Last news in Fakti

29 Юли, 2020 14:06 6 335 64

Голяма стъпка: Започна сглобяването на експерименталния термоядрен реактор

  • итер-
  • франция-
  • реактор-
  • експериментален реактор-
  • сглобяване-
  • русия-
  • росатом-
  • наука

Генералният директор на „Росатом“ заяви, че това е най-важното събитие за цялата термоядрена общност и за цялата световна наука

Голяма стъпка: Започна сглобяването на експерименталния термоядрен реактор - 1
Снимка: Shutterstock

Във Франция беше проведена тържествена онлайн церемония, поставяща началото на монтажа на международния термоядрен експериментален реактор ИТЕР, в която участваха официалните представители на страните в проекта. В него си сътрудничат 35 страни, като важна роля, освен държавите-членки на ЕС, имат Русия, САЩ, Индия, Китай, Южна Корея и Япония.

ИТЕР е експериментален термоядрен реактор, базиран на концепцията за токамак – руска научна разработка, която използва магнитно поле за удържане на гореща плазма в т.нар. „торус“ (въртящ се триизмерен кръг). В основата на горивото за реактора, който ще работи на принципа на синтеза, са морска вода и литий. Най-големият международен проект цели да постигне и възпроизведе термоядрената енергия на слънцето. Това е научен мега-проект, който възнамерява да покаже, че е възможно да се контролира термоядрен синтез в индустриален мащаб. Изграждането на ИТЕР може да осигури на човечеството надежден източник на енергия, ефективен в продължение на милиони години. Сглобяването и монтажът на токамака е изключително важно събитие за световната наука.

В церемонията, отбелязваща историческия момент, дистанционно участие взе президентът на Франция – страната домакин на проекта - Емануел Макрон. „Фактът, че САЩ, Русия, Китай, Япония, Европа, Индия и Корея привличат най-добрите си учени и експертиза в полза на обща кауза, е доказателство, че това, което сближава хората и народите, е много по-силно от това, което ги разединява“, отбеляза в речта си френският президент. В рамките на събитието говори и генералният директор на ИТЕР Бернар Биго, който направи виртуална обиколка на обекта.

Приветствие от президента на Руската федерация Владимир Путин беше прочетено от генералния директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов: „ИТЕР, който се превърна в най-големия международен научно-технически проект, е ярък пример за ефективно и взаимноизгодно многостранно сътрудничество. Както е известно, Русия е една от страните основателки на тази инициатива, призвана да даде важен принос за гарантиране на енергийната сигурност на човечеството и да играе активна роля в нейното реализиране. В основата на проекта ИТЕР стои разработената в Русия концепция за инсталацията „токамак“. Днес проектът навлиза в решаващата фаза на своята реализация. Това ни дава основание да вярваме, че целите му ще бъдат постигнати в набелязаните срокове и в обозримо бъдеще ще можем да получим уникален по своята мощност и сигурност източник на енергия. Неговата експлоатация без съмнение ще допринесе за постигане на устойчиво икономическо развитие и повишаване на качеството на живот на милиони хора“. В обръщението си Владимир Путин благодари на всички, които през годините са работили в проекта ИТЕР.

Русия допринася за международния проект по няколко начина: гарантира финансиране за бюджета на организацията ИТЕР, произвежда и доставя 25 вида сложно оборудване от най-висок клас и осигурява руски персонал на място за завършване на проекта. От руска страна отговорната компания в рамките на проекта е руската държавна корпорация „Росатом“. Участието ѝ се подкрепя от научни и инженерни екипи от различни предприятия в цяла Русия, подобрява сътрудничеството с други институции и организации и осигурява обучението на квалифицирани специалисти в редица руски университети.

Генералният директор на „Росатом“ заяви, че началото на сглобяването на реактора е най-важното събитие за цялата термоядрена общност и за цялата световна наука. „Важно е, че въпреки ограниченията, причинени от епидемията от коронавирус, сглобяването и монтажните дейности започват по график. Сега основното предизвикателство за всички нас е да осигурим своевременен монтаж и сглобяване на инсталацията и да получим първата плазма до края на 2025 г. Това ще демонстрира съгласуваността на действията на всички участници в проекта и високата ефективност на международното сътрудничество“.

Той също отбеляза, че проектът ИТЕР е ярък пример за открито научно и технологично сътрудничество, подчертавайки, че Русия изпълнява задълженията си в проекта ИТЕР да даде своя принос в натура и чрез финансиране в строго съответствие с графика. „От 2007 г., когато стартира проектът ИТЕР, това е най-големият научен проект в историята - както откъм сложност и разходи, така и от гледна точка на потенциалното му значение за човечеството. В много отношения, според резултатите от него, ще можем да преценим дали термоядрената мечта за неизчерпаем и безопасен източник на енергия ще се превърне в реалност на 21-ви век“, коментира Виктор Илгисонис, член на Международния съвет на ИТЕР, директор на научно-техническите изследвания и разработки на „Росатом“. Идеята за изграждане на международен термоядрен реактор е първоначално въведена през 1985 г. от Михаил Горбачов и подкрепена от президентите на САЩ Роналд Рейгън и Франция - Франсоа Митеран.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    60 22 Отговор
    Стига с тези "изостанали" руски разработки, дайте някоя напредничава хАмериканска, нещо за Фейк-16, блок 70, вход 3, етаж 5 например...
  • 2 Docenta

    16 82 Отговор
    Русия е последна дупка на реактора.Пак си присвояват чужди заслуги

    Коментиран от #5, #6, #26, #28, #48

  • 3 Госあ

    19 4 Отговор
    Браво !!! Фактът е, че учените определят битието на човечеството за добро, а економистите пенкилер го ограбват. Меча треа да играе за простолюдието. Иначе нищо няма да се промени. Все едно силен патоген без силен антибиотик да лекуваш.
  • 4 Callahan

    55 10 Отговор
    Руснаците били назад... нали така разправят тук платените примати? За момента има два работещи реактора на бързи неутрони в света - БН600 и БН800. И двата руски. Работят с уран 238, от който има огромни резерви. Няма нужда от обогаяване, всичко е по-евтино, по-чисто, и много по-безопасно.
  • 5 Госあ

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "Docenta":

    Тоо па 😂 А ти къв точно доцент си бе бате?

    Коментиран от #22

  • 6 Госあ

    46 7 Отговор

    До коментар #2 от "Docenta":

    Въпросът е краварите к'во точно праат там ? Пак крадат технологии разбойниците

    Коментиран от #19

  • 7 Alpha-Omega

    33 2 Отговор
    ТУРКИЯТА ЩЕ УЧАСТВА С ЕДНА БАКЛАВА И ДВА КОЧА!

    Коментиран от #21

  • 8 Миролюб Бенатов

    13 4 Отговор
    А в нашия гьол никога.
  • 9 тиквеник

    18 3 Отговор
    И тиквата ще строи суперкомп,ама нещо не го отразяват междунаародните медии

    Коментиран от #13

  • 10 Котев

    41 5 Отговор
    Най важна е ролята на Русия. Това съветския ТОКАМАК. Това е и част от предателствата на Елцин, който се съгласи да се построи във Франция.

    Коментиран от #11

  • 11 Винету

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Котев":

    Кой ще реже лентата?
  • 12 Пфу

    6 20 Отговор
    Факти, тая статия от RT ли я преведохте? Човек ще си помисли че лично другаря Путин и направил дизайна на реактора. А полека с пропагандата.

    Коментиран от #30

  • 13 габровец от варна

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "тиквеник":

    Нашият суперкомпютър да не се окаже че е правен от части на стари обикновени компютри...

    Коментиран от #25

  • 14 1122

    5 0 Отговор
    Към №1.Човече,прочете ли какво пише в статията,че пишеш глупости? ТИ СИ ПЪЛЕН ГЛУПАК!
  • 15 Анализаторр

    1 23 Отговор
    И като хванат ядрения синтез в магнитно поле какво ще го правят? Ще го утилизират на задното стъкло на V8 волга? Тъпи руснаци. Ще си остане само експеримент. Топлината генерирана от термоядрена реакция в магнитно поле не може да се утилизира освен ако не се предава чрез радиация а там се навлиза в опасна област. Факти много се отварят на ядрена енергетика напоследък. Това да не е от руски спонсори?

    Коментиран от #18, #29, #31

  • 16 Апят

    1 6 Отговор
    Пропагандна статия
  • 17 той е знаел той е умен той е прост

    5 1 Отговор
    боко предателя крадец затова е подписал спирането на козлой 2027година
  • 18 наблюдател

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Анализаторр":

    Има кой да мисли по тези въпроси,но това със сигорност не си ти.

    Коментиран от #27, #61

  • 19 руски краварски соросоид

    2 18 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Краварче,руските нищожества не са технологична държава ,че някой да краде от тях.САЩ е най-рсзвитата и технологична нация отговорна за попти всички иновации на тоя свят.Северноазиатските руски примати не ги бутай при големите.Да си правят балалайките и самоварите

    Коментиран от #32, #33

  • 20 Факти

    4 9 Отговор
    Как от всички чужди медии си избрахте точно попадналите с векове русн@ци да цитирате 🤔🙄

    Коментиран от #34

  • 21 МРАЗЕЩ НАЦИОНАЛИСТИТЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Alpha-Omega":

    А Българите освен на бокаи скубещ трева с друго?
  • 22 ХХХХ

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Тоя от тия дето не могат дате заслепят със блясъка си затова те заливат с фекалиите си
  • 23 Тиквоний I

    2 2 Отговор
    Бас държа, че тоя ректор без нашия СУПЕР МАКИНТОШ БАНКЯНСКИ 1 няма да помръдне. Ами нали ние смятаме комисионните.
  • 24 мразя руските говеда

    3 1 Отговор
    Говедарите защо ги споменавате тук ??
  • 25 Антон

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "габровец от варна":

    Ми то не били компютри ами компоти, и не сме ги изнасяли ами са ни ги връщали :)
  • 26 коментар

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Docenta":

    Алоуууу доценчето, четете мн. внимателно.
  • 27 Анализаторр

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "наблюдател":

    Ало наблюдаващия, тоя томакак или тамохоук или макак.... го дъвчат от времената на млад техник, когато си ходел прав под масата най вероятно. И аз вярвах по едно време в непорочното зачатие но както е казано "Златна ти уста Йоане!"

    Коментиран от #35, #37

  • 28 До долара

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Docenta":

    Сигурно никога не си чувал за Николай Вавилов и Юри Кондрачук и какъв е точно техният принос в световната наука. Можеш да попиташ Нил Деграсс Тайсън
  • 29 Вчера точно го

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Анализаторр":

    обяснява един от водещите физици от Русия естествено институт Курчатов по първи канал на руската,ама ти нали си ограничен за какво ти е да знаеш нещата,просто трябва да се изс..еш по въпроса и толкова.
  • 30 Котев

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пфу":

    Ограмоти се и тогава говори. Технологията е руска, парите са на другите.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Включи жълтите

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "руски краварски соросоид":

    светлини за да се вдигне мъглата обхванала съзнанието ти и не пиши тъпотии. Краварите са най-тъпата и крадлива нация нямат свои разработки всичко е крадено или привлечено от Русия и Европа. Никола Тесла хърватин преди да почине в нищета прави открития,които носят световна слава,но приживе тъпите кравари му се смеят и не му дават лиценз,но след смъртта му си приписват неговите заслуги.Първият телевизионен сигнал е предаден от руснак в Санкт Петербург,избягал след революцията в САЩ и след дълги години американците патентовали неговия труд като собствена разработка. И, всичките им "велики"открития са все такива. Американската нация е най-тъпата на света и най-неграмотна.

    Коментиран от #38

  • 33 Преди да пишеш

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "руски краварски соросоид":

    поредната простотия виж кои са създателите на ТОКАМАК и какво е неговото предназначение. Краварите са на светлинни години от Русия,но то няма как да е по друг начин при положение,че е без история и е заселвана от неудачниците в стария свят и от хора търсещи приключение и спокоен живот далеч от войни и котнфликти.
  • 34 Прочети и се ограмоти

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Факти":

    малко в повече за откривателите на ТОКАМАК и ще видиш колко си в неведение и какви простотии пишеш.

    Коментиран от #36

  • 35 Да доста отдавна

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Анализаторр":

    беше и не е от млад техник,а от техника и молодьожи,май и ти си ходил с капачка от буркан вместо шапка тогава. А и тази система в това време просто с онези технологии нямаше как да се развива,но сега времената са други и ето на. Ограмоти се повече за целта на ТОКАМАК и не пиши глупости.

    Коментиран от #41

  • 36 Туй

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Прочети и се ограмоти":

    Е герпаф трол, чел е една книга само, познай коя

    Коментиран от #45

  • 37 А що се отнася до

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Анализаторр":

    непорочно зачатие има описани такива в АГ учебниците по медицина но това е друга тема и там няма да те открехвам.
  • 38 де факто

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "Включи жълтите":

    Абсолютно всичко което си написал са лаладжийски истории.Общо взето ала бала и си личи едкнствено,че си руска пoдлoгa.Първото което е държавите допринесли най-много за развитието на света са САЩ и Великобритания.САЩ държат 46% от световните патенти и са най-иновативната държава допринесла най-много за технологиите по света.Русия допринася за развитието на света с едно голямо нищо ,но това по-скоро важи за СССР ,а не днешна жалка и недоразвита Русия.Всеки можещ руснак бяга с двеста от Русия и си мечтае за живот в САЩ.Самата Русия не е дори в топ 10 на най-развитите технологични държави.

    Коментиран от #43

  • 39 БПФ

    1 1 Отговор
    Вярно е, че Токамак е стар проект, но технологията е изключително сложна, а и опасна - нищо чудно, че чак сега се реализира.
    За козяшките клакьори - знам че много ви боли, но това е реалността. Неслучайно Русия е №1 на света по брой висшисти на глава от населението. Образованието винаги се отплаща. В САЩ трудно ще намериш научен екип в каквато и да е област без руснаци в него. САЩ са разчитали основно на кражба на чужди учени - американското ракетостроене е откраднато от Германия, най-голям принос в американската авиация има нашия Асен Йорданов и т.н. и т.н. - ама иначе изкарват китайците крадци... абе - говeда - Китай има държавност и наука от 5000 години, а вашата държава е по-млада от Большой театр !!!
  • 40 Гарабед

    0 0 Отговор
    Говностан е първенец в космоса, оръжията, телепатията, електрониката, телепортацията, козметиката, и ядрените технологии, разбира се, .. каза Зануления бункерен Плъх... 🎃
  • 41 Анализаторр

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "Да доста отдавна":

    Уффф ниско температурен управляем термоядрен синтез е като философският камък в химията, нема такова животно, особено в ръцете на тъпи руснаци. Аман от неграмотни хора!

    Коментиран от #47

  • 42 Гарабед

    0 0 Отговор
    Говностан е първенец в космоса, оръжията, телепатията, електрониката, телепортацията, козметиката, и ядрените технологии, разбира се, .. каза Зануления бункерен Плъх... 🎃
  • 43 дефакто

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "де факто":

    Единственното значимо откритие на Великобритания е на Майкал Фарадей, другите Дизел, фон Браун Фау едно и фау две и Луната, подводниците май са все Германски. Да не забравяме Айфона ама може и без него. За САЩ остават единственно братята Райт. Има и много неща открити от Никола Тесла и доразвити след това ама той е Сърбин

    Коментиран от #44, #46

  • 44 дефакто

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "дефакто":

    Май пропуснах първият теливизионен сигнал на олимпийските игри в Берлин, ама вие си го знаете

    Коментиран от #49

  • 45 Чета и се интересувам

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Туй":

    доста повече от колкото можеш да си помислиш и осъзнаеш. Мразя когато се пишат неистини и писане без доказателствен материал. Това не е тролство,а твоето мнение не ме засяга ни най-малко,дори се чудя защо ти отговарям смятайки,че е излишно да се отговаря на простия и неграмотния.
  • 46 де факто

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "дефакто":

    Това ,че ти само с това си чул е съвсем отделен въпрос.Тук не става въпрос за един или двама човека какво са изобретили.Аз ти говоря за официални данни и за стотици хиляди патенти и разработки които можеш да ги провериш навсякъде., коя държава с колко и с какво е допринесла за света.Русия е държава която единствено краде технологии и не допронася с нищичко.Виж стане ли дума за радиация и зарази ,руснаците са на челното място.

    Коментиран от #50

  • 47 Точно това обясни

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Анализаторр":

    вчера,че температурата,която се развива е дори по висока от тази в ядрото на слънцето и то неколкократно по-висока. И не става въпрос за студен термоядрен синтез въобще.

    Коментиран от #57

  • 48 a bee

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Docenta":

    Ако гръмне ,ша е !!!!!!!!!!!!
  • 49 де факто

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "дефакто":

    Какъв телевизионен сигнал какви пет лева.Дори и телевизията е измислена от американеца.Попти всичко до което се докоснеш е дело на Америка.Компютъра който ползваш е дело на САЩ,компонентите му са американски ,както и интернета който ползваш дори е американска разработка.

    Коментиран от #51

  • 50 Патентите

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "де факто":

    Стотиците патенти какво точно са дали на човечеството като полза за всеки? Твоите хора са открили единственно завземането на чужди територии. Първо от Индианците, после тези с нефтени находища. Почти няма значим принос освен военните технологии, които служат за унищожение
  • 51 Компютрите

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "де факто":

    Компютъра на Атанасов или машината на Тюринг или персоналния на Стив, който има арабски корени? Почти нищо значимо не е разработено от Американец, дори идеята за Лунния модул е взаимствана от Кондрачук и те никога не са го крили

    Коментиран от #53

  • 52 Nnn

    1 5 Отговор
    Естествено,че държавата която допринася най-много в научните разботки и технологиите е САЩ.Анериканците са едноличен лидер там.Заделят най-много пари за науката и имат най-много и най-важните разработки.След тях са Китай,Япония,Южна Корея,и Великобритания.Русия я няма абсолютно никъде тук в картинката.Русия НЕ влага почти никакви финанси в науката и не е държава ,която може да допринася с каквото и да било.Просто не са технологична нация.Страни като Швейцария и Австралия дори в ден днешен допринасят много повече за развитието на света от колкото Русия.Само невежите русофилски слуги може да правят реклама на оскотелите руснаци...

    Коментиран от #55, #62

  • 53 Nnn

    3 5 Отговор

    До коментар #51 от "Компютрите":

    Джон Атанасов е американец ,роден и израстнал в САЩ.Майка му е ирландка ,а баща му е българин.Самия Джон Атанасов няма български пасоорт ,не знае български и е сттпвал веднъж в България.И няма никакво значение кой какви корени имал,а къде е роден и какъв е по народност ,зашото ако погледнем и твойте корени,те ще стигнат чак до Азия тролче !

    Коментиран от #54

  • 54 Тролче

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Nnn":

    А Тюринг къде е роден?

    Коментиран от #58

  • 55 Тролче

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Nnn":

    Николай Вавилов е допринесал повече за благото на хората отколкото всички хартиени научни разработки на индиянците ама ти де да знайш
  • 56 ото

    0 0 Отговор
    Когато руснаците взривиха първата термоядренна бомба всички се вцепениха и човечеството разбра че е открехнало портите на ада. Неконтролирания термоядрен синтез отприщи такова количество енергия, че хората си зададоха въпроса ще могат ли да я опитомят. За една шепа морска вода и малко литий - безплатна енергия за света години напред. Ако науката и технологиите могат да го постигнат, човечеството ще премине в съвсем нов етап от своето съществуване, където буквално ще се къпем в енергия. Всички ще станат супермени и ще пътуваме между звездите.

    Коментиран от #59

  • 57 Анализаторр

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Точно това обясни":

    Когато става въпрос за термоядрен синтез температурата е относително нещо. На английски му казват cold fusion. Едни французи наскоро се пробваха ITER. Та как викаш ще утилизират топлината на плазма?
  • 58 Nnn

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Тролче":

    Еми да вървят да произвеждат в Русия бе трол русофилски ! Защо всички го правят в САЩ ?

    Коментиран от #60

  • 59 да си го кажем

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "ото":

    Първата термоядрена бомба е взривена от САЩ.Руснаците по късно крадат технологията
  • 60 Тролчо

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "Nnn":

    Ако беше чел внимателно(ама ти не си), никъде не се говори за Руски разработки, поне не и в моите коментари. Има открития, които променят живота на човечеството генерално, други които създават удобства без да са жизнено важни и милиони патенти дето никой не ги е и чувал.
    Фарадей - Електричиският генератор/двигател - Англичанин разработено в Ангиля - променил човечеството за винаги
    Дизел - Дизеловият двигател - Германец разработено в Германия променил човечеството завинаги
    Вавилов - Генетичните му разработки свързани с растенията водят до занчително по добър и сигурен добив на пшеницата, която е толкова важна.
    Дори на Флеминг Антибиотиците също са безценни.
    Кое толкова важно са открили братята Индианци?
    Самолета на братя Райт, който също е много важен
    Дори Белл е Шотландец с телефона.
    Кажи нещо безценно друго открито от Американец?
    Не се сещаш
    Дори компютъра се основава на машината на Тюринг, коюто е Англичанин
    Ракетите, са открити от Германци в Германия
    Всичките велики стотици хиледи Американски патенти едва ли някой се сеща за тях
    Аз от Кока Кола и Макдоналдс и КФС нямам особенна нужда и ги пропускам.
    Тоя Синтез също ще бъде нещо революционно в науката ако се получи
  • 61 Гошо

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "наблюдател":

    Той ясно ти е казал че няма а тия които мислят по тоя въпрос са тъпи при това руснаци значи двойно тъпи
    Такива неща може само американския мозък да реши а щом не правят опит значи са нерешими Няма такъв мозък като американския мозък
  • 62 Тролчо

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Nnn":

    Освен многото научни разработки на братята индианци, аз не разбрах коя е толкова безценна, чак да не можем да живеем без нея. Я пробвай без ток да събираш дърва за готвене и да се къпиш и переш на ряката или да бухаш с каруцата или пеш
  • 63 Ким Чен Ун

    3 0 Отговор
    Ако световната научна общност нещо се усъмни, че няма да може да се удържи плазмата и ще последва взрив, аз с готовност ще приема инсталацията да бъде изградена в моята забележителна Родина на самата граница с Южна Корея. Нашите горди инженери са безстрашни и ще я подкарат успешно, след което започваме износ на ток за цял свят, но не и за САЩ - те попадат под вечните ни санкции.
  • 64 Боро

    3 0 Отговор
    Това е технология по, която в Русия се работи още от съветско време, наричаха я - проект изкуствено слънце. А иначе целия цирк около уж международния проект е с цел да прикрие факта, че Русия продава на Франция революционен източник на енергия.
Новини по държави: