30 Юли, 2020 19:30 2 787 8

Паника в Румъния: Половината легла в интензивните отделения са заети

  • румъния-
  • клаус йоханис-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Президентът Йоханис обвини социалдемократите, че съзнателно са предизвикали здравната криза, блокирайки законодателните инструменти, позволяващи на властите да се борят с пандемията

Паника в Румъния: Половината легла в интензивните отделения са заети - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че в настоящия епидемиологичен контекст са необходими много твърди мерки и подчерта, че онези, които не спазват нормите, ще бъдат санкционирани, предаде Аджерпрес.

Йоханис се срещна днес с вътрешния министър Марчел Вела и с началника на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат, за да обсъдят ситуацията с коронавируса.

"Намираме се в следната ситуация: 1350 (новозаразени) пациенти, 35 смъртни случая, растящ брой болни. Ние, аз, правителството, отговорните власти, сме решени да се справим с тази нова форма на криза", заяви държавният глава, предава БТА.

Обръщайки се към румънците, той посочи, че според социологическите проучвания 90 процента от тях съблюдават нормите - носят маски и спазват дистанция. "Благодаря ви! Мнозинството от вас са разбрали, че имаме нужда от дисциплина. Онези, които не са разбрали, ще бъдат глобявани. Задължително е всички да спазват нормите, за да овладеем тази пандемия", изтъкна президентът.

Той добави, че вече половината от леглата в интензивните отделения са заети.

"Имаме над 800 легла, подготвени за интензивна терапия. В момента половината вече са заети. Внимание! Имаме нужда от много твърди мерки. Важното е заедно да преминем колкото може по-леко през тази здравна криза, създадена с цинизъм от една партия в Румъния", отбеляза той.

Йоханис отправи остри критики и обвинения към Социалдемократическата партия (СДП), която контролира мнозинството в парламента. По думите му социалдемократите съзнателно са предизвикали здравната криза в Румъния, блокирайки законодателните инструменти, позволяващи на властите да се борят с пандемията, посочва сайтът Зиаре.

"Защо СДП извърши този акт на немислим цинизъм? Обяснението е потресаващо - СДП, недоволна от успехите на правителството на Национално-либералната партия (НЛП), реши да предизвика здравна криза, за да има причини на критикува правителството. За СДП няма значение, че хиляди румънци се разболяха, че стотици румънци починаха", подчерта Йоханис.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украинец и подобни

    15 0 Отговор
    Ей сега заради алчните туроператори украинци и всякакви други свободно ще ни го пренесат.Българска циганска работа.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Томахок!

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Украинец и подобни":

    И не само сега и от Турция идват за байряма и познай! Там никой не знае ко става... Майка плаче оркестър свири!
  • 3 От Плевен

    5 0 Отговор
    И там партиите, пък и част от народа, имат явно проблеми с осъзнаването на проблема и взимането на адекватни мерки... Балкански нрави, сър!
  • 4 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Украинец и подобни":

    Да, хотелите по Северното Черноморие са пълни с румънци,държавата им гори,ама ние искаме тестове от сърби,молдовци,не знам кви, които никога не са били кой знае какъв туристически контингент.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Как половината, нали вчера бяха всички, а?
  • 6 Махленска клюкарка

    3 3 Отговор
    Къде е мангъров и подкрепящите го глупаци, да им обяснят, че вирус няма и готово. Или и там надуват бройката заради помощта от ЕС? Ааа то съветът мина. Или бил гейтс ги лъже?
  • 7 Рошко

    1 3 Отговор
    Аман от стряскащи заглавия, не вярвам на фскиния ви вирус, всички сте подложки на бил гей много ли искате да ви чипират бе амсалаци
  • 8 Рошко

    1 2 Отговор
    Ашколсун на Швеция, май те останаха най нормалната нация