Last news in Fakti

30 Юли, 2020 20:09 2 600 24

Новата космическа мечта на НАСА! Марсоходът "Пърсивиърънс" пое по зададената траектория в полета си до Червената планета (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • марс-
  • наса-
  • пърсивиърънс-
  • марсоход-
  • кейп канаверал

Апаратът трябва да достигне до повърхността на Марс на 18 февруари 2021 година и след кацане в кратера Джезеро да започне да търси следи от микроорганизми в почвата

Новата космическа мечта на НАСА! Марсоходът "Пърсивиърънс" пое по зададената траектория в полета си до Червената планета (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Марсоходът "Пърсивиърънс" пое по зададената траектория в полета си до Червената планета, след като апаратът се отдели от третата степен на ракетата, съобщи на сайта си НАСА.

"Един час след старта на марсохода, той влезе в своята траектория за полета до Марс", се казва в съобщението на американското космическо ведомство. НАСА уточнява, че това е станало, след като е приключила една важна операция - отделянето на марсохода от третата степен на ракетата-носител "Атлас V".

Стартът на полета беше даден в 14:часа българско време от космодрума "Кейп Канаверал" в щата Флорида. Апаратът трябва да достигне до повърхността на Червената планета на 18 февруари 2021 година и след кацане в кратера Джезеро ще започне да търси следи от микроорганизми в почвата.

Шестколесната научна лаборатория с маса 1025 килограма е оборудвана с радиоизитопен термоелектрически генератор, който работи с плутониев двуокис и с две литиево-йонни батерии. На марсохода е закрепен и мини-хеликоптер "Инджинюъти", който може да извърши в периода на изследванията 5 кратки полета на височина до 10 метра, предаде БТА. 

Новата космическа мечта на НАСА! Марсоходът "Пърсивиърънс" пое по зададената траектория в полета си до Червената планета (ВИДЕО+СНИМКИ)

С помощта на роботизирана ръка с дължина 2,1 метра роувърът ще събере 40 проби от почвата, които, както се надяват в НАСА, ще бъдат върнати на Земята през 2031 година от друг апарат.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    24 17 Отговор
    Рогозин гледа и подсмърча. След около 1000 години може и рушки таралясник да кацне на Марс. Е, белият свят до тогава ще е колонизирал галактиката де, ама няма значение. Пак ще е успех за руските военно-комедийни сили.

    Коментиран от #2, #3, #5, #6

  • 2 Stéphanie 🎲

    16 11 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Хихихиииии ✋😂 и те си имат ☺😝 само че техният ще го пуснат по Киностудия «Мосфи́льм» .....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЖИЗЕЛ

    1 1 Отговор
    на крива ракета, космоса й е виновен. Така ми разпряваше бивш колега 1995-2007
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Plamen Georgiev

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Taка е. А след само 10 Михайловград ще е Шведград. Това притеснява ли те?
  • 7 Дарт Мол

    2 2 Отговор
    Изпратил съм Люк Скайуокър и Касандра да посрещнат техниката на северния док до Колизеума на юг от оранжевото езеро на Марс. Всичко ще е ажур, ако българите не сменят хималайската сол с бартолетова такава. Ще е хлъзгаво кацане по обострен терен.
  • 8 гост

    3 4 Отговор
    По-вероятно е Спейс Х да отиват и да ги донесат тези проби. До края на годината трябва да имат летящ кораб, след 2, 3 гдини да направят тестовете до Луната и след 8-10г. да се отправят до Марс.
  • 9 русия е джудже

    11 5 Отговор
    Джуджетата и те искали да погледнат към Марс....през телескоп от Земята обаче.

    Коментиран от #10

  • 10 Ще я гледат и още как на

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "русия е джудже":

    Весёлые картинки- журнал
  • 11 Кристиян Вигенин

    7 4 Отговор
    Американците методично развиват своята космическа програма,която ще ги върне на Луната и ще ги отведе на Марс.До края на века ще колонизират цялата Слънчева Система.
  • 12 ЖИЗЕЛ

    6 1 Отговор
    До 7 "ще е хлъзгаво кацане по обострен терен"😁 леле каква велика мисъл. И учен ще се шашне
  • 13 Ботуш

    6 5 Отговор
    Американците са велики. Россия никога не е кацал на Луната камо ли на Марс мухаха

    Коментиран от #20

  • 14 Хаха

    3 2 Отговор
    Висока радиация и микроорганизми.Да си знаят отсега нищо няма да намерят.
  • 15 Хаха

    2 1 Отговор
    Висока радиация и микроорганизми.Да си знаят отсега нищо няма да намерят.

    Коментиран от #22

  • 16 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "хаха":

    Не, днес е избягал от клиниката за душевно болни.
  • 17 Игра на полове

    1 5 Отговор
    Тези докато се върнат каква ли държава или няколко нови държави ще намерят в днешната САЩ? Или май там ще е РКЩ: Руско- китайски обединени щати.

    Коментиран от #21

  • 18 Sofia

    2 1 Отговор
    И последната от трите планирани марсиански мисии за това лято е на път към Червената планета! Днес, на 30-ти юли в 14:50 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида излетя американската ракета "Атлас 5" с марсохода на НАСА "Пърсъвиърънс".

    "Атлас 5" летя в конфигурация 541, което означава, че първата степен бе оборудвана с един построен в Русия двигател на керосин и кислород "РД-180" и още четири твърдогоривни двигателя "AJ-60А", построени от американската компания Аероджет Рокетдайн. Тези общо пет двигателя бяха незаменими за първоначалното извеждане на "Пърсъвиърънс" на път към космоса. Четирите "AJ-60A" бяха изхвърлени благополучно 90 секунди след началото на полета, след което "РД-180" продължи да работи още няколко минути, преди да предаде щафетата на степента "Центавър" и американския ракетен двигател "RL10". Този двигател имаше много важна роля - по време на първото 7-минутно запалване "Пърсъвиърънс" бе въведен в първична околоземна орбита, където престоя около половин час.

    След като и този половин час отмина, мощният двигател "RL10" се запали отново за осем минути, вмъквайки космическата мисия на прецизна траектория към Червената планета. Впоследствие "Пърсъвиърънс" се отдели от горната степен на ракетата-носител и с това процедурата по изстрелване приключи успешно.
  • 19 Националист

    1 2 Отговор
    Абе що не се погрижат първо за 60те милиона гладуващи американци и за 45 милиона бездомни и изгонени от жилища и квартири ами пак се занимават с анимация за Марс?
  • 20 1975

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ботуш":

    Каца ли са само веднъж през далечната 1972 г., което е и първото успешно кацане на Марс, но съветската техника работи само 20 секунди и до там. От тогава нищо, само провали. Като изключим този частичен успех, всичко първо на Марс е щатско - първо облитане, първо орбитиране, първо успешно изследване, като машинката Викинг-1 кацнала през 1975 г. работи успешно над 6 г! В днешни времета руснаците даже не опитват сами, искат да се пробват със съвместен проект с ЕКА....
  • 21 истината

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Игра на полове":

    Пичага ,Китай вече си къса парчета от русия и успешно завзема Сибир.САЩ е едонствената суперсила на тоя свят и единствената държава на чиято територия е невъзножно да се води война.Повярвай ми ,ако има държава която ще се разкъса това ще е русия ,а тея които ще си делят руската територия са САЩ и Китай.
  • 22 истината

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    Това е третия марсоход на САЩ за последните 15 години.Единствено САЩ изследват Марс.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 DO GLUPENDERA AMERIKANOFIL

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "истината":

    АМЕРИКАНОФИЛ САМО ДЕТО ОТ ГОРЕ ПИШЕ ЧЕ ОАЕ И КИТАЙ СА ИЗТРЕЛЯЛИ СОНДИ ДО МАРС СЛЯПАТА ВЯРА Е ОПАСНА ЧУЧЕЛО АМЕРИКАНОФИЛСО КАТО КОРОНКАТА МНОГО ВЯРВАТЕ А СТЕ СТАДО РОБИ