29 Юли, 2020 14:40 1 648 7

Най-бързият суперкомпютър на САЩ ще обработва данните за новия коронавирус

  • сащ-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • доналд тръмп

Това ще помогне за намирането на препарати, които могат да помогнат при лечението на заболелите от Ковид-19

Най-бързият суперкомпютър на САЩ ще обработва данните за новия коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски специалисти възнамеряват да анализират данните за новия коронавирус с помощта на най-бързия суперкомпютър на САЩ, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Агенцията цитира информация на Министерството на здравеопазването и социалните служби на САЩ. В публикувания от здравното ведомство документ се изтъква, че то ще си сътрудничи с американското министерство по въпросите на ветераните и министерството на енергетиката в рамките на програма за обмен и анализ на данни за инфекцията. Крайната цел на тази междуведомствена инициатива ще бъде създаването на ваксина срещу новия коронавирус и на препарати, които могат да помогнат на заразените.

Отбелязва се ,че специалистите ще прибягнат до услугите на най-бързия суперкомпютър в страната - "Съмит", който е разположен в Националната лаборатория на САЩ. Този обект на Министерството на енергетиката се намира в Оук Ридж, щата Тенеси. С помощта на "Съмит" ще бъде извършен комплексен анализ на данните, касаещи сферата на здравеопазването. Това ще помогне за намирането на препарати, които могат да помогнат при лечението на заболелите от Ковид-19.

"Съмит" беше конструиран от американската корпорация "Ай Би Ем". В продължение на две години той се считаше за най-бързия суперкомпютър в света. През месец юни тази година той бе изместен от челната позиция от японския му събрат "Фугаку", разработен от държавния Институт за естествени науки на Япония.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 2 Отговор
    На този компютър ще му трябват сто години да обработи кражбите на ГЕРБ.
  • 2 Боеко

    5 1 Отговор
    ааааа моя дето го строя ще е по-бръз
  • 3 новия аман

    1 0 Отговор
    А за "стария" кога?
  • 4 въпросче

    1 2 Отговор
    На бай Дончо лаптопа ли е? Ама най-бързия.
  • 5 шишарка нашишкана

    1 0 Отговор
    С помощта на "Съмит-Тръмпит" ще бъде извършен комплексен анализ на данните, касаещи сферата на здравеопазването на Русия. Компютърът си говорил с Путин. На руски език.
  • 6 ддгй

    2 0 Отговор
    Единственото спасение от тези нови вируси е закриване и унищожаване на секретните биологични лаборатории, които ги създават!
  • 7 Госあ

    2 0 Отговор
    Хууу че е уточнено в сащ. Щото най бързия в света е Фуджицу. Понеже според някои само краварите правят процесори и компютри 😂 И на всичкото отгоре е съвместен проект с РИКЕН. А краварите няма нищо подобно на РИКЕН.