24 Юли, 2020 21:40 2 323 15

Беларуската АЕЦ ще осигурява 40% от енергията на страната

  • беларуска аец-
  • беларус-
  • електроенергия-
  • атомна енергетика-
  • аец

Беларус скоро ще се присъедини към клуба на държавите с ядрена енергия

Беларуската АЕЦ ще осигурява 40% от енергията на страната - 1
Снимка: Shutterstock

Зареждането на гориво в реактора на първия енергоблок на Беларуската АЕЦ е планирано за август тази година“, обяви Василий Полюхович, директор на отдела за ядрена енергия към Министерството на енергетиката. Той участва в онлайн конференция „Мирен атом в Беларус - ползи и перспективи“, предаде агенция БЕЛТА.

„На прага сме на историческо събитие за страната - Република Беларус скоро ще се присъедини към клуба на държавите с ядрена енергия. Това ще е качествена промяна за нашата енергийна система. Ще бъде въведен ядрен енергиен източник, който ще осигури 40% от потреблението на електроенергия в страната. Планираме да започнем важен етап - зареждане на ядрено гориво в реактора и преминаване към физическия пуск на реактора, а след това и към енергийния пуск“, каза Полюхович. По думите му 98% от строително-монтажните дейности на първия енергоблок на Беларуската АЕЦ и общите съоръжения на централата са завършени. В момента се приключва с довършителните работи и озеленяването около сградата на енергоблока.

През май тази година ядреното гориво бе доставено на строителната площадка и премина през входящ контрол. След това бе поставено на склад и е готово за зареждане в реактора. Строителните и монтажните работи във втория енергоблок са изпълнени до 72%. Василий Полюхович обърна внимание на факта, че беларуските фирми - изпълнители са поели 51% от общия обем на работа, а специалисти от страната са извършили около 70% от общите строителни и монтажни работи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълчо

    24 2 Отговор
    А БГ ше се върне в каменната ера ,когато Евроколхозниците затворят Козлодуй.

    Коментиран от #12

  • 2 Вълчо

    13 1 Отговор
    А БГ ше се върне в каменната ера ,когато Евроколхозниците затворят Козлодуй.
  • 3 плевен

    15 2 Отговор
    Някой да се чуди защо от стотиците АЕЦ, Факти се занимава с Беларуската? Простичко е. Построиха я със заем от Русия. Сега се играе срещу реализацията на тока на външният пазар, т.е. да се провали заема. С това се зае Литва. Постоянно пише до Европа, че ще бъде заразена радиоактивно. Но изведнъж балтийската солидарност се пропука. Естония и Латвия заявиха, че този ток им трябва.Още повече, че кръгът на енергопреносната система е построен още по съветско време, а той е адски скъп.
    Най- забавното е, че Литва получи на времето /даром/, най-съвременната съветска АЕЦ. Обаче за да я приеме, ЕС я принуди да я затвори. Точно както ние затворихме първите четири блока на Козлодуй.

    Коментиран от #7, #14

  • 4 А бяхме

    23 1 Отговор
    А бяхме ИЗНОСИТЕЛИ на енергия на Балканите. Сами си правете изводите!
  • 5 Потребител

    19 1 Отговор
    Сметките за ток в БГ са от порядъка на 20—30 процента от заплатата.
  • 6 Иван

    15 1 Отговор
    САЩ не можаха да се преборят с Беларус.
  • 7 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "плевен":

    По эаповед на Хилъри Клинтън,Бойко Борисов също ще отправи критики към Беларус.

    Коментиран от #8

  • 8 Рошко

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    От лобито във Вашингтон предадени чрез хиро мустафа на боко шопо жабоко, ах саддаме саддаме как сия изтървал тая патка
  • 9 Мдаааа

    9 0 Отговор
    И защо не пишат нищо по темата с ковид? В Беларус не въведоха карантина,направиха си парада ,общественият живот не беше прекъснат от глупави ограничения и кво стана.... няма планини от трупове, както се казва НЕ мрат яко. Тагава ,къде е истината!?!?
  • 10 Отвратен

    12 1 Отговор
    И нашата АЕЦ също осигурява около 40% от потреблението на електроенергия. Уви, банкянския тулуп се завърна с поредното национално предателство от Брюксел, до 6 години централата в Козлодуй трябва да бъде затворена. Европа не дава пари току така, особено на колониалните правителства!
  • 11 Манги

    5 3 Отговор
    Защо събориха мавзолея на Г Димитров а не разрушиха Козлодуй. АЕЦ Козлодуй е дяволско творение на комунистите. И то на Съвецките комунисти. Всичко е пари и интереси. Прави за от ЕС Козлодуй трябва да се затвори и събори както Мавзолея. Това е един вид паметник на комунизъма и социализъма. След това американците ще построят нова АЕЦ срещу скромния заем от 15 000 000 000 долара
  • 12 Гошко

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вълчо":

    Борисов еднолично реши и подписа за закриването на АЕЦ Козлодуй и с това си решение ни обрича на мизерия

    Коментиран от #13

  • 13 Манги

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гошко":

    Напротив, това ще ни доближи до природата. Ще имаме енергия от възобновяеми източници. Най-чистият вид енергия е Бойковата и вся ГЕРБаджийска простотия. Само дето няма измислен генератор още.
  • 14 Случаен

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "плевен":

    Изненадан съм, че тук има така добре информирани хора по темата. Всичко, което пишете е на 100 процента истина. В статията не се споменава, че белоруската модерна и с висока защитеност електроцентрала ще произвежда и електричество за продажба. И наистина, тя изцяло е построена с пари от дългосрочен заем, взет от Русия.
  • 15 Covid 20

    1 0 Отговор
    Шапка свалям на Беларус за политиката, която водят, не само за този АЕЦ, а и за начина по който се справят с коронавируса, вече твърдо с около 150 нови на ден, наполовина в сравнение с нас и с население 10 милиона. Значи можело и без репресивни мерки и тормоз над населението!!!
Новини по държави: