Last news in Fakti

30 Юли, 2020 19:52 3 899 10

Колко пари има в шкафчетата на германците?

  • германия-
  • евро-
  • спестявания

Федералната банка пресмята, че банкнотите и монетите, скрити в книги и чекмеджета, трябва да се равняват на около 94 милиарда евро

Колко пари има в шкафчетата на германците? - 1
Снимка: shutterstock

107 евро - по толкова пари в брой носят със себе си германците. А колко имат у дома? По шкафчета и чекмеджета са прибрани средно по 1346 евро.

 

Германците обичат да разполагат с пари в брой. Това не е новост. Макар плащането с карти да става все по-разпространено във Федералната република, за разлика от ситуацията в други западни държави населението на Германия разполага с големи суми в брой и ги възприема като израз на свобода. Учудващо това не е феномен само сред по-възрастните.

Колко пари в брой държи средно един жител на Германия в портмонето или чантата си? Отговорът гласи: 107 евро. Наличната сума кеш в портфейла на един германец е намаляла с около 11 евро за последното десетилетие.

Германците държат сериозни суми по домовете си

Каква сума обаче крият жителите на Германия по домовете си? В търсене на отговора на този въпрос Федералната банка прави допитване с участието на 2000 души. За да бъдат максимално искрени, им се осигурява анонимност. Участниците в проучването могат да попълнят сумата директно в компютър без интервюиращият да вижда. Резултатите са изненадващи: германците държат средно 1364 евро в брой у дома. В изчисленията са включени само сумите, които престояват над две седмици в жилищата на анкетираните. В заключението от проучването се посочва, че тъй като много хора изобщо не държат пари в брой вкъщи, явно други са скътали изключително големи суми.

Пет процента имат по над 5000 евро в брой

Това личи и по т.нар. медианната стойност. Това е тази сума, от която точно половината имат повече, а другата половина - по-малко. Тази медиана е 200 евро, далеч по-малко от средната стойност, която е по-висока поради това, че някои имат наистина значителни суми вкъщи. 75 процента от запитаните държат по-малко от 500 евро у дома, един разполага с цели 100 хиляди, а около пет на сто имат по над 5000 евро в жилището си.

Населението над Германия над 18-годишна възраст е близо 70 милиона. Това означава, че около 3,4 милиона души държат големи суми пари у дома. Федералната банка пресмята, че банкнотите и монетите, скрити в книги и чекмеджета, трябва да се равняват на около 94 милиарда евро. Като вероятно реалната сума е още по-висока: от една страна, част от анкетираните се притесняват да споделят колко пари държат в къщите и апартаментите си, от друга - хората се случва да забравят за част от парите, които са скрили.

Укриването на данъци не е единственото основание

Две възрастови групи са особено склонни да складират пари вкъщи -  хората с високи доходи (над 4000 евро), които средно разполагат с по 2635 евро кеш, и тези във възрастовата група 55-65. Те държат около 2293 евро у дома. Работниците, които далеч не получават високи заплати, също държат немалки суми, като една от причините е, че част от тях работят на черно.

Все пак укриването на данъци не е водещият фактор за това, че германците разполагат със сериозни суми в брой, заключват авторите на проучването. Едва 12 процента от запитаните казват, че ги мотивира укриването на средства от държавата. Всъщност няма нищо противозаконно - това, което кара много хора да продължават да държат сериозни суми в домовете си, са ниските лихви, анонимността и страхът от хакерски атаки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stéphanie 🎲

    1 7 Отговор
    У дома не 😳, опазил бог от хакерски атаки.Всичко в картата а и с тази корона не на всички места приемат банкноти,вече до 60€ от картата може и без контакт.
  • 2 ЖИЗЕЛ

    16 0 Отговор
    Ами е откъде копира нашия вожд Бойко. Отговаря на възрастта 55-65
  • 3 Това с шкафчетата с пари

    18 0 Отговор
    Е запазена марка на Българите ( по скоро на един), моля не плагиадствайте защото ще се съдим!
  • 4 Гост

    14 0 Отговор
    100% са по-малко от на нашия с нощното шкафче. Е.аси искам и аз такова шкафче. Не ламтя искам нормален живот.
  • 5 DW в Подкрепа на ББ

    9 1 Отговор
    Целият немски народ имат по-малко от едно чекмедже. Как да не вярваш на вожда, че той процъфтява.
  • 6 Хяхя

    8 1 Отговор
    Германците, като са видяли шкафчето на Бойко са почнали да си викат: Цъ-цъ-цъ тоя премиер на България какво пълно шкафче си има, с пари и злато.
  • 7 Бою

    0 0 Отговор
    Ъ средно по две лилавки от моя шкаф, бедняци
  • 8 Asdfg

    8 1 Отговор
    Бочко е номер1 с шкафчетата! Прост, нахален, тъп, ноооо много хитър! ТИКВА!
  • 9 Германец от Герман

    1 0 Отговор
    Бе тея от с.Герман са слаба ракия...виж,тия от село Банкя са друга бира...
  • 10 Брейкинг Нюз

    2 0 Отговор
    Банките масово фалират. След като стана ясно къде Бойко държи милионите, всеки си ги държи по шкафчетата