27 Юли, 2020 19:08 2 057 4

Прищина се скара на Apple: Tретирайте Косово като държава!

  • косово-
  • епъл-
  • apple-
  • мелиза харадинай

Независимостта на Косово в неговите граници е призната от над две трети от страните в света

Прищина се скара на Apple: Tретирайте Косово като държава! - 1
Снимка: shutterstock

Косовският външен министър Мелиза Харадинай е изпратила писмо на изпълнителния директор на "Епъл" Тим Кук с искане компанията да включи Косово в своята карта на страните от региона като отделна държава, съобщава сръбската телевизия РТС.

"Независимостта на Косово в неговите граници е призната от над две трети от държавите в света, включително САЩ, Великобритания, Япония, Германия, Франция, Канада, както и членството му в престижни световни институции като Международния валутен фонд и Световната банка", посочва Харадинай в писмото по повод карта в приложението Епъл мапс, където Косово е показано като част от Сърбия.

Тя припомня, че на 22 юли 2010 г. Международният съд в Хага е постановил, че с обявяването на независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г. Косово не е нарушило международното право, допълва БТА.

Мелиза Харадинай посочва в писмото, че други платформи като Туитър, Фейсбук и Спотифай вече са въвели Косово като независима държава.

РТС припомня, че по-рано британската певица от косовски произход Дуа Липа предизвика буря от реакции в социалните мрежи, след като настоя Епъл да очертае ясно границите на Косово в приложението си Епъл мапс, а по-късно публикува в профила си в Туитър карта на Велика Албания.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Apple:

    22 9 Отговор
    Прищина е просто албанска пришка на територията на Сърбия. Рано или късно този етнически цирей ще бъде премахнат, независимо от договорките на световната политическа жандармерия.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Apple:":

    Колега, може би имахте впредвид джендър...мерия.
  • 3 Kill Bill

    14 7 Отговор
    Косово е Сърбия
  • 4 Jojo

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Apple:":

    Това, което си написал, няма как да се случи. Може го искаш, но не е реалистично. Повярвай на човек, който е работил в Косово.