23 Юли, 2020 13:19 3 895 38

"Ако Мохамед се пробуди, няма да познае възгледите си"

  • света софия-
  • мохамед-
  • джамия-
  • ислям-
  • християнство-
  • турция-
  • моханад корхиде-
  • коран-
  • религия

Превръщането на „Света София“ в джамия е демонстрация на власт, смята ислямоведът Муханад Корхиде

"Ако Мохамед се пробуди, няма да познае възгледите си" - 1
Снимка: Shutterstock

Какво цели превръщането на истанбулската църква „Света София“ в джамия? Зад това решение прозира политическият ислям, твърди ислямоведът Муханад Корхиде, професор в Университета в Мюнстер и автор на книгата "Фалшивите адвокати на господа“. В 30-минутно радиопредаване на "Дойчландфунк" Корхиде, който е роден в Бейрут, отраснал в Саудитска Арабия и следвал във Виена, обяснява защо и за кого е опасен политическият ислям и каква е разликата между него и джихадизма. От този дълъг разговор сме подбрали няколко интересни пасажа.

Ислямът трябва да бъде освободен от политическата инструментализация

Моята мисия е просвещение, казва Корхиде и обяснява: "Всяко просвещение започва със самокритика. Когато се вгледате в ислямската теология, веднага ще видите, че много от нещата в нея са изкуствено конструирани. Още от самото начало политическото измерение играе огромна роля в оформянето на исляма. Така че днес трябва да освободим исляма от тази политическа инструментализация, от това политическо измерение и да развием неговия духовен и морален потенциал."

Корхиде признава, че с книгата си е раздразнил както умерените мюсюлмани, така и радикалните им едноверци. "Седя между два стола", констатира с горчивина той и обяснява как се опитва да деконструира основите тъкмо на политическия ислям:

"Първите политически структури възникват още през 661 година с първата династия. Нека да припомня, че Пророкът Мохамед умира през 632. Тоест първата династия възниква чак 30 години след смъртта му. Това кралство днес ние бихме определили като "строга диктатура в името на исляма". Тогава започват и манипулациите, защото халифите смятат себе си за божии представители на земята."

Манипулациите не се ограничават само на политическо равнище, те засягат и културния, и религиозния аспект, обяснява Корхиде. "Тези манипулирани, но и манипулативни структури и до днес доминират в главите на много мюсюлмани, които поради това не съумяват да подложат на критичен анализ редица позиции в исляма. (…) Превръщането на църквата "Света София" в джамия е класически пример за инструментализирането на религията. На пръв поглед, от ислямска гледна точка, това е благочестиво действие, но всъщност е демонстрация на власт. Това действие казва: "В името на исляма аз мога символично на унизя християните." Така в главите на хората се затвърждава разделението на "ние" и "другите", на "ислям" и "враговете - християните и Запада".

Джихадизмът е по-искрен от политическия ислям

А какви са опасностите, които създава политическият ислям? Корхиде отговаря така:

"Целта на този инструментализиран политически ислям е да властва над вас като немюсюлмани, да ви демонстрира надмощие, а ако го кажем още по-агресивно - да ви унизи в името на исляма. Това е претенцията на политическия ислям. Той иска да завладее Европа, макар и в одеждите на демокрацията и човешките права. Трябва обаче да правим разлика между политическия ислям, от една страна, и джихадизма и салафизма, от друга. Джихадизмът и салафизмът са много по-праволинейни, там всичко е видимо. Те декларират: Вие сте наши врагове и ние ще ви унищожим. Докато политическият ислям го върши далеч по-подмолно."

Корхиде обръща внимание на опасностите, които политическият ислям крие и за самите мюсюлмани:

"Той потиска свободолювия потенциал на исляма и превръща мюсюлманите в пасивни и подчиняващи се обекти, вместо да ги прави свободни. Той внася и разединение сред самите мюсюлмани. Истинските мюсюлмани са на наша страна, на страната на политическия ислям, казва той, това са добрите. Останалите са лоши. Те са привърженици на Запада и предатели."

Мохамед не би разпознал днешния ислям

Професор Корхиде смята, че много от пророчествата на Мохамед нарочно се пренебрегват: "Ако Пророкът Мохамед се прероди или се пробуди из мъртвите, той изобщо няма да познае своите възгледи. И сигурно би казал: "Чакайте малко, та аз исках свобода за хората." Защото по онова време има много силни племенни и обществени структури на подчинение. А Мохамед е искал равенство и свобода за хората. Къде го днес всичко това в името на исляма?"

Но дали все пак ислямът не е опасен в самата си сърцевина? На този въпрос Корхиде отговаря така:

"Всеки светоглед, който твърди, че е единственият истинен, се поддава на злоупотреби. И ислямът, но и християнството, юдаизмът, дори будизмът. Ето защо е особено важно е да се освободим от тази абсолютна претенция и да осъзнаем, че целта на религиите не е да разединяват хората."

Религиите трябва да са източник на свобода, любов и милосърдие

А това освобождаване, според него, може да се случи едва тогава, когато мюсюлманките и мюсюлманите осъзнаят себе си като субекти на своята религия: "В смисъл: Аз съм свободно същество. Божията воля е да бъде свободен, бог ми е дарил свободата сам да се определям и да решавам, дори когато става въпрос за религията. Не бива да приемам на сляпо каквото и да било, не бива да позволявам да ме назидават. Не бива да го позволявам нито на Корхиде, нито на някой имам или ходжа."

А тази свобода, смята авторът, не поставя истината или светогледа под съмнение, напротив: "Тя извлича самата есенция на исляма, каквато е и есенцията на християнството. Става дума за любов и милосърдие."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jocer

    4 1 Отговор
    Отишъл на Запад и от там да поучава
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аз съм българче

    9 10 Отговор
    Религията (без значение каква) е опиум за народа!
    Много точно е казано от Ленин.
  • 4 Хасан

    10 7 Отговор
    Тоя пък е от немските мюсюлмани ..добре са го инструктирали
  • 5 Фак

    7 1 Отговор
    Щото Христос ще познае!?

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ако Исус Христос

    10 0 Отговор
    възкръсне и види днешното християнство, какво би направил ?

    Коментиран от #9

  • 8 Цеко сифоня

    10 4 Отговор
    На света няма да има мир, докато има религии. Религията двама събира, трима разделя. Религиите са отживелица и трябва да отидат в историята.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Имало едно време комунизъм

    1 1 Отговор
    Не само, че няма да познае възгледите си, но и ще поиска да се покръсти в православна църква и да му зашият джумерката! Пимитивни обли тикви на бустан...

    Коментиран от #11

  • 11 манафа

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Имало едно време комунизъм":

    В България има само един тъпанар и това си ти, майка ти ако знаеше какво ще роди никога не би те събирал от чергата за да зачене. Хубавото е, че си импотентен и нямаш наследници. Аз все пак ще продължавам с опитите да те заплождам

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Християнските и мюсюлмански кръволоци

    1 0 Отговор
    удавиха БОГА в кръвта си.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шайба

    0 2 Отговор
    Мухамед или Муха на мед казано на български,сиреч просто най-обикновена муха облажила се от медеца и довлякла огромен рояк други мухи след себе си.
  • 17 TRoskOt

    2 0 Отговор
    Пророкът Мохамед е казал: “Блазе на този, който превземе Константинопол!”

    И пак ще го каже

    Коментиран от #19

  • 18 TRoskOt

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Шайба":

    И образът на Христос дето го рисуват днес няма нищо общо с истинския му лик не забравяите че е бил евреин а те са с тъмна кожа и къдрави. Е разбирасе и днешните евреи с нямат нищо общо с някогашните при тях евреиството се предава по маичина линия. Просто сравнете днешен палестинец с евреин.

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Шайба

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "TRoskOt":

    Какво друго може да каже човек,в чиято глава се върти само как да заграби чуждото и да го обяви за свое,че видите ли Бог му бил казал.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шайба

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "TRoskOt":

    Е това е другата мистерия,накрая ще вземе да се окаже че Христос въобще не е бил евреин,още повече последните му думи на кръста са били на неразбираем за евреите език,записани са дословно,доколкото са успели да ги чуят,преведени са приблизително от арамейски уж,но имат смъсъл единствено на български и Това,че Господ е българин вземе да се окаже накрая истина и евреите горките,барабар с мюслитата съвсем изгоряха.
  • 22 Шайба

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "TRoskOt":

    Под образ нямах предвид дословно образ или лик.Когато става въпрос за книга под образ се разбира характера или същността на литературния герой,но който не чете книги няма как да ги знае тия работи и си остава прост за цял живот.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ердо

    1 2 Отговор
    Тоз не е мюсюлманин, а измислен евреин от мозъците на дойче зеле
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ако копелдака се пробуди

    3 1 Отговор
    Ще е много доволен. Браковете между еднополови разрешени, прайдвете са вече истински празник, чакани с нетърпение и не се налага геювете да се събират на тайни вечери и вечеринки. Всяка проходана която роди извънбрачно, е майка героиня и не се налага да носи от девет кладенеца вода и да си съчинява някакви непорочни зачатия за да не бъде убита с камъни. Мурвесите не се налага да целуват краката на тълпата и не се налага някой да казва безгрешните първи да хвърлят камък. Вместо с камъни ги замерят с пачки и имат профипразник на деня на Мария Магдалена. Мъжеложците не са отритнати от обществото, а са натикани във властта. Абе доволен ще е ако се надигне, спор няма...
  • 27 TRoskOt

    1 0 Отговор
    Пророкът Мохамед е казал: “Блазе на този, който превземе Константинопол!”

    И пак ще го каже

    Коментиран от #28

  • 28 Шайба

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "TRoskOt":

    Какво друго може да каже човек,в чиято глава се върти само как да заграби чуждото и да го обяви за свое,че видите ли Бог му бил казал.

    Коментиран от #29

  • 29 Е друго си е да забиеш

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Шайба":

    Знамето на дунава и да кажеш"тука е българия". Това не е заграбване, не, не е...
  • 30 Иван

    1 1 Отговор
    Абсолютно точно!!!.... боклуците Доган,Местан,Ахмет,Хасан,гост,габровец от Варна,Бачо Киро,са от групата на подмолните лукави муслеми.

    Коментиран от #37

  • 31 Иван

    2 2 Отговор
    Муслемите са единствените подли животни,които вършат такива долни неща.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иван мюсюлманина

    2 0 Отговор
    Браво ЕРДОГАН! Лично ще ходя да се моля в истанбулската джамия

    Коментиран от #35

  • 34 Туркофил

    1 1 Отговор
    Дори и исляма вижда какво прави Ердоган
  • 35 Николай

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Иван мюсюлманина":

    Уважавам всички религий . Но това където направи Ердоган е знак за слабост . Бащата та съвременна Турция великия Кемал Ататюрк да му е лека земята , ако види що се върши щеше да се засрами .
    Турци това е обида за цялия Христянски свят какво върши вашия Държавен глава има ли морал.
  • 36 Дженгиз

    0 0 Отговор
    Истанбул е от 1453 г.! И не Константинопол.Така че е време да събудим алкохолици
  • 37 Дженгиз

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    По-добре хитър мюсюлманин, отколкото АЛКОХОЛИСТЕН ОРТОДОКС! Първо гърците, после отиваме да видим дали идваме по твоя път ... но една вечер можем да дойдем
  • 38 Мнение и споделяне в 1

    1 0 Отговор
    Религиите - тангризъм, христианство, атеизъм, ислям и други, всъщност всяка религия по отделно според мен трябва да е себе си !
    Например в Тангризма има неща, които ги няма в христианството и други !
    ТАНГРА е богинята на нас - българите от праисторически имена, времената през които е нямало цивилизация!
    Всъщност ТАНГРА трябва да се пробуди в 21 век, защото изминаха не години, а векове от както България и всичко българско не е на себе си и не е в състояние само да се оправи и да продължи в оригинален и истински смисъл бъдещето си !
    Според мен тази църква в Турция, няма да е грях да стане джамия !
    Истинската религия на Турция, даже и други е ислям, а това е добре !
    Истинската религия на България е ТАНГРИЗЪМ !
    Истинската религия на Израел е ХРИСТИЯНСТВО !
    Преди векове, когато Ийсус Христос са го убили, след това е създадена религията - Християнство !
    Неговите имена са подходящи като за БОГ, така че религията Християнство не е измислена "ей така" !
    10-те божи заповеди, всъщност може и трябва да са повече !!!
    От всички религии, най-кадърните учители сме тангристи и християни !
    Това е равнометка, който констатира "друго", значи лъже !
Новини по държави: