 69 стоян

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    До 32 ком -Интересното е защо все още Ердуган не я е прекръстил с арабско име -тая Света София-та нали на арабски пеят моллите във велика Туция щот си нямат език и писменност

    Коментиран от #80, #81, #83

  • 70 KOREKTOR

    11 2 Отговор
    "Преобразуването на музея „Света София” в джамия е, колкото и странно да изглежда, руско-турска афера."

    МАРИЙКЕ МА ,

    АТАНАСОВА ,

    ЩО НЕ СЕ ГРЪМНИШ МА "ТГП" ?

    "ТГП" Е СЪЩОТО КАТО "ТКП" НА ЦВЕТКА, НО ПРИ ТЕБЕ Е

    "ТЪПА ГЕРБАВА .........."
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ха-ха-ха

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Европеец":

    Ти без чорапи ли ходиш?
  • 73 Таня

    4 6 Отговор
    Е,тя Русия ни спря през 1912 г. да побием кръста на Света София, та сега ли няма да върти номера.
  • 74 Златина

    1 6 Отговор
    до 69 Стоян. Продължение на урока. Ами да, ще пеят на арабски, те са останали в Хаганата после Халифат. Българските са се навряли в СССР-Русия. Други въпроси
  • 75 Един от многото

    7 1 Отговор
    Статията е писана от антихрист!
  • 76 БЪЛГАРИН

    3 5 Отговор
    ТОВА ЛИ СА НАШИТЕ ИДОЛИ, СЪВЕТСКИТЕ ПИЯНИЦИ? ТЕЗИ ИЗОБЩО НЕ СА СЛАВЯНИ!
  • 77 bul

    3 2 Отговор
    Какво християнство в шести век пр. н.е. ?
    Какви глупости пишете ...?
  • 78 Златина

    2 5 Отговор
    до 76. В началото сме били будисти, но не от монголоидната раса, затова са ни нарочали белите хора. Тангра се е явил доста по-късно.
  • 79 минчо

    5 2 Отговор
    ако бяхме мъжкари и имахме държавници с топки досега много пъти имахме възможност и на едните и другите да им го набием.това са най големите врагове на българия.
  • 80 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #69 от "стоян":

    "Аясофия Кебир Джамиси " ..ще рече.."Великата Джамия Св.София "..
  • 81 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #69 от "стоян":

    След като Мехмед Завоевателя завзема Константинопол и повелява джамията да се превърне в църква ,защото смята че Исляма е по развит от Християнството ..просто това е неговата повеля ..по същия начин Иван Асен покръства българите ..или пък хан Аспарух нарича земята България ..тяхна повеля
  • 82 4294

    2 4 Отговор
    Путинката влезе в противоречие със своя патриарх който е против превръщането на Света София в джамия - абе кой ще спори със един самозабравил се манияк но да си спомни какво стана с хитлер да не го постигне същото
  • 83 Хасан

    0 5 Отговор

    До коментар #69 от "стоян":

    А и нещо друго ..Мехмет Завоевателя е бил на 21 г ,надъхан ,амбициозен ,искал да се наложи но си е падал по жени и алкохол ..не е бил много дълбоко религиозен ..и по такъв начин прави политически жест на религиозните водачи ..шейховевете
  • 84 Хасан

    1 4 Отговор
    Той е бил Стив Джобс,Зукърбърг за времето си ..затваря една епоха отваря друга
  • 85 Parlare

    1 2 Отговор
    Построена 5 век преди новата ера.сега внимание Като християнска базилика ай стига бе
  • 86 333

    5 3 Отговор
    "Журналист" е най-мерзката днешна професия. Но и тя има градации. Журналист в либерална медия е дъното. Русия реди американските президенти, управлява Западна Европа и вселената.... Оляхте се :)))
    Руският патриарх открито протестира, Руската Дума изпрати открито обръщение до Меджлиса. Единствено война не са започнали русите. Какво повече искате?
    Ислямът е идеология, "изъм" - като комунизма и капитализма, само се прикрива като религия. И е не по малко агресивен от другите две. Отвътре му е заложено да няма покой, докато целият свят не стане ислямски.
    Ердоган се изгаври с една светиня и символ. Скоро ще се разбере как ще отговори Бог. :) От него трябва да ни е страх всички, не от руснаците.
  • 87 Барчо

    8 2 Отговор
    Нямах нерви да прочета до края тази статия, но гледах на една предизборна кампания на Ердоган, когато още не е президент на Турция да обещава: "Ако бъда избран за президент на Турция, обещавам да възстановя Света София като действаща джамия за турския народ". Това е доста време преди да започнат да си говорят с Путин, така че не ми се вярва Русия да има пръст в тази работа.

    Коментиран от #88

  • 88 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #87 от "Барчо":

    Ердоган е представител на десни консервативни възгледи докато кемалистите са социалдемократи ..Консервативните партии винаги се използвали религията и Св София в предизборни агитации ..това беше за тях цел и Ердоган го направи с цел да събере отцепниците които отидоха към партиите на бившите съратници Давутоглу и Бабаджан
  • 89 Кико

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Там да му "пеят" за последно! Крадци на историята!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Айде бе

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "не може да бъде":

    И защо да нямат украинците автокефална църква? Те са към 50 милиона! Има автокефална коптска църква в Египет в която членуват по-малко от половин милион. Защо руснаците се бъркат и като не им минат претенциите, търсят начин да вредят и наказват? Впрочем покрай заплахите заради Украйна, от Вселенската патриаршия им напомнили, че самата руска църква няма "томос" - на църковен език нещо като разрешително да оперират на дадена територия- да продават свещи, да събират дарения и пр. Не е маловажно; и така руската църква формално поне е отцепница. Не е хубаво да се налагаш на всички- току ти лъсне голият з .дник
  • 92 Габдулла

    2 1 Отговор
    Писах го на доста места , но ще го напиша и тука. Много години, до като е била музей, в Св.София, гръцки туристи са носили свинска четина и са мазали със свинска мас каквото им падне и най- вече пода. Ето защо тя никога повече не може да е джамия. Това и Ердоган го знае.
  • 93 Ева

    1 0 Отговор
    То преди Христа,не е имало християнство,как е построена като християнска базилика
  • 94 Анонимен 21.02.2020.

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "ABV":

    Ей хора колкото и да квичите по тези форуми ...вашото мнение е нищожен пред думата на Всевишния, тоест гогато Господ иска нещо да стане ТО СТАВА !!!....какво лошо има във това хората да се молят на единия Господ ,на който Господ се прекланят и християни и мюсюлмани.
  • 95 непукист

    1 2 Отговор
    брей голям проблем за една купчина мухлясали камъни
  • 96 Немам друго за казване

    2 0 Отговор
    Безвкусен тюрулю гювеч забъркан от бездарен готвач с претенции.
  • 97 Гого

    0 0 Отговор
    То бива, бива празни приказки, но тази статия, "госпожата" си я е исмукала от ...
Новини по държави: