23 Юли, 2020 23:02 2 726 39

САЩ започват да действат в Арктика

  • сащ-
  • арктика-
  • дания

Нови споразумения в региона

САЩ започват да действат в Арктика - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

САЩ планират да разширят своята активност в Арктика. Това заяви държавният секретар на страната Майк Помпео по време на визита в Дания, съобщи FOX News.

Дипломатът проведе разговори с датския премиер Мете Фредериксен. Той е изтъкнал важността на енергийната независимост в региона.

Руският президент Владимир Путин вече обяви нова програма за Арктика. Планира се изграждането на нови пристанища и съоръжения. Американските представители обявиха, че ще действат, за да ограничат руското влияние в региона.

Държавният секретар на САЩ заяви, че настъпва нов ден за неговата страна в Гренландия. Има съгласие за ново търговско споразумение с Фарьорските острови.

САЩ продължават да разработват своята стратегия за региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    50 5 Отговор
    Краварите няма нито един ледоразбивач Арктика ще я гледат през макарон!

    Коментиран от #9, #27

  • 2 Да се знае

    6 53 Отговор
    Путен чао.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гошо

    37 1 Отговор
    Датчаните май ще трябва да продадат Гренландия Защото сега ще получат нещо а утре нищо

    Коментиран от #10

  • 5 Eeeee

    46 5 Отговор
    Тия с един вирус не могат да се справят,тръгнали с руснака да се мерят за Арктика.

    Коментиран от #25

  • 6 ха ха ха

    40 4 Отговор
    Тия не виждат ли колко са оакани, че продължават да се правят на велики? Нещо като наш БОКО са, големи само на думи ;)
  • 7 Хаха

    5 36 Отговор
    Отдавна трябваше да торпилирате скапаните руски ледоразбивачни гемии

    Коментиран от #8, #23

  • 8 Цецоевроатлантика

    34 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    Ядрени, ядрени гемий.
  • 9 бай Ставри

    4 25 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Колко му е да имат няколко, колкото им трябват. Стига да решат че им трябват

    Коментиран от #20

  • 10 Хаджи Хаджи Българин

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Продават като , русският Цар, като Княз Фердинанд, залага в световното Казино, Арктика! Ама сега! Поживьом увидем!
  • 11 Ххх

    18 1 Отговор
    В резултат на директно попадение на снаряд M1002 върху движещ се танк M1 Abrams, последният е частично унищожен. Към момента няма информация за жертвите, но съдейки по снимките, танкът е получил много сериозни щети. В момента се знае сравнително малко за инцидента, който се е случил. По данни на източника, по време на отработките на практическа стрелба, екипажът на втория танк, който участвал в ученията, объркал танка на своите другари с движеща се цел и след това открил огън по него.
    В резултат на попадението на снаряда M1002 са повредени бронята на танка, оптичните и осветителните прибори, и седалката на екипажа. Всъщност самият танк не беше унищожен, но щетите, които получи, бяха доста сериозни.
    Американската страна предпочита да не коментира инцидента, особено на фона на факта, че по време на маневрите се отрабатвал директен сблъсък с Русия.

    Коментиран от #26

  • 12 В.В.П.

    20 2 Отговор
    ПОМПЕЙ Е ТЪП КАТО ТЕЛЕШКИ ГАЛОШ.......САМО ШЕФА МУ ,ГО ДОГОНВА....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ххх

    11 1 Отговор
    Китайските медии виждат голям потенциал в алтернативното използване на перспективната руска система за противовъздушна отбрана срещу военноморски цели. Във военната експертна общност превъзходството на руската зенитно-ракетна система С-400 "Триумф" над американската Patriot отдавна се смята за безспорен факт. Перспективата за появата на въоръжение в руските военни на С-500 "Прометей", който се оказва много по-ефективен от предшественика си, принуждава чуждестранните анализатори да обмислят възможността за използване на тази най-нова система за ПВО на Руската Федерация в ново качество. Например в различни онлайн-издания се обръща внимание на материал на китайския информационен портал Sohu, чиито анализатори разглеждат въпроса колко време ще отнеме на С-500 да потопи най-мощния американски разрушител. Първоначално китайските експерти отбелязват, че „предимствата на "Прометей" се дължат на неговата мобилност, което дава почти неограничени възможности за използването му“. Освен това анализаторите от КНР заявяват, че са нужни само няколко секунди, за да може руската система за ПВО да се приведе в бойно състояние. В този контекст чуждестранните анализатори предполагат, че "Прометей" ще може да се използва не само за борба срещу въздушните заплахи, но и срещу морските такива заради своите уникални характеристики. "Прометей", както се твърди, има двойно превъзходство над системата С-400. Той може да прихваща цели на свръхголеми и на свръхмалки височини, както и да
  • 17 Слава на Русия !

    15 0 Отговор
    Пумпала Помпео,не разбра,че с Вовата нема шега !
  • 18 Ххх

    5 0 Отговор
    Той може да прихваща цели на свръхголеми и на свръхмалки височини, както и да нанася удар на противника в близкото космическо пространство." Китайците посочват големия потенциал за използване на С-500 на борда на бойните кораби на руския флот, което ще им позволи ефективно да противодействат на F-35 от американските самолетоносачи. В същото време китайските анализатори излагат хипотезата за възможността да се използва "Прометей" и срещу корабите на ВМС на САЩ, „например срещу големите разрушители от ВМС на САЩ“. "Руската система С-500 може да унищожи най-мощния разрушител на Америка само за 4 секунди", завършват анализаторите на Sohu.
  • 19 Ххх

    4 1 Отговор
    САЩ значително усилиха военния си контингент в Аляска. Освен най-големият позиционен район на Противоракетната отбрана, там бяха разположени мотопехотна и аеромобилна бригади, кораби на бреговата охрана, а 525-а ескадрила в базата Елмендорф-Ричърдсън беше превъоръжена с изстребители F-22 Raptor. Канада разположи бригада „Рейнджърс“ от 900 души в Арктик-бей и преоборудва базата си в Нийсивик с цел контрол над мореплаването в арктическите води.
    Русия създаде цяло Обединено стратегическо командване „Север“, където освен 16 бази на арктическата авиация, 6 военноморски бази и 5 центъра за радиолокационен контрол, са включени ескадри на бреговата охрана, 2 постоянно базирани мотострелкови бригади, противокорабните комплекси „Бал“ и „Бастион“, комплексите от противовъздушната отбрана С-400 и „Тор-М2ДТ“. От 2016 г. функционира базата на ПВО „Арктически трилистник“, базите „Темп“ и „Енгелс“ бяха преоборудвани да приемат тежките стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160. На постоянно бойно дежурство се намират ескадрили с МиГ-31. Този самолет има възможност и да носи новите хиперзвукови ракети „Кинжал“.
  • 20 ГруЮ

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "бай Ставри":

    Тц, трудна работа. Вече имат един, построен преди година-две. Не ще да работи пущината. Не са им останали инженери за тая работа.

    Коментиран от #24, #28

  • 21 ГруЮ

    6 0 Отговор
    Извинявам се. Обърках се със перспективния военен кораб Зумволт. Така и не могат да го довършат. А ледоразбивачи имат .Полар Стар- 1 бр. На около 40 години е в момента.
  • 22 Ххх

    3 1 Отговор
    „С ограничени ресурси, Агенцията за противоракетна отбрана посвети последните 20 години на развитието на американската инфраструктура за противоракетна отбрана на базата на наземно базиране. Това наземно оръжие, оборудвано с трансатмосферен кинетичен прихващач EKV, е проектирано да проследява и унищожава входящите междинни и междуконтинентални балистични ракети. В момента Съединените щати разполагат с 44 прихващачи, базирани във “Форт Грили” (Аляска) и военновъздушна база Вандернберг (Калифорния). Те са насочени към защита срещу заплахи от запад и север. Изненадващо, но на източния бряг не бяха разположени активи на наземната противоракетна отбрана. Това е отворена дупка в чадъра за ядрената безопасност на САЩ”, негодува американският експерт.
    Вярно е, добавя Ариел Коен, че Съединените щати разполагат с мобилни системи за противоракетна отбрана “Иджис”, разположени на корабите на ВМС на САЩ, които са предназначени предимно за средна и тактическа, близка отбрана, но тези системи са твърде разтеглени - ето защо Щитът на Америка е твърде неясен и уязвим и това представлява потенциална опасност правилно насочен ядрен удар да унищожи САЩ.
  • 23 Боа

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    А ти,демек,разбираш и си експерт от булгаристан,от ядерната енергетика??????????
  • 24 наблюдаващотдалеч

    2 18 Отговор

    До коментар #20 от "ГруЮ":

    Лъжеш, нямат строен ледоразбивач, не им трябва. А инженерите на света, са САЩ, Западна Европа и Япония. Другите крадат, каквото докопат, но не могат да изпълнят технологиите.
  • 25 Карапуткова

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Eeeee":

    Белите Американоси искат да се настанят в Арктика защото негрите там няма да виреят.За това е тоя зор.Ще оставят САЩ на неграта и ще си бият камшика.А ония да се оправят.
  • 26 падналия ангел 👿

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    Това го има в Ю тубата, преди няколко дни в Сирия американците пак са гонили руски патрул да му пресечат пътя. Една каубойска машина е излязла от пътя и се е преобърнала. Загинал е войника на купола, двама са ранени. Ама тука не се коментират издънки те им! В друг клип каубоите бяха засечени от руснаците, един рейнджър бързаш да си влезе в машината, успя да намери и отвори вратата в паниката от втория път, няколко секунди дърпаше нещо друго и гледаше към руснаците. После руския офицер им обясняваш на краварите, че те са тука по покана на единственото признато сирийска правителство. Попита ги те на какво основание са тука, но американеца мълчеше, като туторутка!
  • 27 100

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Айде бе, имат тамън 6 ледоразбивача и планират да построят още. Е, Русия има повече, но на тях повече им трябват. Имат голямо парче от арктика. А и нали достъпът до топли морета им е ограничен.
  • 28 100

    0 10 Отговор

    До коментар #20 от "ГруЮ":

    Имат, чадо, имат, па и Канада има.

    Коментиран от #29, #31

  • 29 хамсал

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "100":

    Не, нямат чадо! Имат общо пет, три са за скраб, един на ремонт от сто години, най-вероятно го ползват за резервни части на единственния действащ-"Полар стар"!

    Коментиран от #30

  • 30 100

    0 6 Отговор

    До коментар #29 от "хамсал":

    Имат два активни в момента. Полар стар и Хели. А нищо не им пречи в близките години да построят още. Имат планове в тази посока.

    Коментиран от #32

  • 31 хихихиххи

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "100":

    Значи Канада има един ледоразбивач, който и едновременно и изследователски кораб "Амундсен". Строи пет военни, два от тях на вода, т.н. патрулни ледоразбивача клас „Хари Деуулф“, които не могат да служат за превеждане на кораби през ледовете. Могат да "носят" само себе си със съответните военни такъми на тях и войници!
  • 32 хамсал

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "100":

    Вместо да споря викам да цитирам Ройтерс: Малко вероятно е първият нов американски ледоразбивач да бъде въведен на въоръжение преди 2023 г., казва бреговата охрана на САЩ. Смята се, че единственият действащ тежък ледоразбивач на американските въоръжени сили, "Полярна звезда" , няма да може да остане на въоръжение повече от още пет години. Корабът в момента изпълнява задачи на другия край на света-в момента е в Антарктика."

    Коментиран от #33, #34, #35, #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 дрън

    1 1 Отговор
    , дрън,та че пляс.....
  • 37 100

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "хамсал":

    Ройтерс пише за езинствения тежък ледоразбивач, което не значи, че е единствения въобще.... понеже ми изтриха постовете с линковете, провери си сам за Хели и Полар стар.

    Коментиран от #38

  • 38 хамсал

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "100":

    Казах, че няма да споря! Цитат: "Трябва да увеличим флота си от ледоразбивачи. Сега той се състои от една единица. Русия има най-малко 46 ледоразбивача, собствен полярен флот създава и Китай", заяви Зуканфт по време на изслушване в подкомисията по вътрешна безопасност на Конгреса. Единственият американски ледоразбивач Polar Star е стар – на цели 42 години – нуждае се от постоянно обслужване и излиза в пенсия след 5 години.
  • 39 Полу лалугер от Хонолулу

    1 0 Отговор
    Боко ще помогне на фашкийте с най-новия български ядрен чушкопек " Банянски суджук " , който по настоящем е на почивка на балкон в испански апартамент .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания