Last news in Fakti

28 Юли, 2020 12:13 2 418 4

Пекин обвинява: С разпространението на идеите от Студената война Майк Помпео е заплаха за световния мир

  • сащ-
  • китай-
  • майк помпео

Запазването на стабилността на китайско-американските отношения е необходимо за контролиране на различията и разширяване на сътрудничеството

Пекин обвинява: С разпространението на идеите от Студената война Майк Помпео е заплаха за световния мир - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Неотдавна американският държавен секретар Майк Помпео произнесе реч в президентската библиотека и музей на Ричард Никсън в щата Калифорния, в която продължи да разпространява идеите от Студената война и тъй нар. „заплаха от Китай“ и призова САЩ и съюзниците им да предприемат „по-радикални мерки“ да променят Китай. Това съобщи Радио Китай.

Представянето на Майк Помпео през последните две години доказва, че действията му са продиктувани от идеите, останали от времето на Студената война. Вътре в страната си той непрекъснато проповядва за завръщането на маккартизма. В международен аспект той предизвиква конфронтация.

Майк Помпео произнесе антикитайска реч в родния край на Ричард Никсън и многократно се позовава на думи на Никсън, целящи да провокират конфронтация с Китай. Американският вестник „Вашингтон поуст“ коментира, че речта на Майк Помпео е доказала, че той не разбира историята, Китай както и САЩ. Той не може да измисли никакви приемливи и съгласувани политики.

В речта си Помпео се съмнява в почти всички нормални контакти и сътрудничество между Китай и САЩ. Той счита, че Китай използва САЩ в икономическото сътрудничеството за собствени облаги. Всъщност чуждестранни компании, включително и американски, желаят да инвестират в Китай, тъй като могат да се възползват от евтините ресурси и много други фактори. Продуктите, произведени в Китай, намаляват инфлацията и облагодетелстват потребителите и инвеститорите.

Запазването на стабилността на китайско-американските отношения е необходимо за контролиране на различията и разширяване на сътрудничеството. Обаче Майк Помпео се опитва чрез създаване на конфронтация да изолира Китай от света. Това не отговаря на интересите на различните страни, включително и САЩ, и се осъжда от международната общност. Анализатори считат, че американското правителство омаловажава ползите от сътрудничеството с Китай през изминалите 50 години. NBC коментира в статия, че Майк Помпео предприема агресивен подход към Китай, създава идеологичен антагонизъм, противопоставя се на комунизма.

„Тази нестабилна и неблагоприятна политическа атмосфера притеснява хората“, се казва в коментара на NBC. На 25 юли учени от 48 страни излязоха с изявление под надслов „Отказваме се от нова Студена война“ по няколко интернет платформи. Хората са наясно, че светът е излязъл от Студената война. Враждебността, изолацията, предизвикани от Студената война нанасят вреди на хората. Майк Помпео се опитва да се завърне в онова време, което останалите страни няма да приемат.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maik Pompeo

    2 9 Отговор
    Китаици по добре млъкнете
  • 2 ****

    7 0 Отговор
    Тези двамата и още няколко от обкръжението им,удариха дъното,но продължават да копаят още и още.Не могат или не искат да разберът,че на света му писна от тях с тяхните глупости,за щяло и не щяло да налагат разни забрани които са вув вреда само на ЕС икономиката
  • 3 ултравиолетова лампа

    2 3 Отговор
    Помпето ще ги скара и ще има война между САЩ и Чайната.
  • 4 ГОСТ 1

    7 1 Отговор
    За пореден път Помпео трови отношенията с Китай,макар да знае че нищо няма да последва от това.Целия свят вече разбра,че той е безподобно плямпало.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания