Last news in Fakti

27 Юли, 2020 08:58 9 849 17

Най-смъртоносното поприще в Европа

  • рамзан кадиров-
  • европа-
  • убийства-
  • дисиденти-
  • чеченци-
  • чеченска република-
  • русия-
  • мамихан умаров

Да си чеченец в Европа се оказва опасно

Най-смъртоносното поприще в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

На фона на наглед прекрасните двустранни отношения между Русия и Австрия, подплатени с исторически договорености, икономическо взаимодействие и дори близост на високо управленско ниво, случващото се в една от най-сигурните страни за живот в света оставя без думи местното общество и всички световни наблюдатели.

През месец юни 43-годишен мъж, критик на властите в руската република Чечения, установил се в Австрия в търсене на политическо убежище, бе убит с огнестрелно оръжие. Чеченският дисидент, идентифициран като Мамихан Умаров, е свидетелствал през 2017 г. по делото за убийството на войник-доброволец в Украйна, обвиняван в заговор за ликвидирането на руския президент Владимир Путин. Умаров многократно е критикувал чеченския лидер Рамзан Кадиров чрез свой канал в YouTube, а сред чеченската диаспора открито е коментирана вероятността същият да понесе тежки последствия за дейността си. Чеченските дисиденти зад граница треперят за живота си и се страхуват все повече. А в самата Чеченска република хората, които мислят различно и са критични към властта, мигновено се превръщат във врагове.

Новините за убийството идват след поредица от политически мотивирани актове на насилие, за които пряко отговорни са руската държава и ръководителят на Чеченската република. В края на юни Германия обвини руските държавни органи, че са поръчали убийството на бивш чеченски бунтовник в Берлин миналото лято. Убийства и координирани нападения над чеченски дисиденти имаше и в други държави от Европейския съюз, като Франция и Швеция. Тенденцията и честотата, както и безскрупулната показност, по никакъв начин не се променят въпреки разкритията.

През последните години рецидив на подобни действия се наблюдава именно в Австрия, като според мнозина анализатори причината може да се корени и в направените разкрития на партньорски на австрийските служби, според които полковник от австрийската армия, както и високопоставен служител от вътрешната служба за сигурност на страната, дълги години са шпионирали в полза на Русия. Първият от двамата споменати, които са арестувани за противодържавната си криминална дейност, е служил на руснаците в продължение на повече от две десетилетия. Същият е бил лоялен през целия период на формирането на новата система на сигурност на Руската федерация, и е бил част от наличния агентурен апарат, вероятно поддържайки иначе силните позиции на наследника на СССР във Виена.

И ако полковникът в пенсия, прекъсната от ареста му, е източник, способен да предоставя данни от отбранителния сектор, обвит в мистерия и догадки остава вторият случай. По него нито от австрийска страна, нито в която и да било медия по света може да бъде открита информация за детайлите, което само по себе си покажа значимостта на придобития от руснаците агент. Категорично може да се счита, че високопоставен служител на вътрешна служба в толкова развита европейска държава може да предостави информация не само за чеченски дисиденти, но и всеки друг чужд или местен гражданин, неговите минали действия и бъдещи планове, независимо от позицията, която заема.

Остава отворен обаче въпросът до каква степен може да се разчита, че гръбнакът на руските служби в сърцето на Европа е парализиран с тези два ареста. Руските служби създават впечатлението, че те са способни да се намесят навсякъде, да въздействат на всичко и всеки и да правят това по най-решителен и безскрупулен начин. В крайна сметка една от най-проспериращите европейски държави, Австрия, прави решителни стъпки към неутрализиране на руското влияние с бързите действия по залавянето и разкриването на извършители на знакови престъпления, извършени според мнозина под диктата на руската държава. Макар да са избрали ролята на строител на мост между Изтока и Запада, наследниците на хабсбургите започват да осъзнават, че въпреки успешното поддържане на добри отношения с Путиновата власт, мястото на страната е в сферата на европейските ценности. А според тях не се допускат преследването и избиването на лица заради политическите им възгледи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светлин

    53 18 Отговор
    Чеченските дидиденти са ислямски терористи ибягали от правосъдието в Чечения. Рамзан Кадиров мрази терористите и ги ликвидира навсякъде по света.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дддддд

    15 6 Отговор
    Защо ме изтри-искаш да ти блокирам трафика ли? Веднъж те предупредих--не ме карай наистина да го направя
  • 4 Копейкин

    19 24 Отговор

    До коментар #1 от "Светлин":

    Правосъдие в Чечня и Русия ...?! :)))))))
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    35 11 Отговор
    Не можах да прочета докрая сърцераздирателната статия на Джамбазов, в която той защитава чеченски терорист, наричайки го меко дисидент срещу режима на Кадиров и Путин. В чеченската република цари мир. Хората са спокойни. Но на някого много му се иска там отново да пламне война. Много интересно минало има този така наречен дисидент. Може би той се е борил и на фронта в Донецк на страната на украинците, щом ще бъде свидетел по дело за убийство на украински войник. Джамбазов ни спестява подробности, къде и как е убит този украинец. Чеченецът излиза е голям интернационален терорист. Миролюбивоте дисиденти пишат своите дисидентски материали и нямат взимане даване с украинската армия и нейните войници. Някак не му е чиста работата на чеченеца, колкото и Джамбазов да се опитва да го изкара борец за демокрация.
  • 7 Алексей Сергеев

    15 26 Отговор
    Такава демокрация е създал Владимир Путин, достоен потомък на Ленин, Сталин, Брежнев
    Корнелия, ген.Радев, защо не изпратихте синовете си да учат в Русия, а предпочетохте, гнилия империализъм на САЩ

    Коментиран от #11

  • 8 Апропо

    26 2 Отговор
    Джамбазов , забравихте ли Бостънския маратон ? Ония двамата братя и те бяха дисиденти ...
  • 9 глас народен

    32 4 Отговор
    "Да си чеченец в Европа се оказва опасно"

    Глупости, в джендърска либерастка Европа е най-опасно да си бял, хетеросексуален мъж, християнин.
  • 10 лоло

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Светлин":

    А самия Кадиров какъв е ? Трепеше руски войници в чеченската война.
    Информирай се и тогава пиши.
  • 11 Калинин

    22 5 Отговор

    До коментар #7 от "Алексей Сергеев":

    Защото в Русия наистина се учи,а те не са там за да учат.
  • 12 Барчо

    20 3 Отговор
    Много е опасна играта с думи или умишленото подменяне с неподходящи, само и само да се постигне някаква користна цел. Така наречения чеченски "бунтовник" убит в Берлин е организирал взривяването на мирни жители и ако той е бунтовник, то и тези които взривиха кулите на 11ти септември също би трябвало да ги нарекат "бунтовници", а не терористи. Също така и тези дето мачкаха англичани и германци по площадите с камиони и коли пак трябва да се нарекат "бунтовници" или "борци за някаква кауза". Опасно е, защото организаторите на подобни терористи ще могат доста по-лесно да ги убеждават, че не са терористи, а просто борци с по-нестандартни методи!!!
  • 13 123

    14 3 Отговор
    А пък автора на статията за пореден път ще бъде възнаграден от чичо Сорос . Момчето/момичето/ се старае да заработи някой цент.
  • 14 Барчо

    16 2 Отговор
    Американците наложиха санкции на Кадиров и цялото му семейство. Много интересно. На Кадиров е ясно. Той ръководи Чечня и е плътно до Путин. Защо обаче и на останалите от семейството, които нямат нищо общо с политиката. Жена му не работи никъде и е домакиня, децата му пък се занимават с култура. Америте просто удариха дъното и стават все по-жалки и по-жалки в своето безсилие. Тази държава беше абсолютна анархия и там се въдеха терористи, които действаха и по доста други държави. Кадиров се справи успешно с този проблем и в момента там може да се живее спокойно. Би трябвало да получи международна награда за мир.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 другарят

    12 5 Отговор
    Европейските джендъри наистина не знаят с какво си имат работа! За конфликта между чеченците и арабите във Франция при подялбата пазара на дрога, пак ли Русия и Путин бяха виновни?? Френските джендъри дори не посмяха да се намесят и конфликта беше разрешен в договорка между двете банди!
  • 17 nemo

    7 3 Отговор
    Само нова "Желязна завеса", но този път от запада, може да ни спаси .
Новини по държави: